Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: 500D na 5D czy 7D?

Mieszany widok

Domyślnie 500D na 5D czy 7D?

Witam serdecznie!

Nie owijając - mam 500D, korzystam z niego dość długo, bo od końca gimnazjum, a obecnie kończę 4 rok studiów. Uważam, że aparat jest naprawdę dobry, a nawet ośmieliłbym się i powiedział, że w tej klasie cenowej najlepszy. Nie mniej jednak planuje zakup innego, używanego aparatu, i rozważam 2 opcje - Canon 7D mk I i Canon 5D mk I. Fotografuje głównie dokument, reportaż, ale nic sportowego, lotniczego, żadnych wyścigów i cząsteczek w zderzaczu hadronów. Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki. Chciałbym zapytać o porównanie obu aparatów z moim 500D - o ile lepszy AF dostanę w 5D (czy w ogóle lepszy?) i o ile lepsza jest matryca w 7D? A może lepiej kupić naprawdę porządny obiektyw i zostać przy możliwościach tego malucha?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: 500D na 5D czy 7D?

Cytat Zamieszczone przez RamzesLW Zobacz posta
    Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki.
    No i sam sobie odpowiedziałeś, bierz 5D. Pewnie AF podobny, dalej będziesz na środkowym robił, a obrazek Cię urzeknie. Przy lepszym gripie, klawiszologii, wykonaniu(tylko wyswietlacz duzo gorszy od 500d!)
    7D różni się wszystkim od 500D, ale pod dokument wybrałbym FF.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

5d będzie miał chyba porównywalny AF, ja myślę, że coś pokroju AF w 600d jest w tym 5d bo miałem oba i wiem na pewno, że w 60d był lepszy niż 5d a poprzednie 600d było zbliżone
    SONY

A jak wypada matryca 7d w porównaniu do 5d? 5d jest chyba sporo starszy, więc pewnie gorzej sobie radzi z szumami? I jeszcze, czy warto ściubać drugie tyle na używanego Canon 5d mkII? Nie stać mnie na oszczędzanie, więc wole kupić coś, co posłuższy dłużej. Czy poza megapikselami druga edycja 5 oferuje coś więcej? (wyswietlaczem sie nie przejmuje bo o tak nie umiem z niego korzystać :P)

AF w 5DmkI ma słabe śledzenie na AlServo.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

w 5d iso 1600 spokojnie a i ludzie używają h1 i jest ok.
    Ja na 1600 robię foty i po przesiadce z 60d i kilku fotach na 1600 nawet nie wiedziałem, że to 1600 bo nie było widać w 60d była już sraczka
    SONY

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Dokładnie jak piszą koledzy, ISO 1600 w 5D jest bardzo OK, akceptowalen i wygląda dużo lepiej niż z cropa.
    Co do 5d mk2 - jak kupować to tylko z pewnego źródła - pierwsza lustrzanka FF z możliwością filmowania - sporo egzemlarzy może być mocno wyeksploatowanych.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Pełne uzależnienie

miałem 500D mam 6D więc się wypowiem - nie używałem tych korpusów które pytasz ale
    zmienisz na pełną klatkę będziesz musiał zmienić szklarnię - nic nie piszesz o szklarni a to niestety konkretna część zamiany (często pomijana) - jakie nasz szkła
    najpierw podlicz szkła jakie chcesz mieć, a potem korpus
    co chcesz uzyskać tą zamianą jeśli szybszą serię i lepszy AF to zakup 7D pewnie to zapewni, obrazek będzie podobny mz zmiana cropa na cropa nic nie daje w tym zakresie
    chcesz uzyskać "lepszy obrazek" to mz powinieneś myśleć o pełnej klatce
    wszystko zależy od tego co fotografujesz - mz przy fotografii dokumentalnej to aż takiej różnicy między cropem a FF nie zobaczysz (ale może się mylę), kup sobie lepsze szkło też zobaczysz różnicę.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Może lepiej nie sprzedawaj body, tylko kup porządny obiektyw, który da Ci sporo zadowolenia. Zmiana samego body nie przyniesie oczekiwanych efektów
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez RamzesLW Zobacz posta
    Witam serdecznie!

Nie owijając - mam 500D, korzystam z niego dość długo, bo od końca gimnazjum, a obecnie kończę 4 rok studiów. Uważam, że aparat jest naprawdę dobry, a nawet ośmieliłbym się i powiedział, że w tej klasie cenowej najlepszy. Nie mniej jednak planuje zakup innego, używanego aparatu, i rozważam 2 opcje - Canon 7D mk I i Canon 5D mk I. Fotografuje głównie dokument, reportaż, ale nic sportowego, lotniczego, żadnych wyścigów i cząsteczek w zderzaczu hadronów. Stąd moja wątpliwość - 7D ma bardzo dobry AF ale to dalej crop, natomiast 5D ma słaby AF ale piękne zdjęcia z pełnej klatki. Chciałbym zapytać o porównanie obu aparatów z moim 500D - o ile lepszy AF dostanę w 5D (czy w ogóle lepszy?) i o ile lepsza jest matryca w 7D? A może lepiej kupić naprawdę porządny obiektyw i zostać przy możliwościach tego malucha?
    Jakie masz szkła do FF albo jakie planujesz kupić ? FF to często wymiana całej szklarni. Nie wiem do czego porównać AF w 5D, może do olympusa E-400. AF praktycznie tylko punktowy, gorszy niż w 500D, jak coś się rusza to nic trafić nie można 5D to też wolna prędkośc zapisu na karty i tragiczny wyświetlacz. 7D to reporterski crop ze świetnym AF. 5D przegrywa na całej linii z 7D poza jakością zdjęć

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów