Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Naruszenie praw autorskich

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie Naruszenie praw autorskich

Szukam porady jak postępować w przypadku naruszenia praw autorskich.
    Przypadek jakich wiele: diler motocyklowy ściągnął bezprawnie ze strony internetowej zdjęcie mojego autorstwa i wykorzystał na okładkę firmowego folderu reklamowego.
    Polubowne załatwienie sprawy nie przyniosło skutku a w ZPAF coś utknęło, więc postanowiłem sam to doprowadzić do końca.Wysłanie listem poleconym informacji o naruszeniu wraz z żądaniem zapłaty mam już za sobą i co dalej?. Czy kradzież taka jest ścigana z urzędu i wystarczy gdzieś to zgłosić czy muszę założyć sprawę cywilną a jeśli tak to jak się to robi i czy koszty sądowe nie przekroczą kwoty sporu ( 682zł wg stawek minimalnych ZPAF)

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Mogę się wypowiedzieć tylko o stawkach

Ustawa o prawie autorskim mówi że za bezprawne użycie należy się dwukrotna stawka jaka musiałaby zostac zapłacona normalnie

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

żadałem pojedyńczej stawki więc już nie będę zmieniał ,zresztą chodzi raczej o zasady bo to nie pierwszy taki przypadek i zaczyna mnie wkurzać że osoby i firmy kradnące zdjęcia zamiast się przyznać do błędu traktują autora jak naciągacza który chce im wyrwać niesłusznie kasę.

Domyślnie

Normalną stawke można zaakceptować prz dogadaniu się i jeszcze należy się "przepraszam"

Jak sprawa trafi do sadu to i tak poniesiesz ( chyba ) jakieś wydatki więc nie miałbym skrupułów. Cisnąłbym ich ile ustawa przewiduje.

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

moge zapytać jakiej rozdzielczości miałeś to zdjęcie na stronie że zdołali w folderze je umieścić?
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Domyślnie

Nie ma znaczenia większego chyba
    Jak zobaczyłem plakat 100x70 zrobiony z 300x200 pixeli to szczena mi opadła

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

564x423 i zrobili z tego A5 wyszła kaszana a mogli mieć tanio i w dobrej jakości http://www.enduro.livenet.pl/relacje/oborniki2005.html

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro to nie pierwszy przypadek to chyba najwyzszy czas sie z jakims prawnikiem na w miare stala wspolprace dogadac . Przy okazji zalegle sprawy tez mozna zasądzić.

Coś już napisał
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

a swoją drogą czy do udowodnienia autorstwa wystarcza orginalny JPEG ?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przed sądem bedą się liczyły nastepujące sprawy: data zamieszczenia twojej foty na stronie, dane które powinny być zapisane razem z jpeg iem - model aparatu, data wykonania fotki, przesłona etc. Inne ujęcia tego "czegoś" tak aby nie było wątpliwości że jest "to" samo. Do pozwu możesz dorzucić jeszcze zwrot zastepstwa procesowego - adwokat, a kwota - moze być zdecydowanie większa niż tę jaką zaproponowałeś złodziejowi. Ja miałem inna sytuację dealer Hondy poprosił o przesłanie prewek i z prewek jakoś mu się jedno tak spodobało ze bez mojej wiedzy i zgody wrzucił do broszurki reklamowej. Skończyło się na szczęście wizytą z adwokatem u niego i pozwem sądowym. Koniec końców dogadaliśmy się na 3 krotną wartość zdjęcia + 500 zet dla adwokata, płatne gotówką za potwierdzeniem i pismem że bardzo przeprasza za naruszenie praw autorskich i wykorzystaniem bez mojej wiedzy foty.
    Myslę że rozsądny adwokat to weżmie i tyle. Precz ze złodziejstwem. Na przyszłość wstawiaj znak wodny albo gdzieś we focie mikrodrukiem pisz prawa autorskie zastrzeżone + swoje nazwisko rozmiar czcionki tak ze 2 pkt. w podobnym kolorze. Do pliku dorzuć dane i finito.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów