Tak, zgodnie z oczekiwaniami. Przy próbie ustawienia innej wartości przesłony (w trybie Av lub M), po wciśnięciu spustu migawki aparat zglasza błąd komunikacji z obiektywem.
Tak, zgodnie z oczekiwaniami. Przy próbie ustawienia innej wartości przesłony (w trybie Av lub M), po wciśnięciu spustu migawki aparat zglasza błąd komunikacji z obiektywem.
No taka sigme ponizej 1000zl na pewno warto kupic.
Jakosc z tego zeissa co kolega z forum kupil niestety slabiutka![]()
SONY
zwykle standardowe wywolanie jakie robie w LT dla kazdego przecietnego zdjecia
mam tam jakies typowe nastawy , na pewno jest jakies srednie ostrzenie , ale bez przesady i jest jakies slabe odszumianie.
zadnych zabiegow dodatkowych - pozycje suwakow w okolicy " neutrum"
i jak tu nie kochac c5mk2?
100% crop w pelni uzywalny , plastyka bez zarzutu., szumu nie ma .
nie ma ani potrzeby, ani nie ma na co aktualnie zamienic.
- ds o jakosci obrazu jak d7mk2 raczej malo interesujacy.
czekamy na mk5 ;-)
--- Kolejny post ---
trudno powiedziec - wcale nie musi byc zle.
podstawa jest dostrojenie AF .
bez tego nie ma obiektywu.
w c40 niestety kolega nie ma tej mozliwosci.
Wowczas zeiss to byla o ile pamietam cossina - z jakoscia potrafilo byc roznie.
pamietam jakies 20 lat temu kosztowala mnie ta S ( w tym wypadku duze S) w akcji cos ok 500 -600 dolcow - nie malo.
mechanicznie - budowa jest lepsza od L 70-200 /2,8 lub f4 , ktore mialem lub mam.
zywe mieso tzn metal , wszystko pod reka.
silnik elektromagnetyczny jest wolniejszy , za to te wolniejsze pracuja dokladniej.
praktycznie nie mam nietrafionych z niej zdjec jesli tylko zachowac minimum niezbednego spokoju.
teraz robie b. malo , ale wczesneij mialem ja czesto na lotnisku w dni nielotne dla zabicia czasu , wiec fotografowalem sobie rozne samoloty sportowe z malej odleglosci rowniez.
AF wyrabial. Niewieele nietrafionych.
Majac taka perle , nie widze potrzeby wymiany , tym bardziej ze tej ogniskowej uzywam zadko.
jesli jest okazja cos takiego kupic tanio ( gdyz tylko jedna przyslona 5,6) to moim zdaniem mozna w ten sposob zaoszczedzic troche pieniedzy.
gdybym, kupil aktualnie za 8000 podobna ogniskowa , nie robilbym tym samym lepszych zdjec - wiec po co.?
spadkobiercy i tak kiedys nie beda chcieli tego wziasc do rak i wyrzuca do kosza , jak dzisiaj nie kreci nas sprzet dziadkow sprzed 50 lat.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 18-03-2015 o 16:00
W anglojęzycznym forum, do którego link podał Kolega RobertON padła wypowiedź, która w wolnym tłumaczeniu brzmiała: "Zeiss jest tak mało popularny, że jesteś szczęściarzem, jeśli widziałeś go chociaż na zdjęciu", więc jedynym sposobem sprawdzenia był zakup i porobienie próbnych zdjęć. Ta fotka Airbusa to był szczyt jego możliwości, następnego dnia przy idealnej widoczności fotografowałem lądującego Wizza no i cóż
Nie jestem też pewien, czy dałoby cokolwiek dostrajanie AF, próbowałem ostrzenia ręcznego i nic więcej nie udało mi się z tego szkła wyciągnąć.
Czekam teraz na zwrot kasy od Centuriona - wprawdzie poniosłem koszty przesyłki w obie strony ale cóż - równie dobrze mogłem trafić na obiektyw takiej jakości, jaki ma Bechamot.
na ebayu jest S 400 5,6 apo
Sigma AF 400 1:5.6 Tele Festbrennweite mit Canon Bajonett | eBay
troche inna od mojej , nie wiem jak optycznie , ale nie spodziewalbym sie gorzej - gwarantowac tez nie moge , gdyz nie znam dokladnie tego modelu.
w niektorych mozna u sigmy wymieniec chip i przyslona dziala , ale nie wiem czy w tej. na stronych S byla ( jest?) lista modeli z wymienialnym chipem - tylko czy warto?
cena 165 eu.
wyglada z zewnatrz na dobrze poszanowana.
Są dwie, ale jedna pod nikona, druga pod olka.
Centurrion organizuje aukcje na zamówienie, może w ten sposób znajdziesz?
Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 19-03-2015 o 17:51