Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Sprzet foto ponizej 1000zl to rzadkosc.

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Odp: kupujacy - czy podpisujecie umowy ze sprzedajacymi osobami prywatnymi?

Z droższych rzeczy sprzedawałem 5DmarkII i EF 70-200/2.8IS. Spisywaliśmy umowę.
    W obu przypadkach sprzęt był już po gwarancji, jednak nie dawałem gwarancji rozruchowej mimo, że byłem przekonany o pełnej sprawności.
    Po to umawiałem się na testy żeby kupujący mógł się upewnić co do sprawności sprzętu.
    Nie chciałem martwić się przez kolejne 2 tygodnie, że osoba, która go kupiła w jakiś sposób go uszkodzi i zechce mi go zwrócić.

Przyznam, że przy sprzedaży jako osoba fizyczna zazwyczaj spisywaliśmy protokół przyjęcia/przekazania lub oświadczenia. Być może bardziej od przemysleń skarbowych kupujący chce mieć wiedzę o pochodzeniu sprzętu . W tym przypadku jest opisane od kogo i jaki zakupił towar wraz z cechami sprzętu. Aukcje allegro owszem są ale w postępowaniu ewentualnych roszczeń zostawiają swoich "klientów" na lodzie. Zresztą trudno jest im stwierdzić pochodzenie sprzętu. W aukcji zazwyczaj też nie podaje się nr sprzętu.
    Pozdrawiam Fotograf Darek

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Dziękuje za Wasze komentarze. Wobec powyższego
    aktualnie skłaniam sie ku zakupowi sklepowemu. Będzie to
    drozsze o 1300pln ale przynajmniej bede miał te 10 dni
    na testowanie. Szkoda ze nie mam nikogo zaufanego
    Kto akurat miałby na zbyciu ten aparat ale w sumie trudno takiego kogoś miec na zawołanie.

Nie 10 a 14 dni i nie na testowanie ale zastanowienie się czy towar Ci pasuje. Testować nie wolno bo to jest niestety i do tego prawo na to nie zezwala
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

I co, nie mogę nawet rozpakować inpstryknac kiku
    Fotek? To po co te 14 dni - na dłubanie w nosie? Czy intencja za tymi 14 dniami nie jest właśnie
    Możliwość przymierzenia towaru (buty, sweter) lub wypróbowane aparatu a następnie jego zwrot jeśli coś nie pasuje?

Gdy kupowałem buty górskie 2 mce temu, po raz pierwszy w życiu zreszta zdalnie bez mierzenia mówiono mi ze bez problemu mogę przymierzyć po domu i zwrócić jeśli nie podpisuje. Akurat trafiłem i nie bylonpotrzeby zwrotu ale mam mocne przekonanie ze taka jest praktyka z tymi zwrotami. Można wypakować. Można wypróbować. Przynajmniej buty. Przynajmniej w kilku sklepach do których się dodZwonilem. Z aparatami jest inaczej?

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Jak nie będzie śladów użytkowania, to możesz zwrócić. Nie wiem tylko, czy podbity licznik wykonanych zdjęć nie będzie uznany za ślady użycia.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez arturmaksymilian Zobacz posta
    I co, nie mogę nawet rozpakować inpstryknac kiku
    Fotek? To po co te 14 dni - na dłubanie w nosie?
    Tak ,
    na pomacanie ,
    zdecydowanie czy waga/wielkość/kolor/itd odpowiada a nie trzaśnięcia 3 ślubów w weekend .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Dokładnie tak - jak nabijesz licznik i cyferka się nie spodoba, to zapomnij o zwrocie
    Co innego przestrzelenie paru klatek dla sprawdzenia funkcjonowania z obiektywem, tego raczej nikt nie będzie kwestionował.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Ile tych klatek można zrobić, żeby mieściło się to w granicach zwykłego zarządu i spodobało się właścicielowi?

Może sklep musi przyjąć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i ewentualnie występuje wtedy do klienta o odszkodowanie?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów