Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: zakup c 5d mk2...?

Coś już napisał

Domyślnie zakup c 5d mk2...?

witam. Od pewnego już czasu rozglądam się za c5d mk2. Poczytałem, przejżałem sample, testy, poczytałem opinie... i ku mojemu zaskoczeniu, a raczej sporym wątpliwościom po takiej lekturze cisną mi się pytania. Kupić/ dont kupić? Sęk w opini (np optyczne.pl - użytkownicy), iż niniejszy model ma tak drastycznie kiepski AF, że lepiej kupić Smienę... Generalnie spora większość tam piszących podkreślała spory problem w ostrością: niby łapie (ćwik, ćwik), a na fotkach lipnie...
    I tu pytanie do użytkowników, których tu pewnie nie brakuje. Jak to jest z tym AF-em? Łapie, czy nie łapie? zawsze, często, czasem, rzadko, nigdy? Dzwoniłem do gościa, który użytkował tą puszkę i powiedział, że w C50D jest duuużo lepiej niż w przedmiotowym egzemplarzu. Chcę kupić i już jestem ready, ale teraz sam już nie wiem.
    Możecie sie wypowiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez wizart ; 11-03-2015 o 00:58

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: zakup c 5d mk2...?

Wiem, że nie na temat, ale czy myślałeś o 6d?

Coś już napisał

wiem, że 6d świetnie sobie radzi z AF ale literatura piękna (internet) opowiada o kiepsko umieszczonych guzikach, skomplikowanym menu i jeszcze kilku innych kwestiach, które pewnie są do ogarnięcia. Jednak piekielnie sie nastawiłem na tego 52, sprzedałem co nieco doskrobałem cokolwiek i szukając godnego egzemplarza natknąłem się na taki oto problem...

Pełne uzależnienie

Jak się nastawiłeś na 5D2 to będziesz zadowolony. To solidna konstrukcja, funkcjonalna i niezawodna. Co do AF-u to ja używałem głównie centralnego punktu, i wszystko było jak należy. Na bocznych bywa różnie, ale to w każdej puszce.
    Warto znaleźć fajny egz. z małym przebiegiem i po krzyku. Niestety ten model raczej trzyma cenę. Ja przesiadłem się po 3 latach na 6D i też jest OK, ale budowa już nie tak solidna.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Sam jestem posiadaczem 6D oraz 5D mark II w sumie tego drugiego to dopiero od kilku dni ponieważ kupiłem go jako backup do swojego zestawu, 6-tka również nie ma idealnego AF w trudnych warunkach to tylko centralny jest używalny w sumie tak jak w 5D dokładniej go przetestuję za ponad miesiąc na pierwszym zleceniu. Ale wydaje mi się że nie ma co narzekać przecież jeszcze ok 2lata temu to mark II był jednym z najbardziej popularnych body (canona) wśród fotografów ślubnych i robili jak i robią nim dalej piękne/ostre zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Użytkowałem przez 3 lata 5dII później 3 lata 5dIII, obecnie 6d i mogę tak subiektywnie określić ogólnie pracę AF (centralny) w 5dII na 90%, w 5dIII na 96% w 6d na 93 % (na 100% możliwych), wg mojej skali ocen nie wiem czy jest aparat, który obecnie ma AF 100% . Moją ocenę opieram na subiektywnie ocenianej ilości nietrafionych z ostrością zdjęć. Absolutnie przesadą jest mówienie czy pisanie, że 5dII ma słaby AF.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Użytkowałem przez 3 lata 5dII później 3 lata 5dIII, obecnie 6d i mogę tak subiektywnie określić ogólnie pracę AF (centralny) w 5dII na 90%, w 5dIII na 96% w 6d na 93 % (na 100% możliwych), wg mojej skali ocen nie wiem czy jest aparat, który obecnie ma AF 100% . Moją ocenę opieram na subiektywnie ocenianej ilości nietrafionych z ostrością zdjęć. Absolutnie przesadą jest mówienie czy pisanie, że 5dII ma słaby AF.
    W uzupełnieniu na celność AF wpływa nie tylko sama puszka, ale warunki oświetleniowe w jakich wykonujemy zdjęcia i oczywiście zastosowana optyka, jak również umiejętność (praktyka) fotografa.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez wizart Zobacz posta
    witam. Od pewnego już czasu rozglądam się za c5d mk2. Poczytałem, przejżałem sample, testy, poczytałem opinie... i ku mojemu zaskoczeniu, a raczej sporym wątpliwościom po takiej lekturze cisną mi się pytania. Kupić/ dont kupić? Sęk w opini (np optyczne.pl - użytkownicy), iż niniejszy model ma tak drastycznie kiepski AF, że lepiej kupić Smienę... Generalnie spora większość tam piszących podkreślała spory problem w ostrością: niby łapie (ćwik, ćwik), a na fotkach lipnie...
    I tu pytanie do użytkowników, których tu pewnie nie brakuje. Jak to jest z tym AF-em? Łapie, czy nie łapie? zawsze, często, czasem, rzadko, nigdy? Dzwoniłem do gościa, który użytkował tą puszkę i powiedział, że w C50D jest duuużo lepiej niż w przedmiotowym egzemplarzu. Chcę kupić i już jestem ready, ale teraz sam już nie wiem.
    Możecie sie wypowiedzieć?
    c5mk2 ma b dobry AF , duzo lepszy od c50d.

af jest tak szybki jak w c50, tylko puszka w ogole jest wolniejsza ( ludzie to myla) .
    dla scen statycznych masz bardzo duzo sprawnosc autofokusa , dla scen szybszych oczywiscie trafi rzadziej.
    tutaj nowsze modele sa troche lepsze.

c5mk2 sprawdza sie znakomicie wlasnie dla scen malo dynamicznych , dla sportu byl wowczas przewidziany c1d w roznych wariantach.

wprowadzenie c5mk3 w zasadzie rozszerzylo zastosowanie lini 5 do scen dynamicznych.

nie wiem co chcesz robic , da sie wszystko , ale dla scen ruchomych nie ma tak ze przykladasz do oka naciskasz i jest ostro , trzeba chwile pomierzyc , ustabilizowac - mozna nie zdazyc.

w allfocus i al servo nie czuje sie System mk2 za dobrze, w one shot - wlasciwie znakomicie .

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Powiem tak - miałem 50D- af musiałem wyczuć bo był bardzo średni- pewnie miałem nieskalibrowaną puszkę, bo jak przełożyłem obiektywy pod FF wszystko było wporzadku. Mam 5D mkI i 5D mkII. Po wykonaniu kilku testów sądzę, że Canon 5D mk. II ma bardzo przyzwoity AF- oczywiście jak jest ciemniej i dynamiczniej to jest gorzej, ale nie na tyle żeby pisać o tragedii. Na koniec napiszę tak, w Canonie 50D było trudno o ostrą fotkę, ale robiłem takie. W C 5Dmk.I nie jest różowo np. w kościele i na salach weselnych, ale też robię ostre zdjęcia i jest niebo lepiej niż w C50D. W 5D mk. II (w zestawieniu tych 3 aparatów, które miałem/mam), najmniej wysiłku wkładam w zrobienie ostrego zdjęcia. Krótko mówiąc każdym z tych aparatów da się zrobić ostre zdjęcia ale z Canonem 5d mk.II mam zdecydowanie więcej czasu na zajęcie się kadrem światłem itp. niż w ww. aparatach no i odsetek ostrych zdjęć jest największy.
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Coś już napisał

a tu link do wpisów dotyczących niniejszego tematu:
    Test Canon EOS 5D Mark II - Komentarze czytelników - Test aparatu - Optyczne.pl

...aż włos się na głowie jeży.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Przeszedłem wszystkie modele 5D. Classica mam do dziś, MKII bardzo mi odpowiadał jednakże w starym roku wymieniłem go na MKIII(dziękuje żonie). AF w MKII dużo szybszy i sprawniejszy jak w MKI, nic mi nie brakowało w tym aparacie , to że czasami nie trafił - bywa. Na to składa się wiele czynników jak warunki, światło, sam aparat jak i użyty obiektyw no ten czynnik o którym nie często sie mówi czyli użytkownik. Wiele rzeczy nie tak to przez nie umiejętność obsługi. Da się MKII zrobić wszystko włącznie ze sportem. Świetny aparat za nieduże pieniądze.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów