Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Jaki Linux?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Debian jest fajny, ale raczej nie na workstacje.
    Te "duzo nowsze pakiety" to nadal muzeum oprogramowania open source To mozna traktowac jako zart, ale w praktyce czesto zainstalowanie czegos nowszego to czesto koniecznosc wymiany polowy systemu w stabilnych wersjach, i to nie proste "update" tylko brutalne wciskanie systemowi czegos nowego. W praktyce to trzeba by ciagle pracowac na wersji rozwojowej, a to tez ma swoje wady. Zreszta debian nie jest tak do konca dobraze sklikalizowany
    Dlatego napisałem, że moja rekomendacja wynika z zawodowej dewiacji (administracja). Używam rozwojowego Debiana jako workstacji i jest naprawdę ok - fakt, nie jest to rozwiązanie na początek, bo trzeba mieć pojęcie choćby kompilowaniu progsów ze źródeł itd. Na pewno jeśli ktoś chce załatwić wszystko "klikologicznie", to może się tutaj przejechać. Z drugiej strony pewna porcja shell'owej wiedzy w Linuxie jeszcze nikogo nie zabiła a czasami się przydaje (np. reanimacja systemu po padzie - Windziarze robią reinstalką a Linuxowiec dłubie, dłubie aż naprawi...no chyba, że faktycznie jest totalny pad :-) ).
    Z tą "muzealnością" pakietów nie przesadzajmy, bo np. Openoffice aktualnie jest w wersji 2.0.2 a SID ma w repo wersję 2.0.1-5, czyli niewiele starszą. A jak ktoś bardzo potrzebuje hiper-nowości, to kompiluje ze źródeł. Zanim weszły te wszystkie "klikologiczne" distro, które mają ułatwiać przesiadkę z Windy, to wszyscy jechali ze źródeł i nikt nie narzekał. Teraz jak coś nie ma instalatora okienkowego to już jest be :-)) Ok, ale nie rozpętujmy tutaj wojny systemowej :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja mam Gentoo
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja przerabialem Slacka, Debiana, Gentoo... ba, przez ladnych pare lat bylem zawzietym maniakiem Linux-From-Scratch ;-) Po czym sie zestarzalem i stwierdzilem ze najprosciej i najwygodniej jest isc za tlumem (czytaj=>Fedora, tylko automatyczne updates, zadnego grzebania).

(I zaznaczam, ze mowi to gosc, ktory swego czasu napisal sobie praktycznie od zera wlasne init scripts ;-))

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To może wkrótce dojdziesz do WinXP?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja przebrnąłem przez Mandrake'a i powiem ze to była mordęga. Aktualnie siedzę na Gentoo i chyba tak pozostanie. Wbrew pozorom nie jest to taka trudna dystrubucja.
    Miałem styczność tez z debianem/ubuntu - mozna polecić na początek, coraz popularniejszy, stabilny i szybki prawie jak Gentoo, nie ma problemów z zależnościami jak przy dystrybucjach opartych o RPM'y.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Z drugiej strony jakiego distro by nie wybrać to wszystkie Linuxy mają jeden wspólny problem jak na chwilę obecną - zarządzanie kolorem :-(
    Są wprawdzie różne rozwiązania, pozwalające na korzystanie z profili, ale nie spotkałem się jeszcze z softem, który by obsługiwał jakikolwiek dostępny na rynku kolorymetr i pozwalał na pełne oprofilowanie i kalibrację.

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus
    J
    Miałem styczność tez z debianem/ubuntu - mozna polecić na początek, coraz popularniejszy, stabilny i szybki prawie jak Gentoo, nie ma problemów z zależnościami jak przy dystrybucjach opartych o RPM'y.
    Oj, bywają problemy z zależnościami, bywają :-)) Szczególnie jeśli ktoś postawi stable'a a potem podmieni repo na testing albo unstable. Ale oczywiście są to sprawy do obejścia - tylko trzeba wiedzieć jak :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale jak normalnie instalujesz soft przez apt-get to nie ma problemów, jak zaczynasz kombinować z mieszaniem Sid'a z Sarge'm...
    Natomiast pontanina zalezności w MDK czasami jest nie do obejścia, szczególnie ze zdarza się ze A wymaga B więc się nie zainstaluje, a B wymaga A. :/
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A ja mam Gentoo
    Gentoo rulez

Choc wiekszosc na poczatku moze zabic "instalatorem"
    (choc ostatnio jakis instalator robia)
    ...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nawet zrobili - totalny badziew, zostaję przy standardowej metodzie instalacji. Jestem przeciwny instalatorowi Gentoo. Dokumentacja jest tak jasno i dokładnie napisana ze kazdy sobie poradzi.
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To może wkrótce dojdziesz do WinXP?
    Jeśli managerem okien będzie fvwm, a główną powłoką - bash, to w zasadzie nie zrobiłoby mi to większej różnicy ;-)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów