oczywista jest , ze pogarszaja , tylko nie jest oczywista w jakim stopniu.
na szczescie nie musze zgadywac - mam pomiary mam zdjecia .
1. filtry UV
-dobrej jakosci z dobrymi powlokami - nie powoduja aktualnie stosowanymi metodami na aktualnych matrycach mierzalnego spadku rozdzielczosci . powloki nie wprowadzaja widocznych flar
- slabej jakosc ze slabymi powlokami , lub bez powlok:
na krotkich ogniskowych raczej wplyw niewidoczny lub minimalny jeszcze do zaakceptowania , na dlugicch ogniskowych powyzej 200 mm widoczne wyrazne rozmycie obrazu.
zdjecie nieostre wlasciwie w skali 100% nieuzywalne . Co najgorsze powoduja bledy AF , lub uniemozliwiaja nastawienie na ostrosc - af bladzi.
Najgorszym zagrozeniem sa jednak odblaski - one moga zniszczyc kazde zdjecie , niezaleznie od ogniskowej . wlasciwie im szerzej tym zagrozenie wieksze.
2. Filtry PLC
-dobrej jakosc z dobrymi powlokami nie powoduja mierzalnego spadku rozdzielczosci . powloki nie wprowadzaja widocznych flar. Pomiary wykazuja raczej minimalny wzrost MTF, czyli jakby odciecie swiatla spolaryzwanego sprzyjalo minimalnie rozdzielczosci. Ale to jest praktycznie pomijalnie - efekt zbyt slaby.
- slabej jakosc ze slabymi powlokami , lub bez powlok:
na krotkich ogniskowych raczej wplyw widoczny i mierzalny ale w stopniu jeszcze akceptowalnym , Na ogol wymaga przeskalowania zdjecia do mniejszych rozmiarow .
na dlugich ogniskowych powyzej 200 mm widoczne wyrazne rozmycie obrazu. Zdjecia nieuzywalne - wymaga przeskalowania do wielkosci ok 1000 mpx zyby ukryc rozmycie.
zdjecia nieostre wlasciwie w skali 100% nieuzywalne .
Wystepuja bledy AF , lub uniemozliwiaja nastawienie na ostrosc - af bladzi.
Dodatkowo moga wystapic odblaski - one moga zniszczyc kazde zdjecie ,- jak dla UV.
jesli cos takiego sie kupi , to dla dluzszych ogniskowych trzeba kupic drugi zestaw juz przyzwoitej jakosci.
zakup taki ma sens , zeby usprawiedliwic przed soba koniecznosc wiekszego wydatku na funkcjonujace filtry - jesli ktos ma z tym problemy.
Nie ma sensu wydatek kilku tysiecy zlotych na aparat obiktyw potencjalnie dajace dobry obraz , po to by sprowadzic ich jakosc do poziomu malpki przez osczednosc 100 - 200 zlotych kupujac tanie filtry.
Zasada jest prosta : albo dobrej jakosci - albo ... zadne ( jesli jakosc obrazu odgrywa dla fotografa jakas role)
--- Kolejny post ---
efekt odbica nie zalezy od mocy - ale mniejsza o to - zacznie sie dyskusja na 100 postow o przyslowiowej duszy maryny.
nie ma znaczenia egipt.
mam zdjecia robione takimi filtrami na naszych szerokosciach.
egipt ma o tyle znaczenie , ze musial wyrzuc zdjcia do kosza z efektowengo urlopu . Wydakl na urlop peniw ze 2 k eu , zaoszczedzil na filtrze 100 eu. - to sie nazywa chinskie perpetum mobile. Pozytywnym jest to , ze moze z tego powodu pojedzie tam jeszcze raz , zeby powtorzyc :-)))
podalem pierwszy lepsze przyklady jakie znalazlem w sieci.
swoich mi sie nie chce szukac i zawsze mozna powiedziec ze to manipulowane.
kijem wisyl nie zawrocimy - kazdy wie ze unika sie slabych fitrow.
jak do tej pory te tanie chinskie sa wciaz slabe. jesli sie pojawia dobre i tanie - to bede pierwszym ktory bedzie je chwalil.