Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Mam pytanie do osób, ktore kupowały sprzet od osób prywatnych, bez posrednictwa allegro. Czy w takich przypadkach raczej podpisujecie umowy jesli chodzi o kwoty dosc wysokie - np body powyzej 4000pln? Tylko poprosze nie odpowiadac mi w stylu: 'to zalezy' - poprosze o Wasze lub Waszych znajomych konkretne doswiadczenia z zakupem drogiego uzywanego sprzetu, na gwarancji.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Jesli boisz sie zakupow wyjedz do UK. Jesli cos nie bedzie gralo do 2tyg mozesz zwrocic sprzet, a do 21 dni wymienic na inny wolny od wad. Na allegro, zostaniesz sam na sam ze sprzedajacym i tylko policja moze bedzie w stanie pomoc (jesli cos bedzie nie tak).

Ogolnie polecam sklep...
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 12-03-2015 o 13:31

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

to zalezy... sprzedalem i kupilem sporo uzywanego sprzetu od osob prywatnych, przez allegro i z jego pominieciem i tylko w 1 przypadku pisalismy umowe - sprzedawalem 1d3, kupujacy spisal cos szybko na kolanie, kilka podstawowych pkt i tyle, ale ciezko stwierdzic co sie uda ugrac jesli nie spiszesz albo nawet spiszesz a ze sprzetem bedzie cos nie halo, najlepiej sprawdzic osobiscie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez arturmaksymilian Zobacz posta
    Mam pytanie do osób, ktore kupowały sprzet od osób prywatnych, bez posrednictwa allegro. Czy w takich przypadkach raczej podpisujecie umowy jesli chodzi o kwoty dosc wysokie - np body powyzej 4000pln? Tylko poprosze nie odpowiadac mi w stylu: 'to zalezy' - poprosze o Wasze lub Waszych znajomych konkretne doswiadczenia z zakupem drogiego uzywanego sprzetu, na gwarancji.
    Jak dostajesz gwarancje na uzywany sprzęt to czym się przejmujesz ?

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

No właśnie moze irracjonalnie obawiam sie czegoś niepotrzebnie bo przecież gwarancja idzie za sprzętem.
    Tak to jest jak sie nie ma doświadczenia w tych sprawach. 4000-5000 pln to dla mnie sporo. Ale z drugiej strony jak bym ja sprzedawał to spokojnie bym podpisał coś czego jestem pewien. Kto ma być pewien stanu aparatu jeśli nie sprzedawca. Huba Ze kupił juz używany z wada.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez arturmaksymilian Zobacz posta
    No właśnie moze irracjonalnie obawiam sie czegoś niepotrzebnie bo przecież gwarancja idzie za sprzętem.
    Tak to jest jak sie nie ma doświadczenia w tych sprawach. 4000-5000 pln to dla mnie sporo. Ale z drugiej strony jak bym ja sprzedawał to spokojnie bym podpisał coś czego jestem pewien. Kto ma być pewien stanu aparatu jeśli nie sprzedawca. Huba Ze kupił juz używany z wada.
    Pewien to możesz być co najwyżej tego, że u ciebie działał i nic się z nim nie działo. Tego, czy nowemu właścicielowi padnie migawka po 10 czy 100 tys zdjęć nikt nie wie.
    Papierów możesz sobie podpisywać ile chcesz na używany sprzęt, ale po zapłacie to czy będą one honorowane to już inna sprawa
    Jak się boisz to nie kupuj używanego. Ryzyko zawsze będzie.

Pełne uzależnienie

A z nieco innej strony, czy przy zakupie sprzetu od osob fizycznych nieprowadzacych dzialalnosci gospodarczej skladacie deklaracje PCC i placicie 2% oplaty skarbowej?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A z nieco innej strony, czy przy zakupie sprzetu od osob fizycznych nieprowadzacych dzialalnosci gospodarczej skladacie deklaracje PCC i placicie 2% oplaty skarbowej?
    Raczej na pewno trzeba to zrobić. Chyba bez tego taka umowa jest nieważna?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

chyba poniżej 1000 zł kupujący nie płaci.
    Co do deklaracji, to pędzę pytać wuja Googla.

--- Kolejny post ---

deklaracji też nie składa
    Ostatnio edytowane przez mysiaty ; 13-03-2015 o 13:17

Pełne uzależnienie

Przy zakupie od osoby prywatnej jeśli nie ma żadnego dowodu zakupu( paragon, faktura) zawsze proszę o umowę. Wtedy masz udokumentowane na papierze pochodzenie sprzętu. Przy takich kwotach jak piszesz nigdy mi żaden sprzedający nie odmówił.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów