Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: zakup c 5d mk2...?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: zakup c 5d mk2...?

Cytat Zamieszczone przez wizart Zobacz posta
    Np: "Głos Wejherowa"...
    Widzę po wpisach, że nie czytacie całości, bo całą historię już wyjaśniłem łącznie (niemal) z finałem...
    Co do bohaterskiego finału, jaki nam tu przedstawił Bechamot, to jestem ciekaw, czy jegomość zrobiłby w realu tak jak napisał - bo pisać wspaniałe eseje jest sporo łatwiej niż potem, kiedy nie ma świateł fleszy, publiki, reporterów, zrobić to co naprawdę należałoby.
    Na codzień niewielu zastanawia się jakie decyzje podjąć, w kontekscie: czy to co zrobię jest dobre / słuszne / mądre / moralne... Idziemy na skróty - stąd wzięło się powiedzenie "znalezione - nie kradzione", albo: "na biednego nie trafiło, albo " raz się żyje", albo "coś mi sie od życia należy - i wszystko po to żeby usprawiedliwić (rozgrzeszyć) się przed sobą.
    Ja znalazłem wyjście z sytuacji i udało mi sie odzyskać pieniądze, a bandyci są (lub lada chwila będą) ścigani.

A... i jeszcze jedno kolego MC, przepraszam cię za moje nieładne zachowanie. Wybacz, głupio sie zachowałem.
    mialem jako strona wiele procesow o sumy nieporownywalnie wieksze.

aktualnie mam dwie sprawy sadowe , o kwoty jakich nie moge wymienic i wiem jakie sa realia.

jesli probowales beskutecznie zwrocic aparat sprzedajacemu a ten sie ulotnil ( mialem taki przypadek przed 5-ciu laty - zaplacilem za nowy w sklepie cos 3200 pln i aparat nie doszedl , facet sie ulotnil , nawet nie zglosilem na policje), to szanse na odzyskanie pieniedzy sa nikle. Koszt ich odzyskania moze byc wyzszy.

jesli ten ktos sprzedal na zasadzie " podaj dalej " to szansa jest b. duza.

jesli sie ulotnil to w tej sytuacji byc moze poczucie spelnienia tzw " dobrego uczynku " czyli zachowania sie nie jak oszust i swinia a facet z klasa dla ktorego pieniadze to tylko pieniadze - czyli zwrot aparatu wlascicielowi - poprawi Ci samopoczucie. Da Satysfakcje z umiejetnosci dotrzymania pewnej klasy. Zabieg psychotechniczny dla skompensowania niepowodzenia.

Ja wiem, ze ludzie dla pieniedzy sie szmaca.
    ale jak sie jest doroslym to i kryteria wartosc sa inne.
    Ale to sam musisz wiedziec.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, ale z twoich wypowiedzi wywnioskowalem, ze zakupu dokonales przez Alledrogo.Dlaczego wiec nie otworzyles sporu ze sprzedawca - po paru mailach, takze tych nieodpowiedzianych , masz mozliwosc zgloszenia sprawy na policje- potem dostajesz od nich numer sprawy ( a zwracajac im sprzet powodujesz, ze oni musza te sprawe zalozyc) i zglaszasz sie do Alledrogo po zwrot kasy z ubezpieczenia kupujacych. Wsio. Czysto, w miare szybko i przede wszystkim legalnie. No i bez nerwowosci...
    - bo to nie było poprzez Alledrogo, tylko OLX...

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Skoro pieniądze odzyskałeś, towar zwróciłeś, wiec teraz może pomyśl o kontakcie z poprzednim właścicielem i niech walczy o odzyskanie sprzętu od złodzieja.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Panowie. Spójrzmy na tą sytuację z kolejnej strony. Przy okazji jakiegoś śledztwa policja zatrzymuje pana X. Ponieważ mają na niego dużo idzie na układ (art. 60 kpk, nie pamiętam który paragraf) i przyznaje m.in. że sprzedał kradziony tam a tam aparat, komuś poprzez portal aukcyjny. Policja czy chce, czy nie chce musi zadać mu pytanie czy kupujący wiedział co kupuje. Pan x mówi, że nie ale sprzedał aparat trochę taniej byle szybko, bez pudełka, papierów, bez numeru seryjnego... Reszta została już wcześniej napisana. Taka sytuacja dotyczy każdej dziedziny życia. Dlaczego udzielam się tutaj? Są zawody, szefowie którzy wymagają tzw. "czystej karty karnej"- zaświadczenia o niekaralności przy podejmowaniu pracy i nie obchodzi ich czy skazany zostałeś za przestępstwo umyślne, czy nieumyślne.
    To, że coś jest sprzedawane bez pudełka nie ma jakiegokolwiek znaczenia w sytuacjach o których napisałeś wcześniej. Ja po rozpakowaniu nowego aparatu wywalam pudełko do piwnicy a potem najczęściej w ciągu 2 kolejnych lat to pudełko ginie. W momencie wywalenia pudełka już wg ciebie staję się złodziejem/paserem. Zapłaciłem za aparat 5tys i to tylko moja sprawa za ile go sprzedam po 2 latach. Przyciśnie mnie to sprzedam za 1tys, będę miał czas to za 2tys. Wg tego co napisałeś osoba kupująca ode mnie aparat powinna dostać przynajmniej zawiasy. Idąc dalej twoim tokiem myślenia musielibyśmy zlikwidować całkowicie obrót używanym towarem w Polsce.

Bywalec

Opisana sytuacja nie dotyczy legalnego sprzętu. To oczywiste.
    A

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Skoro pieniądze odzyskałeś, towar zwróciłeś, wiec teraz może pomyśl o kontakcie z poprzednim właścicielem i niech walczy o odzyskanie sprzętu od złodzieja.
    ja nie rozumiem do konca. opis jest taki enigmatyczny.
    jesli towar zwrocil , pieniadze odzyskal to po sprawie .
    po co bic piane wiecej - gorzej -nawet siac piasek.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Panowie, kupujecie aparat i prosicie o raw'a czy jpg'a. Sprawdzacie serial nr. i po sprawie. Pudelek czy faktur nie potrzeba. Choc wiadomo, ze sprzedaz sprzetu z pelna dokumentacja bardziej sie oplaca.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Panowie, kupujecie aparat i prosicie o raw'a czy jpg'a. Sprawdzacie serial nr. i po sprawie. Pudelek czy faktur nie potrzeba. Choc wiadomo, ze sprzedaz sprzetu z pelna dokumentacja bardziej sie oplaca.
    nie zupełnie... nie wszystkie skradzione puszki są zarejestrowane w portalach internetowych. Może się okazać, że nie tak łatwo prześwietlić towar pod kątem: legal czy nie legal. Trzeba byś ostrożnym, tylko pytanie czy istnieje skuteczny na to sposób?

Myślę, że mam skuteczny środek zapobiegawczy lub chroniący (jak kto woli): powinna być kara śmierci dla sprzedjącego kradziony sprzęt a także dla kupującego. W takiej sytuacji kilku złodziei zostałoby "zutylizowanych"' inni by się bali, no i nikt nie kupowałby na portalach aukcyjnych (z obawy przed utratą życia), alledrogo by padło, kazdy kupowałby wyłącznie u oficjalnych dystrybutorów, gospodarka znów zaczęłaby hulać... aż miło jakie korzyści z jednej malutkiej zmiany prawnej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

nie zupełnie... nie wszystkie skradzione puszki są zarejestrowane w portalach internetowych. Może się okazać, że nie tak łatwo prześwietlić towar pod kątem: legal czy nie legal. Trzeba byś ostrożnym, tylko pytanie czy istnieje skuteczny na to sposób?

Myślę, że mam skuteczny środek zapobiegawczy lub chroniący (jak kto woli): powinna być kara śmierci dla sprzedjącego kradziony sprzęt a także dla kupującego. W takiej sytuacji kilku złodziei zostałoby "zutylizowanych"' inni by się bali, no i nikt nie kupowałby na portalach aukcyjnych (z obawy przed utratą życia), alledrogo by padło, kazdy kupowałby wyłącznie u oficjalnych dystrybutorów, gospodarka znów zaczęłaby hulać... aż miło jakie korzyści z jednej malutkiej zmiany prawnej.
    W tej chwili sprawa jest o tyle trudna, że kradzionego sprzętu nie kupujesz w ciemnej uliczce od podejrzanego typa. Jeżeli chodzi o allegro to kupujesz na portalu aukcyjnym i nie masz jakiegokolwiek obowiązku sprawdzania czy sprzęt jest legalny, czy ma pudełka, ładowarkę, sprawdzanie rawów to jakiś absurd. Jeżeli kupisz trefny nic ci nie grozi, jeżeli sprzedasz i wpadniesz to w najgorszym przypadku dostaniesz zarzut nieumyślnego paserstwa czyli tak naprawdę klapsa i upomnienie. Największym problemem jest to, że kradziony towar to zmartwienie uczciwych ludzi a nie tych co kradną i wprowadzają go do obiegu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Jakbym wprowadzał trefny towar na rynek to na pewno wysłałbym ci rawa z trefnej puszki

Uzależniony

No tak... To sprawe wyjasnia... - nie znalazlem wczesniej tej informacji, a to, co bylo napisane, wskazywalo, ze transakcja byla finalizowana przez Allegro - zle zrozumialem. Widac, ze sie , franca, dobrze przygotowala...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów