Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: jak uzyskać takie efekty

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie jak uzyskać takie efekty

Witam mam pytanko jakie to efekty jak takie zrobić ?

dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna światła to światła a cienie to cienie , do tego ciekawie wyglądające rozjaśnienia w niektórych miejscach

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: jak uzyskać takie efekty

A to nie są po prostu HDR-y?
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 14-03-2015 o 19:37
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Bywalec

Dla zdjęcia #3 trzeba wysoko podbić przejrzystość, żeby uzyskać... komiksowość (kojarzy mi się to z rysunkami ze starych komiksów), kolor selektywny i zabawa ostrością.
    | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Cytat Zamieszczone przez Sieku Zobacz posta
    dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna
    wystarczy dobre naświetlenie + umiejętna obróbka

wygląda to na składane hdrki bądź jeden shot potraktowany tonowaniem hdr by Ps. imho - na zdjęciach powyżej obróbka nie jest zbyt estetyczna... nie szedłbym tą stroną. 'nienaturalnie' wyglądające hdr chyba wychodzą już z mody i całe szczęście.
    ebe ebe

Mi chodzi o tą rozpiętości totalną. A ta obróbkę chciałbym połączyć z moja
    ;-) no i te rozświetlenia najbardziej widoczne na 3 zdjęciu :-)

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jesus... potrafisz czytać ze zrozumieniem? tonowanie hdr bądź złożenie hdrka w Photomatixie. reszta to zabawa suwaczkami wg uznania. czy wszystko trzeba ludziom dawać kawa na ławę? google nie boli.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Witam mam pytanko jakie to efekty jak takie zrobić ?

dokładnie chodzi mi to że jest duża rozpiętość tonalna światła to światła a cienie to cienie , do tego ciekawie wyglądające rozjaśnienia w niektórych miejscach
    AEB + program ktory nazywa sie machinery hdr

p0m czy Ty masz jakieś problemy z swym wewnętrznym agresorem? Czy jakieś inne emocjonalne? Grzecznie pytam, i chciałbym też grzeczna odp. Można pomyśleć, że mogę się na tym nie znać itp. Wg mnie nie wygląda to na hdr temu dopytuje, sprawdź sobie w Google jak wygląda hdr i porównaj z tymi zdjęciami... Ale spoko z tymi hdrami tez poprobuje, jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.

Pełne uzależnienie

jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.
    zwiekszyc rozpietosc tonalna w stosunku do czego ?
    na zdjeciu czyli raw masz taka jak masz - nie da sie rozszerzyc.
    uzywam czesto porownani do glosnikow.

wyobraz sobie ze masz glosnik o pasmie przenoszenia np 5 do 10 kHz.
    nie da sie wiecej tonow przeniesc.
    musisz dolozyc glosnik niskotonowy i wysokotonowy , wowczas przeniesiesz cale pasmo np 2Hz do 20 kHz.
    dokladnie tak samo jest z hdr. doklada sie zdjecie obejmujace nieskie tony , wysokie tony i w´sumie masze szeroki zakres - szerszy niz jest w stanie przeniesc jeden raw czyli jedno zdjecie.

mala szansa istnieje , ale tylko mala,
    w rawie jest zapisanych nieco wiecej szczegolow tonalnych niz na ogol w prostym wywolaniu udaje sie przeniesc na zdjecie RGB.
    mozna jedynie zwiekszyc kompresje czyli zaciesnic ilosc tonow zapisanych w raw do tej ktore uda sie pokazac w zdjeciu RGB stosujac typowa obrobke.
    Jak ?
    pare metod - najposciej suwakami , sciemniec swiatla , rozjasnic cienie , albo stosujac odpowiedni tonemaping ( ewentualnie z tzw pseudo hdr).
    sa to metody pozwalajace na wyciagniecie wiecej z raw , ale to kosztem jakosci , czyli widzialnosci szumu.
    Gdyby nie bylo spadku jakosci , wowczas wolarki raw standardowo dawaly by taka mozliwosc.

slowem - da sie wiecej wyciagnac niz robilby to automat , ale kosztem jakosci , dlatego stosuje sie technike HDR .
    w technice tej mozna regulowac stopien kompresji dostajac rozne efety lacznie z czesciowym odwroceniem krzywej charakterystycznej - jesli sie przegina.

te trzy przyklady to trawialna obrobka z paru zdjec wykonanych w AEB + program do hdr z mocna kompresja i tonemapingiem . specjalnie w tym celu jest koncypowany machniery HDR i daje glowe , ze tym programem jest to zdjecie obrabiane.-

nie ma potrzeby wywazania otwartych drzwi , skoro wszystku tu jest jasne - ta technika stosowana jest od wielu , wielu lat - jest dobrze znana i opanowana.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

p0m czy Ty masz jakieś problemy z swym wewnętrznym agresorem? Czy jakieś inne emocjonalne? Grzecznie pytam, i chciałbym też grzeczna odp. Można pomyśleć, że mogę się na tym nie znać itp. Wg mnie nie wygląda to na hdr temu dopytuje, sprawdź sobie w Google jak wygląda hdr i porównaj z tymi zdjęciami... Ale spoko z tymi hdrami tez poprobuje, jednak interesuje mnie też jak zwiększyć rozpiętości totalną na zdjęciu bez używania hdru.
    nie, nie mam, ale dzięki za zainteresowanie

wyznaję zasadę, którą stosuję wobec siebie i wymagam jej również od innych, bo - na bogów - nie jesteśmy pięciolatkami. rzuciłem Ci hasła - hdr, tonemapping itd. więc warto może, byś sięgnął do googla i poszukał coś na powyższy temat. jak kolega Bechamot wyraził, wiele już napisano w tym temacie, wystarczy sięgnąć. Ale oczywiście nie - wszystko trzeba podać jeszcze raz, przepisać zdania po raz 100x, bo komuś się nie chce samemu poszukać. zadajesz pytania o rzeczy banalne /nie ujmując nic Tobie/, więc nie dziw się, że dostajesz banalną i zdawkową odpowiedź. Bechamot napisał Ci to, co znalazłbyś na większości stron o obróbce hdr bądź tonemappingu (nie mam aż tyle cierpliwości). więc trudno było SAMEMU dokonać tego owego trudu i poszukać - s a m o d z i e l n i e??

P.S. no war, only peace man.
    ebe ebe

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów