Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: 5DmkIII zamókł i umarł...

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie 5DmkIII zamókł i umarł...

Witam,
    Wczoraj, wycieczka, umiarkowany deszczyk, po 4-5 zdjęciach wyświetla się Err01 - wyczyść styki w aparacie lub obiektywie. W osłoniętym miejscu rozebrałem, wytarłem, nadal ten błąd. W drodze powrotnej suszenie nawiewem w aucie. Wieczorem odpięcie obiektywu, wyjęcie baterii i kart, aparat na kaloryfer. Dziś rano test - po włożeniu baterii podświetla się górny wyświetlacz (nawet przy wyłączonym aparacie), ale bez żadnych wyświetlanych informacji. Gaśnie tylko po wyjęciu baterii.
    Za dnia dwa telefony - na Żytnią i do Krakowa:
    - Żytnia - zostawić sprzęt na kaloryferze albo potraktować suszarką do włosów, ale przez kilka dni nie włączać, powinien wstać, jeśli nie - serwis,
    - Kraków - sprawdzić wieczorem czy działa, jeśli nie, jak najszybciej do serwisu, bo jeśli nie,to skoroduje wewnątrz i aparat do kosza.
    Wróciłem wieczorem do domu, próba odpalenia - to samo co rano... Czyli chyba gleba.
    Jestem o tyle zaskoczony zaistniałą sytuacją, że przez lata 40D zdarzało mi się używać w gorszych warunkach i nic mu nie było, a tu, sprzęt uszczelniony, profi, a chwilka byle deszczyku go unieruchamia.
    Aparat mam w leasingu, od ponad 2 lat, z jakimś obligatoryjnym ubezpieczeniem, ale obecnie jestem za granicą, w PL dopiero za ok. 3 tygodnie , a tu nie mam warunków ubezpieczenia, ani dostępu do serwisu.
    Czy ktoś miał podobne przygody? Proszę o ewentualne sugestie, może mnie ktoś pocieszy, a może dobije...?
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: 5DmkIII zamókł i umarł...

Niewiarygodna wręcz historia.
    Miałem, bo teraz śmiga na nim córka, 400D i nie oszczędzałem go zbytnio. Mróz, śnieg czy deszcz...Przecierałem tylko żeby nie zalało bagnetu i wio do przodu. Nigdy, ale to nigdy nie miałem kłopotów o jakich piszesz. Raz tylko się skopało szkło ale to dlatego że to szkło na "s".
    Z 5D2 filozofię mam taką samą. Sprzęt jest dla mnie a nie odwrotnie. Zero kłopotów.
    Dziwne jest to co piszesz że po 4-5 zdjęciach klęknął.
    Po mojemu jak dostała się woda do środka na płytkę, mogło pójść jakieś zwarycho.
    I kaplica. Tym bardziej że jak piszesz próbowałeś go odpalać. Ja bym powyciągał z niego wszystkie bateryjki i karty i dał mu odpocząć. Chociaż nie wydaje mi się aby to pomogło. Jedynie liczyłbym w tej sytuacji na serwis.
    Daj znać jak się sytuacja rozwinie.
    Mam nadzieję że go wskrzeszą.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony Awatar italy

Kiedyś w czasie powrotu z gór miałem straszna ulewę , zamokła mi małpka Canona.Jak w domu ją obejrzałem to nic tylko wywalić. Ale w jednym małym pomieszczeniu ustawiłem elektryczny pochłaniacz wilgoci,i zostawiłem tak włączony razem z aparatem,na całą noc.Oczywiście wszelkie klapki pootwierałem . U mnie to poskutkowało.
    Jeśli masz takowy, nie zaszkodzi spróbować.
    pozdrawiam i życzę doprowadzenia aparatu do używalności.

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Kiedyś w czasie powrotu z gór miałem straszna ulewę , zamokła mi małpka Canona.Jak w domu ją obejrzałem to nic tylko wywalić. Ale w jednym małym pomieszczeniu ustawiłem elektryczny pochłaniacz wilgoci,i zostawiłem tak włączony razem z aparatem,na całą noc.Oczywiście wszelkie klapki pootwierałem . U mnie to poskutkowało.
    Jeśli masz takowy, nie zaszkodzi spróbować.
    pozdrawiam i życzę doprowadzenia aparatu do używalności.
    A drzewa szumiały, że można jeszcze w ryż wrzucić sprzęt. Bo niby ryż wchłania wilgoć.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    A drzewa szumiały, że można jeszcze w ryż wrzucić sprzęt. Bo niby ryż wchłania wilgoć.
    Jeśli to ironia to pośmieje się z tego razem z Tobą U mnie w/w sposób pomógł ,więc podzieliłem się nim .

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Jeśli to ironia to pośmieje się z tego razem z Tobą U mnie w/w sposób pomógł ,więc podzieliłem się nim .
    Nie, to nie jest łach.
    Jak nie ma kolega pochłaniacza to raczej ma ryż.
    A jak nie, to ryż w woreczkach jest do zakupienia gdziekolwiek za niewielkie pieniądze.
    Ja bym próbował wszystkiego. 5tka piechotą nie chodzi.
    trothlik

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Serwis, bo sam wodą destylowaną płyty nie wyczyścisz, jeżeli tego nie robiłeś, tym bardziej, że gwarancje,plomby, itp.

Coś już napisał

pierwsze co mi przyszło do głowy to ten samozapalający się wyświetlacz... Zwiera go gdzieś w środku - znaczy mokry... i do tego nie zjarany, bo daje znaki. To chyba dobrze - jak sądzę. Przecieź nie wpadł do studni. Jakaś mała kropelka leźy sobie na płytce i dopóki nie wyschnie, zwiera sobie dwie ścieźki. A poniewaź nie ma tam jakiegoś wysokiego napięcia nie dymi się i nie śmierdzi spalenizną - znaczy chyba nie groźnie. Może odpal farelkę w pokoju i pootwieraj mu dziury. Jak go posuszysz przez dwa dni to pewnie nie zdąży zardzewieć, jak to zasugerował serwisant z Krakowa... Trochę mi to zabrzmiało jak marketingowa nagonka: szybko bo zardzewieje i koniec - pędem wysyłaj go do nas - my go uzdrowimy... Obstawiam, że jak wyschnie to zrekompensuje ci te emocje...
    Ostatnio edytowane przez wizart ; 10-03-2015 o 09:38

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Ktoś podlinkuje wątek kolegi z zardzewiałym prawie nowym i szczelnym 7D?
    (piszę z komórki, nie mam szansy znaleźć)
    OIDP to było też po małym deszczyku.
    IMHO tylko serwis, lepiej rozebrać i wyczyścić - teraz nawet jak sam wstanie to i tak strach będzie używać.

pozdro.,
    mxw.

Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
    http://google.pl
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

oddaj do Bykowskiego na Czerniakowskiej w Wawie - 99.9% że uratuje sprzęt w dobrej cenie.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów