Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: pomoc w wyborze obiektywu uniwersalnego

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: pomoc w wyborze obiektywu uniwersalnego

czyli olac Sigme i Tamrona? Ta pierwsza wersje sigmy mam i jestem dosyc zadowolony. Czasem troche brakuje stabilizacji, ale mozna przezyc. W nowej wersji zyskalbym podobno troche lepsza jakosc, stabilizacje i f4 na dlugim koncu. Chociaz po tym, co tu piszecie waham sie juz chyba tylko miedzy tamronem 28-75 a Canonem 18-135

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    Chociaz po tym, co tu piszecie waham sie juz chyba tylko miedzy tamronem 28-75 a Canonem 18-135
    Tak jak napisałem, miałem 24-70/2,8. Uciekłem w 17-50/2,8...
    Miałem też 28-105, który został mi po analogu. I na analogu to był znakomity zakres, po podpięciu do cropa okazało się, że blisko to za wąsko, a daleko to jednak nie tak daleko.

Co do GO to poszukaj w necie jakiegokolwiek kalkulatora DOF i sam zobaczysz, że nawet przy 5,6 nie jest tak kiepsko. Jakości bokeh'u nie znam ani dla Tamrona, ani dla Canona (ale o tym nie pisałeś )
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Jeśli chodzi o c 18-135 STM to idealnie sprawuje się w roli obiektywu uniwersalnego. Mam go i nie narzekam. Ma idealny,uniwersalny zakres, dobrą stabilizacje i się nie myli przy ostrzeniu. I do tego będzie idealnym rozszerzeniem do Twojego 10-18.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    czyli wg Was jakosciowo lepszy wybor od tamrona 28-75?
    18-135 ma stabilizacje, Tamron nie. wiec chocby z tego tytulu bedzie praktyce duzo czesciej ostry.

z tej listy mialem i uzywalem (dawno temu w cropie/FF 10-12 Mpix) Tamrona i Canona 18-135 nie-STM. Tamron ostrzejszy, ale roznica miedzy 18 a 28mm dla mnie zdecydowanie za powazna, zeby ja zignorowac.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Witajcie, podłącze się pod temat bo mam podobny dylemat, kupiłem Canona 70D z myślą o filmowaniu i dokupiłem Sigmę 17-50 2.8f i kompletnie nie pomyslałem o dzwieku AF podczas nagrywania, teraz zastanawiam się nad dokupieniem obiektywu do filmowania, mam kupić nalesnika? Czy jednak 18-135 stm, tylko wtedy po co mi Sigma, skoro zakres ogniskowych bede mial w canonie.

Reasumując, zamienić Sigmę na Canona 18-135 StM? Czy do Sigmy dokupić naleśnika do samego filmowania? Czy może do Sigmy 18-135 i Sigmę używać do portretów i krajobrazów. Zastanwiam się jaka przepaść jest w jakości pomiędzy Sigmą, a Canonem 18-135.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Jak chcesz nagrywac z uzyciem af to kup kamere
    SONY

Dopiero zaczyna

Mam kamerę tylko ze zapewniam, nie wcisne jej do torby na aparat, a wielkoscia przewyzsza canona czterokrotnie, tak samo jak cena, a AF dziala gorzej. W dodatku nie zabiore ja na wycieczke, wygladal bym smiesznie. Dlatego dobry STM do canona mysle ze zalatwi sprawe.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Napędy STM różnią się między sobą głośnością. Te w naleśnikach robią niestety sporo hałasu i chyba bez zewnętrznego mikrofonu się nie obejdzie. W porównaniu do naleśników napędy 10-18 i 55-250 STM są praktycznie bezgłośne. Podejrzewam, że 18-135 podobnie.

Kiedyś miałem C50D i C17-55 2.8 i też mówiłem, że nie przejdę na FF. To było kiedyś
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Bywalec
    Miasto
    Poznań

ja nie przejde na FF, bo nie mam na to ani funduszy, ani miejsca co chwile jezdze autostopem albo latam wizzairem, a jaki tam jest bagaz kazdy wie. M.in. z tego wzgledu moje body to 100D z 6D mam mozliwosc korzystac czasem i owszem, super, ale tak jak mowilem wczesniej

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów