6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Dzięki @ginterb za komplementy![]()
Lubię dzielić się wiedzą, kilka prostych wskazówek może na prawdę pomóc. Co do obiektywu to 16-35 to bardzo dobre szkło ale zastanów się nad czymś bardziej uniwersalnym a po obstawiaj się stałkami. Ja tak robię i powiem szczerze, że to bardzo dobra strategia. Z czystym sumieniem mogę polecić tego canona L 24-105mm f4 IS. Jakościowo jest świetny, przy możliwościach 5D mkII w większości kościołów da radę. Oczywiście im jaśniejsze szkło tym lepiej ale w parze z jasnością idzie cena:/
Co do stałek to sam używam S 35 f1.4 Art i jestem bardzo zadowolony. Uważaj natomiast na AF. Ja mój egzemplarz wybierałem spośród 5 sztuk. AF potrafi zachowywać się bardzo losowo.
--- Kolejny post ---
Heh albo jak ktoś za głęboko przysiądzie... Wszystkie obiektywy łubudu o ziemię - szczególnie te dłuższe... Tak czy siak jak to wyjdzie na rynek to pewnie trafi w moje łapy
@tlustyx, no w sumie to na tym polega ale samoróbki bym się bał... Szklarnia droższa niż body :P
Jak chce zoom i to na śluby - to tylko 24-70 2.8 czy to I czy II = wiadomo za dobre szkiełko trzeba zapłacić ale jak nie wyobrażam sobie braku tego szkiełka w mojej szklarni - chodź też mam "stałki" jak przedmówcy![]()
W tym rzecz, że nawet gdyby obiektyw się źle wpiął (czy coś w tym rodzaju) to i tak pozostaje w sakwie - dlatego musiałaby być dopasowana wielkością do obiektywu. Z jednej strony dekielek byłby dodatkowym zabezpieczeniem, z drugiej można go "ściągnąć" jedną ręką, drugą ściągając obiektyw z body.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 18-03-2015 o 00:22
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
kupie wiecej niz 1 szklo ale sluby robie okazyjniedlatego UWA na pewno kupie
ale pytanie cos czysto pod sluby
24-70 I (II na prawde przegieli z cena, to juz chetniej 70-200/2.8 IS) jest bezpieczne ale tak standardowe ze az nudne
dlatego myslalem nad artami
z braku laku C 35/2 is ... fundusz na ten moment pozwoli mi na kupno 2-3 obiektywow ;/
oczywscie strategie ze najpierw standardowe a pozniej stalki jest ok. ale jak wspomnialem chyba musze sie zadowolic wersja I bo mozna ja kupic dwa razy taniej niz II ...
Ostatnio edytowane przez ginterb ; 18-03-2015 o 01:27