I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Wyszedł pierwszy update do LR CC i LR 6. Z nowości: funkcja Dehaze -- dodatkowy suwak do usuwania mgiełki. Nic nie warty
Za to może poprawili znane błędy.
Witam. Orientuje się ktoś, czy można mieć na jednym komputerze zainstalowaną na raz wersję 5 i 6? Posiadam swoją wersję 5, a w promocji razem z aparatem dostałem na rok pakiet Adobe CC. W nim jest wersja LR6, którą chciałbym zainstalować, ale nie wiem czy wszystko będzie ok. Ktoś może jest zorientowany w tym temacie?
Będzie działać mam zainstalowaną swoją 5.7 i próbną 6, obydwa działają, chociaż 6 przyjęła ustawienia z 5.7.
Wielkie dzięki.
Mam też potwierdzenie ze strony Adobe, że powinno działać wszystko bez zarzutu.
Dziś wypróbuję. A to że ustawienia przejmuje z 5.7 to akurat dobrze, nie trzeba będzie znów konfigurować :-)
Znalazłem parę linków, że przyśpieszenie na Irisie też jest zauważalne, zwłaszcza jak OSX może przydzielić 1GB lub więcej VRAMu dla karty graficznej.
Jak sprawa błedów po updatecie? Można używać szóstki produkcyjnie?![]()
Jak dla mnie średnio. Jest zauważalnie szybciej niż w 5.7.1, ale wciąż babole, np. z interfejsem jeśli sie szybko operuje na skrótach klawiszowych. Profil co EF 16-35 f/4L IS USM wciąż zwalony i zamias poprawiać zniekształcenia, to dodaje kolejne od siebie.
--- Kolejny post ---
Będą działać. Będziesz miał LR5 i LR CC -- nie mylić tego drugiego z szóstką!
Już się okazuje, że Adobe wrzuca nowe funkcje do CC, a nie będzieich w LR6:
- dehaze,
- lokalne korekty b&w.
Updaty dla LR6 bedą zawierać jedynie poprawki błędów i nowe profile szkieł oraz wsparcie dla nowych aparatów. W LR CC będą też nowe opcje.
Z forum Adobe:
LR 6.1 does not have dehaze, and it does not have the black and white local adjustments; this is stated as clearly as I can imagine it being stated. LR 6 will not have any new features, only bug fixes and new camera/new lens support.
Działa działa. Wszystko jest ok. Myślę, że faktycznie po roku bezpłatnej subskrybcji przejdę na LR6. Ostatnio firmy coraz chętniej przechodzą na systemy corocznej subskrybcji... Zauważam to nie tylko po programach dla fotografów. No ale nie ma się co dziwić, przynosi im to na pewno niemałe korzyści finansowe :-)
Dziś zrobiłem zdjęcia plenerowe Classiciem, obrobilem w LR 6 zarzucilem do eksportu 43 foty i po chwili pliki były zapisane. Także soft mocno przyspieszył, proc szedł na 100 %. Z MKIII już tak szybko nie idzie
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Mam pytanie jak to jest z wersją CC. Czy można z niej korzystać na dowolnym komputerze (praca, dom, itp.), czy mogę zainstalować tylko na jednym?