No dobra, wiem że jest super. Ale czy ktoś korzystał z LR6 na MBP 13" z wbudowaną grafiką Intel Iris?Czy jest przyśpieszenie/zwolnienie?
No dobra, wiem że jest super. Ale czy ktoś korzystał z LR6 na MBP 13" z wbudowaną grafiką Intel Iris?Czy jest przyśpieszenie/zwolnienie?
Po dwóch tygodniach użytkowania LR w wersji CC (wraz z poprawką, która wyszła dzień czy dwa dni po premierze), mam kilka spostrzeżeń, którymi chętnie się podzielę.
Za: szybkość. Zarówno interface (zwłaszcza suwaki działające prawie w czasie rzeczywistym), jak i export plików są szybsze. Win7 x86-64, i7-980, nVidia 9600. Akceleracja CUDA daje pozytywny efekt, nawet na mojej prehistorycznej karcie graficznej.
Za: HDR. Łatwe, proste i przyjemne w odbiorze.
Za: panoramy. Proste panoramy skleja dobrze i w miarę szybko. Bardziej złożone już niestety nie. Bywa, że LR męczy się godzinę zanim pokaże podgląd (panoramy z kilku wierszy i kilku kolumn).
Przeciw: masa błędów. Mam nadzieję, że to choroba wieku dziecięcego, ale widać, że wypuszczali go na szybko i po łebkach. Począwszy od przestających działać skrótów klawiszowych z niewiadomych powodów (SHIFT+X, SHIFT+U działają po starcie, a po kilku minutach używania programu już nie), przez sypiące się informacje o zdjęciu (klawisz I raz wyświetla poprawnie wszystkie informacje, innym razem nie załącza danych o ogniskowej), aż po problem, który był w 5.7, czyli wciąż skopany profil obiektywu Canon 16-35 f/4 L IS USM. Korekta zniekształceń leży i kwiczy, dając gorszy efekt po niż przed.
Miałem okazję właśnie zmierzyć szybkość exportu w LR CC. W porównaniu z LR 5.7 jest przynajmniej 3 razy szybciej.
Obecnie wszystko 12 wątków (i7-980) są średnio wysycone w 90%. W poprzedniej wersji obciążenie było znacznie niższe, wręcz nieodczuwalne podczas równoległego użytkowania komputera. Zatem duży plus za optymalizację, a dokładniej za wielowątkowy export.
Ja już kupiłem upgrade z LR 5.7 do 6.0
Calosc wyniosła mnie około 270 pln
Co ciekawe, przy zakupie odliczyli mi VAT, mimo że VAT'owcem nie jestem.
Nie wiem o co tu chodzi, ale jak za 270 pln to uważam że przesiadka na najnowszego LR jest jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji fotograficznych.
Przyspieszenie pracy programu jest wprost uzależniające![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Hej, nie będę zakładał nowego wątku bo pytanie jest odnośnie LR.
Czasem widzę w atrakcyjnych cenach LR, z tym że są to płyty dodawane do aparatów.
Czy można kupić taką wersję dodaną do aparatu i spokojnie używać? Jest to legalne?
Nie do konca. Sprzedawca nie mial prawa tego sprzedac....
Wysłane z mojego SM-N910C
Czyli jednak łamie prawo używając takiego programu?
Chodzi o używanie komercyjne.
Przy prowadzeniu działalności gospodarczej lepiej nie kombinować![]()
Tzn, ja się nie znam na przepisach czy licencjach, ale akurat cena za LR kupowanego bezpośrednio od Adobe jest śmiesznie mała.
Często pluginy do niego są o wiele droższe.
Np. zakup "portaiture" i "exposure 7" wyniósł mnie około 1400 pln - to jest prawie 3x drożej niż sam LR.
Ja bym brał LR bezpośrednio od producenta i miał święty spokój na lata![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
+1. Też dodam, że najlepszy upgrade ostatnich lat![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko