Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Niewyraźne punkty AF

Domyślnie Niewyraźne punkty AF

Cześć,

Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich serdecznie i jednocześnie proszę o dość łagodne potraktowanie mojego (pewnie niezbyt mądrego) pytania.
    Jakiś czas temu zacząłem zabawę z 350D. Nigdy do tej pory go nie czyściłem, ale ostatnio na elemencie z punktami AF (matówka?) zauważyłem jakieś babole. Postanowiłem to lekko przedmuchać sprężonym powietrzem - starałem się dmuchać z daleka, ale to chyba i tak nie był najlepszy pomysł. Od tego czasu odnoszę wrażenie, że kropki znajdujące się w środku prostokątów AF są rozmazane. Próbowałem to poprawić pokrętłem regulacji celownika, ale nic z tego. Czy mogłem coś uszkodzić powietrzem?

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam,
    herszt

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Niewyraźne punkty AF

Mogles, dmuchanie sprezonym powietrzem to slaby pomysl
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez herszt Zobacz posta
    Cześć,

Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich serdecznie i jednocześnie proszę o dość łagodne potraktowanie mojego (pewnie niezbyt mądrego) pytania.
    Jakiś czas temu zacząłem zabawę z 350D. Nigdy do tej pory go nie czyściłem, ale ostatnio na elemencie z punktami AF (matówka?) zauważyłem jakieś babole. Postanowiłem to lekko przedmuchać sprężonym powietrzem - starałem się dmuchać z daleka, ale to chyba i tak nie był najlepszy pomysł. Od tego czasu odnoszę wrażenie, że kropki znajdujące się w środku prostokątów AF są rozmazane. Próbowałem to poprawić pokrętłem regulacji celownika, ale nic z tego. Czy mogłem coś uszkodzić powietrzem?

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam,
    herszt
    uszkodzic to raczej nie , chyba ze rzeczywiscie pod duzym cisnieniem.
    ale to moze okazac sie zupelnie nieskuteczne - te pylki moga byc np po wewnetrznej stronie matowki , albo na lustrach pryzmatu , gdzie powietrze nie dojdzie.
    czyszczenie samodzielnie aczkowleik nie jest trudne wymaga jednak wprawy i zachowania sterylnej czystosci.

mogłeś po prostu wdmuchać więcej baboli które były na krawędziach matówki, te które są zmieniły tylko położenie
    masz 3 wyjścia
    1 zaprzyjaźnić sie z nimi ( nie denerwują aż tak jak skupiasz wzrok na obiekcie fotografowanym )
    2 dostać sie do matówki i przedmuchać delikatnie gruszką ( nie dotykać paluchami matówki ! MOŻNA POGORSZYĆ SPRAWĘ )
    3 odesłać do serwisu na czyszczenie

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Na tych punktach naniesiony jest jakis proszek, zdmychnales go i podswietlenie wydaje sie slabsze. Mialem podobna jazde w 450D. Wyczyscilem matowke szmatka. Koszt nowej matowki okolo 50zl na ebayu i troche nerwow przy wkladaniu. Ostatecznie siadla na kleju (super glue) i dosc, ze jest podrapana to jeszcze wszystko jest rozmyte. Od tamtego czasu, dmucham tylko gruszka jesli rzeczywiscie cos duzego tam siedzi.

Ogolnie moja rada jest taka: matowki nie dotykac za nic w swiecie

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Ale teraz pytanie czy jesteś pewien czy wydaje ci sie bo w takim momencie sam strach ze cos uszkodziles powoduje ze szukasz problemu i go powiekszasz. Polecam wizytę w serwisie bo tylko tak to naprawisz dobrze (jak widizisz własną inicjatywa nie spowodowała nic dobrego w twoim wypadku) , inaczej żyj z tym i tyle
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dzięki za wszelakie rady i sugestie. Punkty są co prawda nieostre, ale spróbuję trochę pobiegać z aparatem i zobaczę czy jestem w stanie z tym wytrzymać. Jeśli nie to chyba poszukam serwisu - moja wiedza w dziedzinie czyszczenia jest jak widać raczej kiepska!

Dzięki jeszcze raz!
    Pozdrawiam,
    herszt

Uprawnienia umieszczania postów