jeszcze w temacie różnic między DPP a LR:
sama wywoływarka oferuje Ci kilka narzędzi, których nie ma DPP a są przydatne - otóż pędzle korygujące - samym pędzlem możesz zmienić w pewnym obszarze zdjęcia np. temperaturę barwową, wyciągnąć np. cienie, podciągnąć czy obniżyć ostrość, kontrast, "przejrzystość" (Clarify) czyli kontrast w tonach średnich. W DPP jakiekolwiek zmiany możesz robić ale tylko w odniesieniu do całego zdjęcia. DPP w wersji 3 ma mniejsze zakresy regulacji dla cieni i świateł, LR dodatkowo umożliwia regulację bieli i czerni, czego nie ma DPP, DPP 3 nie ma konwersji cz-b a zaledwie regulacje nasycenia i jakieś tonowanie. można co prawda pobawić się krzywymi ale to trochę kombinowanie. Moje eksperymenty pokazały że na LR uzyskuję podobną jakość odszumionego obrazu na czułości 2x wyższej niż przy obróbce DPP. No i przy obróbce LR nie mam tych nieszczęsnych białych kropeczek (to się chyba nazywa Darkami) czego nie byłem w stanie się pozbyć na DPP3 bez mocnego odszumiania.
Czasem wydawało mi się że uzyskiwałem lepszy jpg z DPP ze zdjęć robionych w studiu, ale to, co moglem zrobić z rawem w LR w stosunku do DPP w zupełności rekompensowało tą różnicę.
DPP ma funkcję DLO. Jak mi zależy na tym to najpierw zapuszczam w DPP dodaję korektę obiektywu i potem przechodzę do LR. DLO jest chyba jedyną operacją ingerującą w rawa (zwiększa jego objętość) choć nie do końca wiem czy jest odczytywane przez inne wywoływarki czy widzą one tylko dalej surowego rawa a dodatkowe dane jedynie DPP.

Podsumowując proponuję najpierw posiedzieć na youtube i przejrzeć filmiki instruktarzowe - krajobrazy, portret potem pobrać wersję próbną i naprawdę porządnie wykorzystać ten miesiąc na testy. Tak zrobiłem i uważam, że dopiero wtedy zrozumiałem możliwości LR jako wywoływarki. W temacie innych modułów się nie wypowiadam, kwestia własnych potrzeb