Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?

Coś już napisał

Domyślnie Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?

Cześć,

Myślę nad zakupem filtrów do Canona 16-35 F/4 do pełnej klatki. Zdecydowałem się kupić holder Hitech 100 oraz pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Hitech 100, jednak trochę się wczytałem w temat i z wyczytanych opinii (np. tu) wynika, że poniżej 24mm będzie winieta. Na innej stronie napisali, że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.

Da się coś znaleźć lepsze adaptery? Czy droższe LEE będą miały mniejszą winietę?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon 16-35 F/4 - jaki holder i filtry?

ja sobie podcielem uchwyt Cokina P i wsuwam go bezposrednio na filtr na obiektywie. przez podciecie rozumiem: wyskrobalem nieco plastiku (nozykiem) w tych miejscach (w przypadku tego zewnetrznego otworu to oczywiscie po calym obwodzie):
    na tyle, zeby uchwyt wsuwal sie do oporu, az pod gwint oslony przeciwslonecznej. oprocze tego mam wyciety jeden slot, tak ze zostaly tylko dwa.

tak spreparowany uchwyt przy ustawieniu na sztorc ma minimalne winietowanie przy 16mm (na tyle, ze przy 17mm znika), ale oczywisie jakikolwiek obrot powoduje wejscie uchwytu w kadr i w takiej sytuacji biore filtry w lape. przy ilu milimetrach jest to uzyteczne do normalnych horyzontow to nie potrafie powiedziec. szklo mam raptem 2 tygodnie, podciecie zrobilem tydzien temu, wiec sie zanadto nie nafocilem...
    www albo tez flickr

Coś już napisał

@akustyk, dzięki za podpowiedź. Niby to jest rozwiązanie, ale wolałbym już zapłacić za gotowy produkt. Orientujesz się czy w uchwycie LEE jest winieta? I jak duża winieta była bez cięcia, faktycznie okolice 28 mm?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie mam pojecia, w zyciu Lee nie uzywalem. poki co chce potestowac w praktyce ten przyciety holder 85 (po 7 latach trzymania filtrow w lapie ). jak sie nie sprawdzi, to bede myslal o jednym z tych dwoch holderow:

http://www.amazon.de/gp/product/B00N...A27YEC08FGNB97
    Zomei Upgraded Square Filter Holder and 77mm Ring for LEE Cokin Z HITECH system | eBay

z czego nie ukrywam, ze ten drugi mi sie bardziej widzi, bo mam kilka filtrow, ktore bardzo lubie w landszaftach i ktore tak czy siak juz mam nakrecane: ND8, ND64, ND1000 (to zdecydowanie lepiej miec nakrecane!), ocieplajacy, Redhancer...

tylko mnie cena filtrow powstrzymuje. nawet zestaw startowy to dla mnie 4 polowki, z czego jedna odwrotna, wiec bylo nie bylo 200 Eurasow od reki trzeba wydac...
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Osobiście wolałbym dopłacić i nie musieć trzymać filtrów w ręce, zwłaszcza że myślę też o filtrze IR ND 2.7 Pro Stop 9 do maksymalnego wydłużania czasu naświetlania

Znalazłem w Poznaniu sklep, w których mają filtry LEE i Hitecha, podejdę do nich w tygodniu i przetestuję, jeśli pozwolą. Dam znać co wyszło.
    Ostatnio edytowane przez kilas88 ; 10-03-2015 o 15:39

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Cześć,

Myślę nad zakupem filtrów do Canona 16-35 F/4 do pełnej klatki. Zdecydowałem się kupić holder Hitech 100 oraz pierścień (adapter) szerokokątny 77mm Hitech 100, jednak trochę się wczytałem w temat i z wyczytanych opinii (np. tu) wynika, że poniżej 24mm będzie winieta. Na innej stronie napisali, że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.

Da się coś znaleźć lepsze adaptery? Czy droższe LEE będą miały mniejszą winietę?
    Nie mam pojęcia jak będzie z 16-35 F4 - ja używam 17-40 z Lee na FF ( z dokręcanymi 3 slotami - chyba bo nie pamiętam - mogę sprawdzić wieczorem ale dwa mam na pewno dokręcone bo używam najczęściej BS i połówki) i taki setup nie winietuje tzn. nie masz czarnych obciętych rogów zdjęcia zasłoniętych przez holder w żadnym kadrze pion, poziom, po skosie itp. itd. Używam pierścienia szerokokątnego Lee (po wkręceniu obiektyw wchodzi do pierścienia) takiego -
    Lee Filters Wideangle Ring Adapter szerokokątny 77 mm | STOPfoto.pl profesjonalny sklep fotograficzny on-line - Szczegóły produktu (Marumi, Heliopan, Tiffen, Leica, Hitech, Lumiquest, Stofen)
    Należy jeszcze spytać co rozumiesz przez winietę przyciemnienie brzegów kadru-nigdy nie sprawdzałem na ile się zwiększa? czy włażenie holdera w kadr?

Używałem również z 10-22 na cropie i tam zdarzyło mi się podkręcić hoyję NDX400 i polara slima hoya Pro 1 pod holder lee - pojawia się wtedy minimalne zaczernienie rogów znaczy holder włazi w kadr. Potem kupiłem BS jak tylko wyszedł i zaprzestałem robienia takich wygibasów. Próbowałem jeszcze kilku innych kombinacji i czasem można się zdziwić w kwestii winietowania np. dziwnie (co pewnie nie jest aż tak dziwne) zachowują filtry podczerwone.

--- Kolejny post ---

Osobiście wolałbym dopłacić i nie musieć trzymać filtrów w ręce, zwłaszcza że myślę też o filtrze IR ND 2.7 Pro Stop 9 do maksymalnego wydłużania czasu naświetlania

Znalazłem w Poznaniu sklep, w których mają filtry LEE i Hitecha, podejdę do nich w tygodniu i przetestuję, jeśli pozwolą. Dam znać co wyszło.
    z tym IR to radzę się dowiedzieć czy to już działa bo poprzednie wcielanie kwadratowego IR od hitecha raczej nie działało (chyba pod każdym możliwym względem).

I jeszcze dopiszę że mz 1mm w ogniskowej nie powinien zrobić różnicy (chyba że canon spaprał konstrukcyjnie ten obiektyw) ale sprawdzić przed zakupem nie zawadzi jeśli jest taka możliwość.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-03-2015 o 15:56
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Na innej stronie napisali, że działa prawidłowo dopiero od 28 mm.
    Chodzi o to, że obiektywy szersze niż 28mm wymagają rozmiaru holdera 100mm. Chyba zrozumiałeś to odwrotnie .

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Należy jeszcze spytać co rozumiesz przez winietę przyciemnienie brzegów kadru-nigdy nie sprawdzałem na ile się zwiększa? czy włażenie holdera w kadr?
    Tu może być istota sprawy bo zauważyłem ostatnio powszechną nadwrażliwość na jakąkolwiek winietę.

Używam holdera Cokin P przyciętego do jednej szufladki i nie winietuje wcale z adapterem wkręconym bezpośrednio w obiektyw.
    Używam też wkręcanego filtru Hoya PRO ND1000 i po wkręceniu w niego adaptera z holderem P nie winietuje od ogniskowej ok. 22mm.
    Widać stąd, że spakietowanie filtra wkręcanego i adaptera pod dowolny holder dopiero stwarza problem. A nie jest to sytuacja wyjątkowa gdy stosujemy polar lub ND wkręcany.

Osobisty test bardzo polecam, bo samemu trzeba ocenić co jest akceptowalne jesli chodzi o winietę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Tu może być istota sprawy bo zauważyłem ostatnio powszechną nadwrażliwość na jakąkolwiek winietę.
    mnie tam winieta nie przeszkadza, winieta do dobra sprawa, mogę w tajemnicy powiedzieć że jak nie ma winiety to się ją po prostu wrzuca w postprocesie - tak robili, robią i robić będą wszyscy na ten przykład żeby kogoś znanego przytoczyć niejaki Ansel Adams ale ciiii - trzymajmy się wersji że winieta pochodzi od dużej ilości nakładanych na obiektyw filtrów brzmi prawdopodobnie i trudno z efektem dyskutować skoro jest naturalny, a naturalność jak wiadomo najważniejsza jest.

ciągnąc przerwaną myśl - mi winieta nie przeszkadza wręcz przeciwnie ale nie lubię jak mi holder wchodzi w kadr bo to nie jest przyciemnienie brzegów tyko holder w kadrze i nazywanie tego winietą jest przynajmniej dla mnie śmierdzi lekkim eufemizmem i żadne rozjaśnianie nie usunie tego holdera z kadru trzeba kadrować (a ja nie kadruję w postprocesie) lub klonować - dlatego używam Lee o ładnym okrągłym rozmiarze 100 aaa i jedna szufladka to zwykle za mało przynajmniej dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-03-2015 o 20:49
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Ja używam Holder Cokin Z (17-40+pełna klatka). Zredukowałem do dwóch szufladek- winiety brak tzn winieta jest ale holder nie włazi w kadr. Pozostaje nie rozwiązany problem z filtrem polaryzacyjnym. Po nakręceniu polara slim holder zaczyna włazić w kadr ale nie to jest najgorsze (zanika przy ogniskowej ~21). Najgorsze jest to że nie można kręcić polarem. Na polar Cokina mnie nie stać- zresztą może bym kupił ale jest do bani.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
    Ja używam Holder Cokin Z (17-40+pełna klatka). Zredukowałem do dwóch szufladek- winiety brak tzn winieta jest ale holder nie włazi w kadr. Pozostaje nie rozwiązany problem z filtrem polaryzacyjnym. Po nakręceniu polara slim holder zaczyna włazić w kadr ale nie to jest najgorsze (zanika przy ogniskowej ~21). Najgorsze jest to że nie można kręcić polarem. Na polar Cokina mnie nie stać- zresztą może bym kupił ale jest do bani.
    ja w końcu kupię 105mm Heliopana i pierścień, w Lee przykręca się to to na końcu za slotami na kwadratowe, jedyną wadą dla mnie przynajmniej jest cena, zawsze mi coś pilniejszego wypada ale w końcu kupię - nie wiem za bardzo po co bo jak poczytałem forum to wychodzi że taki polar to się "z palcem w d..." symuluje w PSie nie wiem co prawda jak oni to robią bo ja swojego polara zasymulować w PSie nie potrafię - ale pewnie za mało umiem albo mam inny polar lepszy inna sprawa że ja polara do przyciemnienia nieba nie używam napiszcie jak to robicie chętnie przeznaczyłbym kasę na inne cele np. inspirację
    Jestem szumofobem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów