A to nie są po prostu HDR-y?
Ostatnio edytowane przez janhalb ; 14-03-2015 o 19:37
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
Dla zdjęcia #3 trzeba wysoko podbić przejrzystość, żeby uzyskać... komiksowość (kojarzy mi się to z rysunkami ze starych komiksów), kolor selektywny i zabawa ostrością.![]()
| D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |
wystarczy dobre naświetlenie + umiejętna obróbka
wygląda to na składane hdrki bądź jeden shot potraktowany tonowaniem hdr by Ps. imho - na zdjęciach powyżej obróbka nie jest zbyt estetyczna... nie szedłbym tą stroną. 'nienaturalnie' wyglądające hdr chyba wychodzą już z mody i całe szczęście.
ebe ebe
Mi chodzi o tą rozpiętości totalną. A ta obróbkę chciałbym połączyć z moja
;-) no i te rozświetlenia najbardziej widoczne na 3 zdjęciu :-)
jesus... potrafisz czytać ze zrozumieniem? tonowanie hdr bądź złożenie hdrka w Photomatixie. reszta to zabawa suwaczkami wg uznania. czy wszystko trzeba ludziom dawać kawa na ławę? google nie boli.
ebe ebe
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 16-03-2015 o 16:31
p0m czy Ty masz jakieś problemy z swym wewnętrznym agresorem? Czy jakieś inne emocjonalne? Grzecznie pytam, i chciałbym też grzeczna odp. Można pomyśleć, że mogę się na tym nie znać itp. Wg mnie nie wygląda to na hdr temu dopytuje, sprawdź sobie w Google jak wygląda hdr i porównaj z tymi zdjęciami... Ale spoko z tymi hdrami tez poprobuje, jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.
Zastosowac matryce z wieksza rozpietoscia tonalna .... albo hdr
Wysłane z mojego SM-N910C
zwiekszyc rozpietosc tonalna w stosunku do czego ?
na zdjeciu czyli raw masz taka jak masz - nie da sie rozszerzyc.
uzywam czesto porownani do glosnikow.
wyobraz sobie ze masz glosnik o pasmie przenoszenia np 5 do 10 kHz.
nie da sie wiecej tonow przeniesc.
musisz dolozyc glosnik niskotonowy i wysokotonowy , wowczas przeniesiesz cale pasmo np 2Hz do 20 kHz.
dokladnie tak samo jest z hdr. doklada sie zdjecie obejmujace nieskie tony , wysokie tony i w´sumie masze szeroki zakres - szerszy niz jest w stanie przeniesc jeden raw czyli jedno zdjecie.
mala szansa istnieje , ale tylko mala,
w rawie jest zapisanych nieco wiecej szczegolow tonalnych niz na ogol w prostym wywolaniu udaje sie przeniesc na zdjecie RGB.
mozna jedynie zwiekszyc kompresje czyli zaciesnic ilosc tonow zapisanych w raw do tej ktore uda sie pokazac w zdjeciu RGB stosujac typowa obrobke.
Jak ?
pare metod - najposciej suwakami , sciemniec swiatla , rozjasnic cienie , albo stosujac odpowiedni tonemaping ( ewentualnie z tzw pseudo hdr).
sa to metody pozwalajace na wyciagniecie wiecej z raw , ale to kosztem jakosci , czyli widzialnosci szumu.
Gdyby nie bylo spadku jakosci , wowczas wolarki raw standardowo dawaly by taka mozliwosc.
slowem - da sie wiecej wyciagnac niz robilby to automat , ale kosztem jakosci , dlatego stosuje sie technike HDR .
w technice tej mozna regulowac stopien kompresji dostajac rozne efety lacznie z czesciowym odwroceniem krzywej charakterystycznej - jesli sie przegina.
te trzy przyklady to trawialna obrobka z paru zdjec wykonanych w AEB + program do hdr z mocna kompresja i tonemapingiem . specjalnie w tym celu jest koncypowany machniery HDR i daje glowe , ze tym programem jest to zdjecie obrabiane.-
nie ma potrzeby wywazania otwartych drzwi , skoro wszystku tu jest jasne - ta technika stosowana jest od wielu , wielu lat - jest dobrze znana i opanowana.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 16-03-2015 o 23:05