Wszystko się da;d polak potrafi i to moje motto
Dlatego będe próbował
--- Kolejny post ---
Ponadto będę używał tego obiektywu do makro dzięki adapterowi . Dlatego też chce stałoogniskowy
Wszystko się da;d polak potrafi i to moje motto
Dlatego będe próbował
--- Kolejny post ---
Ponadto będę używał tego obiektywu do makro dzięki adapterowi . Dlatego też chce stałoogniskowy
Zapomnij o jakimkolwiek makro z tym obiektywem. Przy pierścieniu chyba 21 albo nawet 13mm rozkwasisz "modela" przednią soczewką. Miałem ten obiektyw i mogę przyznać, że akceptowalny obrazek zaczyna się od f/2, w odróżnieniu od C50mm f/1.4 gdzie taki obrazek udawało się uzyskiwać przy f/1.6 ale nie o tym.
Masz w domu lunetę albo lornetkę (bo nie będę wymagał od Ciebie posiadania Zenita albo Kieva)? Weź to co masz (albo najlepiej pożycz Zenita) i wyjdź na ulicę. Złap namiar na jakiś samochód w ruchu oddalający się od Ciebie i próbuj utrzymać jak najdłużej ostrość na blachach. Jeśli stwierdzisz, ze to proste to możesz próbować z obiektywem. Dwa ten obiektyw z tego co się orientuję jest w dwóch wersjach z lub bez dopisku AE z tyłu. Pytasz w temacie o ten bez dopisku więc nie będziesz miał potwierdzenia ostrości. Na szybko znalazłem ten AE za ~2000zł nowy.
FF + trzydziestka piątka![]()