Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Jaki komputer i monitor do obrobki zdjec?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do bebechow to sie podpisze - szybka, stabilna, markowa plyta glowna (Abit, Asus), duze i szybkie twarde dyski (firma wg gustu bo wg roznych opinii roznie to bywa, raczej od szczescia i danej serii zalezy) no i jak najwiecej szybkiego, markowego ramu (Np 2GB Kingston Hyperx PC-400 , choc wlasnie sie nad wymiana na 4GB zastanawiam 8) ).

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Niezupełnie pod Mac OS X grafika 2D w tym GUI są akcelerowane za pomocą karty graficznej (instrukcje OpenGL) np. w Aperture widać tą wydajność. A w Windowsie wszystko 2D leci w GDI .
    Ależ winda też przyspiesza swój GUI wykorzystując akcelerację 2D kart.

Tyle że szybkość GUI nijak się ma do szybkości obrabiania fotografii.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar dies
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://en.wikipedia.org/wiki/Xgl
    http://en.wikipedia.org/wiki/Quartz_2D
    i za jakis czas vista vio...
    szkoda patrzec jak marnuja sie karty 3d do zwyklego interfejsu xp...
    wydaje mi sie ze picasa korzysta z directx.. moim zdaniem niedlugo wszystko pojdzie w ta strone a komputery bedziemy obslugiwac jak w raporcie mniejszosci
    pozdrawiam

ps. tak czy siak linia polecen nie umrze nigdy!!!
    An effective way to deal with predators is to taste terrible
    czapeczka canona* i duzo dobrych checi

*zgubiłem

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie e: Tomasz Gilinski

... zabnij mnie ale w pracy szukalem po tych dwoch slowach i nie znalazlem tych watkow!@$# Trudno, dzieki. Co do monitorow to juz wiem w caaaalej rozciaglosci - przeszedlem przez te watki. Komp: plyta + procek (dobre i mocne) - wiadomo + duuuuzo ramu. Ale karta graficzna to juz mniej. Cos polecacie?

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zodiakalny Rak ; 05-04-2006 o 22:57
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zaznaczaj: szukaj tylko w tytułach.

Karta: ja mam Ati x600pro, ale to ze względu na gierki. Cokolwiek nie kupisz, będzie dobre. Nawet pokładowa grafa starczy.

Krążą legendy, że najlepsza jakość obrazu to z Matroxów, potem Ati, potem nVidia, ale ktoś ostatnio przekonywał mnie, że to bajki. Ja nie wiem.

Aa, w zależności od monitora, popatrz na złącze na karcie - DVI.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dies
    Zapis wektorowy (pdf) fotnow i obiektow ktore sa potem rasteryzowane do postaci pixeli... Czy to takie rewelacyjne jest zaleznie od tego co za informacje chcemy wyswietlac. Predzej do worda. Napewno nie nadaje sie do zdjec

Natomiast aperture dziala na czyms innym troche inaczej...
    Quartz Extreme, which uses OpenGL to render screen displays faster by presenting them as textures within a 3D OpenGL context.
    Co prawda podstawowe operacje (zmiana rozmiaru, przesowanie, obracanie) sa w miare szybkie i akcelerowane ale nadal trzeba zrobic odpowiednia teksture z zawartoscia. Na dodatek ta zawartosc czesto trzeba szybko zmieniac.

Im wiecej obciazyc karte tym wieksza czesc operacji zalezy od jakosci, ograniczen i wszystkich uproszczen jakie posiada karta oraz czesto pomijanych elementach takich jak przepustowosc szyn w komputerze spinajacych wszystko. A poniewaz karty graficzne to urzadzenia robione do gier i czystej rozrywki rozne bonusy niekoniecznie dobre sa na pozadku dziennym. Mozna o tym poczytac w wielu testach kart 3D.

Mimo nawet, ze czesc systemu jest akcelerowana to nadal operacje wysokiej jakosci, kompresja, skomplikowane algorytmy oraz rasteryzacja wektorow (fonty czy quartz), narysowanie i poskladanie okienek do kupy tak czy siak trzeba przeliczyc w CPU trzymajac w ramie i dopiero transferowac do pamieci karty. Oczywiscie najlepsza do czegos takiego byla by raczej architektura ze zunifikowana pamiecia w obrebie systemu (cos co meczylo SGI za czasow swojej swietnosci) jak obecne systemy, gdzie wszystko trzeba przerzucac pomiedzy ramem i pamiecia na kartach. Trzeba umiejetnie rozlozyc obciazenie zeby nie braklo.

Aperture z tego co mi sie obilo o uszy tez nie jest idealne i cierpi na pewne waskie gardla, zwlaszcza na lzejszych systemach bez gigabajtow ramu na karcie graficznej.

Bajery bajerami, ale dobrze jak nie trzeba wywalac calego komputera za okno zeby zainstalowac nowy program czy system bo ktos cos tam sobie postanowil przybajerzyc animacja.

i za jakis czas vista vio...
    szkoda patrzec jak marnuja sie karty 3d do zwyklego interfejsu xp...
    Zwykly interfejs tez jest akcelerowany. To swietnie widac jak sie uruchomi "golego" XP bez odpowiednich sterownikow do karty graficznej, posurfuje po www, poprzemieszcza okienka a potem je doinstaluje i sprawdzi co sie zmienilo. Fakt ze MS o tym nie trabi na lewo i prawo, ale to jest juz od dawna. Dlatego tez jest ograniczone. XP to juz dziadek technologiczny.

U appla akceleracja to tez nowosc ostatnich czasow i nie byla od poczatku osx'a. Vista ma tu pojsc duzo dalej. Generalnie soft dopiero dorasta do postepu jaki zrobily w swiecie sprzetu gry.

wydaje mi sie ze picasa korzysta z directx.. moim zdaniem niedlugo wszystko pojdzie w ta strone
    Jeszcze troche i skoncza viste Wtedy zobaczymy co to warte.

a komputery bedziemy obslugiwac jak w raporcie mniejszosci
    No pewnie ze tak
    http://mrl.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/
    http://www.youtube.com/watch?v=zp-y3ZNaCqs
    http://www.merl.com/projects/DiamondTouch/
    http://www.merl.com/projects/Diamond...amondTouch.mov
    Ale do tego nadal musi jeszcze nieco dojrzec technologia i sprzet. Powinno byc to na tyle wygodne zeby nie spalac za wiele kalorii machajac rekami cale metry w powietrzu

ps. tak czy siak linia polecen nie umrze nigdy!!!
    Jest taki elaborat, a wlasciwie ksiazka pod tytulem "In the Beginning was the Command Line". Kto zna angielski moze sobie poczytac.
    http://www.cryptonomicon.com/beginning.html
    http://folk.ntnu.no/shane/dokumentas...mmandline.html

Wynika z tego tekstu miedzy innymi, ze co prawda system z linia komend jest trudnawy do nauczenia sie i uzytkowania, ale system czysto klikany rownierz nie jest efektywny, wygodny czy szybki do uzywania.

Idealny system to taki, ktory zarowno latwo okielznac za pomoca myszki, ale tez w trakcie takiej pracy szybko i efektywnie mozna sie w nim przemieszczac za pomoca klawiatury i wydawac zwykle polecenia konsolowe korzystajac przy tym z okienek. Wiec bynajmniej nie jest to system z otwartym zwyklym okienkiem z konsola Polaczenie i przeplatanie sie obu sposobow pracy powinno byc duzo wieksze i isc duzo dalej.

Sa juz bety linuxiarskie okienek "po nowemu". Czy glowny nurt na swiecie wyznaczany glownie przez MS i nieco przez appla pojdzie ta droga zobaczymy.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Krążą legendy, że najlepsza jakość obrazu to z Matroxów, potem Ati, potem nVidia, ale ktoś ostatnio przekonywał mnie, że to bajki. Ja nie wiem.
    W czasach kiedy matrox wyznaczal jakosc ati i nvidia byly na poziomie "pare generacji do tylu", wiec w dzisiejszych czasach to taka sama bajka jak ta o przewadze...

...nie... moze nie bedziemy robic znowu dymu analog vs cyfra

Generalnie nadrobili juz duzo zaleglosci. A poza tym wiekszosc i tak nie jest w stanie zobaczyc roznic uchwytnych w wiekszosci dla sprzetu laboratoryjnego.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Aa, w zależności od monitora, popatrz na złącze na karcie - DVI.
    A to podstawa. Przejsciowki "zgodnosc wstecz" sa dorzucane do wiekszosci, wiec nie ma sie co zapatrywac na starocie.
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

[QUOTE=Tomasz Golinski]

Jeszcze rok temu pracowałem na karcie graficznej Matrox G-400 i przesiadłem się na ATI 9700 i muszę powiedzieć że jakość Matroxa wydawała mi się lepsza jeżeli chodzi o fotografię. Przynajmniej mam takie odczucie jeżeli chodzi o mój monitor Sony G-420. A przesiadłem się tylko ze wzgledu na wydajność w grafice 3D.
    50D | 20D+BG-E2 | Canon 28-105/4-5.6 USM | Tamron 17-50/2,8 XR DiII SP | Sigma 70-200/2.8 APO HSM | CF SanDisk Extreme III 4 GB | Statyw Velbon Sherpa | Lowepro Compact AW | Lowepro Compu Rever AW

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Aperture z tego co mi sie obilo o uszy tez nie jest idealne i cierpi na pewne waskie gardla, zwlaszcza na lzejszych systemach bez gigabajtow ramu na karcie graficznej.
    Mi "sie obilo" dokladnie tak samo Szumne zapowiedzi, ze dzieki akceleracji bedzie to wszystko smigac, grac i buczec... a tu oops, wszyscy makowkarze z wyjatkiem najbardziej wypasionych dual G5 i 2GB+ - marsz do sklepu

A w kwestii Matroxow... Ja swego czasu dluzszy czas uzywalem oslawionego G550, po czym przesiadlem sie na jakiegos GF z serii 200... nie zauwazylem wiekszej roznicy. Monitor - Samsung, 19" ktorys ze srednio-wyzszej serii (IFT, NF, czy jakos tak). Rowniez zgadzam sie z Kuchatkiem - kiedys moze i owszem, gdy porownywalo sie Millenium z jakims S3 Trio z kupa smiecia za przetwornikami DAC...

borsuk187
    Guest

Domyślnie

proponuje 17-calowego Barco X-Calibrator V; to juz profesjonalny sprzet, a cena jeszcze przyzwoita (jak dla kogo); karty grafiki polecam na chipach Matroxa lub Ati - maja znacznie lepszy kolor i stabilnosc obrazu w 2d; w komputerze jak masz kase daj plyte Abita lub Asusa, dwa dyski (co najmniej); rocesor kazdy nowy jest dobry; nie wiem jak duze obrazy bedziesz obrabial, wiec ram co najmniej 5 razy wieksza od obrazu w Photoshopie (ja pracuje na plikach 150 MB wiec mam 1 Giga)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów