Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: blokada pierścieni pośrednich na obiektywie Canon 5D MKII

Domyślnie blokada pierścieni pośrednich na obiektywie Canon 5D MKII

Dałem dzisiaj totalnie ciała...
    zamontowałem do obiektywu tanie chińskie pierścienie pośrednie... robiłem to juz kilka razy, lecz dzisiaj ten element który przykręca się do obietywu za cho*rę nie chce się dać odkręcić... nie wiem, czy tam w środku jest jakaś dodatkowa w nim blokada, czo co...
    Wcześniej był problem, bo obiektyw trzymał się trochę słabo i przy regulacji obiektywwem potrafił się on luzować... a teraz ani drgnie... jak przyklejony... jestem zdecydowany na próbę cięcia tego pierścienia na kawałki... jednak w ostateczności. Możecie mi coś podpowiedzieć, jak się pozbyć tego pierścienia z obiektywu w "cywilizowany" sposób?

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: blokada pierścieni pośrednich na obiektywie Canon 5D MKII

Mam teraz właśnie w reku takie pierścienie, pozostałość z dawnych lat. W tej głównej części którą dokręcasz na obiektyw jest blokada z bolcem .pewnie ja wyłamało.2 możliwość to przegięte blaszki dociskające pierścień do obiektywu.Raczej do tych blaszek blokujących i dociskających nie masz dojścia bez cięcia. Ale ja bym spróbował pobawić się tym bolcem, odciągając go maxymalnie kilka razy w przeciwna stronę obiektywu , jednocześnie lekko poruszając obiektywem.Jeśli złamał się ten bolczyk może to poskutkować tym ze wejdzie głębiej w korpus pierścienia.I dobra rada, rób to nie nerwowo, bo może zapomnisz, jak się odblokowuje bolec pierścienia lub co gorsze kierunek jego odkręcania.
    Życzę powodzenia.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Witkacy Zobacz posta
    Dałem dzisiaj totalnie ciała...
    zamontowałem do obiektywu tanie chińskie pierścienie pośrednie... robiłem to juz kilka razy, lecz dzisiaj ten element który przykręca się do obietywu za cho*rę nie chce się dać odkręcić... nie wiem, czy tam w środku jest jakaś dodatkowa w nim blokada, czo co...
    Wcześniej był problem, bo obiektyw trzymał się trochę słabo i przy regulacji obiektywwem potrafił się on luzować... a teraz ani drgnie... jak przyklejony... jestem zdecydowany na próbę cięcia tego pierścienia na kawałki... jednak w ostateczności. Możecie mi coś podpowiedzieć, jak się pozbyć tego pierścienia z obiektywu w "cywilizowany" sposób?
    też kupiłem takie chińskie cudo za ok 250zł - odesłałem bo chodziły strasznie ciężko ale jednocześnie miały luzy takie że się uginały pod ciężarem obiektywu - wiem brzmi absurdalnie ale tak było, jeden nie zatrzaskiwał się, a jeden nie przenosił autofocusa - nigdy więcej.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dziękuję za podpowiedź! Nie mogłem się zorientować na jakiej zasadzie działa ta śrubka... faktycznie wystarczyło ją trochę odciągnąć i wszystko poszło jak należy! Dziękuję za podpowiedź!

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez Witkacy Zobacz posta
    Dziękuję za podpowiedź! Nie mogłem się zorientować na jakiej zasadzie działa ta śrubka... faktycznie wystarczyło ją trochę odciągnąć i wszystko poszło jak należy! Dziękuję za podpowiedź!
    Proszę, tak przypuszczałem

Uprawnienia umieszczania postów