czekanie na 6d mk2 by cena 6d spadla tez jest jakims pomyslem. A pamietacie moze jak to bylo z 5dmk2 gdy pojawil sie 5dmk3? Spadly I byly rownolegle chocby 2 tygodnie czy tez najpierw skonczyly sie 5dmk2 I dopiero potem przywalili 5dmk3? Tu moze byc analogicznie. Zauwazcie ze w niektorych zagranicznych sklepach najpierw sprzet poprzedniej generacji konczy sie a dopiero potem pojawia sie nastepca - patrz 6d wlasnie. choc tez bywa na odwrot.
Czekanie na nowe 6d z myślą zakupu nowego starego 6d po atrakcyjnej cenie to totalna bzdura. Cena nowych jeśli w ogóle spadnie to minimalnie bo po co ma spadać skoro cena następcy będzie sporo wyższa. Tak jest zawsze. Używki też będą trzymać dobrą cenę. Nie tędy droga kolego. Pominę już fakt, że następna 6d jeśli się pojawi to pewnie najwcześniej pod koniec przyszłego roku.
Ostatnio edytowane przez horak ; 17-03-2015 o 16:35
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
czekaj tatka latka, ceny 5DII spadły ale nie po premierze 5DIII, dopiero 6D dobił 5DII (o ile można to tak nazywać bo nadal utrzymuje rozsądną mz cenę)na razie ceny 6D rosną, a wszystkie skowronki ćwierkają że 6DII będzie droższy niż 6D bo 6D został za tanio wyceniony
ogólnie jak się ma niezaspokojone pragnienie posiadania FF to zawsze można kupić 5DI, niewątpliwie cena 6D spadnie po premierze 6DII pytanie o ile ale to pytanie raczej do wróża Maćka
![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
A może nie będzie w ogóle 6D MK II ...
Bedzie 6,5d
SONY
Nie mam pojęcia o co chodzi w tym wątku. Zaczęło się od wydumanego pytania o spisywanie umowy kupna sprzedaży a zeszło na dywagacje na temat ewentualnego zakupu. Jakiego modelu to nie wie chyba sam pytający.
Czy jest coś co Ci nie odpowiada w 6D? To jest model IMO bardzo udany i przetestowany. Cena też nie jest wygórowana jak na nowy FF. Następca 6D nie wiadomo kiedy będzie, nie wiadomo jaki będzie i nie wiadomo ile będzie kosztował. Jak już się pojawi to 6D nadal będzie robił fajne zdjęcia. Nawet jeśli się już pojawi jakiś nowy model to potem będzie kolejny i kolejny. Zawsze skończy się na tym, że będziesz miał stary sprzęt co nie znaczy, że nie da się nim robić dobrych zdjęć.
Faktycznie troszkę mi sie zeszło na dygresje. Dzięki za upomnienie. Dla mnie inicjalne watkowe pytanie nie jest wydumane gdyż dotyczy realnego przypadku, mojego nawiasem pisząc. Mysle ze temat nie jest abstrakcyjny. Dygresje tez są tu powiązane ale faktycznie lepiej by to bylo rozbić na kilka oddzielnych tematów. Spotkało by sie to zapewne z kolei z krytyka mnożenia wątków ze strony innych uzytkownikow ale trudno każdemu dogodzic. Podsumowując pytanie inicjalne - większość osób które tu odpowiedziała zgodnie z zapytaniem wydaje sie skłaniać ku spożywaniu umów i nie jest to ewenementem. Zatem i ja bede o to pytać przy okazji kupna używanych sprzętów foto o znacznej wartości.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner