Witam , w zwiazku z tym ze 10D padl , zamierza naprawic ale to potrwa, jestem zmuszony nabyc nowy aparat. Jakie sa najwieksze roznice pomiedzy tymi 2 aparatami poza wielkoscia ekranu ?? Co bardziej polecacie ?
Witam , w zwiazku z tym ze 10D padl , zamierza naprawic ale to potrwa, jestem zmuszony nabyc nowy aparat. Jakie sa najwieksze roznice pomiedzy tymi 2 aparatami poza wielkoscia ekranu ?? Co bardziej polecacie ?
Kup 30'stke. Na "telewizorze" bedzie latwiej modelce pokazac jak wyszla![]()
...
Akurat duży telewizorek nie jest jakąś specjalną zaletą do studia, bo przy sensownej studyjnej pracy modelka nie będzie po każdym ujęciu schodzić z planu i zerkać na aparat. W praktyce najczęściej podpina się aparat do komputera i odpala RemoteCapture (albo, jeśli kogoś na to stać, PortraitOne firmy PhaseOne - tej od C1). Oczywiście zauważyłem ;-) na końcu Twojej wypowiedzi :-) ;-)Zamieszczone przez KuchateK
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
jedna cholera, jak Ci nie szkoda dowalic jakies 1000 - 1500zl do 30D to sobie kup. W studiu nic Ci to nie da za wyjatkiem wiekszego komforu pracy z podgladem. Z cyfrowka i tak niema sensu uzywac swiatlomierza flash wiec dobry podglad to zaleta. Osobiscie albo bym kombinowal jak by tutaj 5D nabyc albo wziol 20D i reszte przeznaczyl na szklo, cokolwiek. Zreszta taki mam zamiar zamienic za jakis czas 20D na 5D bo to cale 30D dla posiadacza 20tki to taka marchewka na koncu kija. Marketingowcy po prostu szukaja frajera z klapkami na oczach i pedem do nowinek.Zamieszczone przez Adamwo
Bylbym zapomnial, jest jeszcze jedna zaleta 30D - ISO50 wbrew pozorom jesli masz dobre szkla i chcesz fajny portrecik a lampy bardziej sie juz nie da skrecic to 50ISO bylo by jak znalazl... Jedziesz wtedy portret nawet na F1.4 a nie cudujesz z lampami.
Roger
Ostatnio edytowane przez Rogeros ; 05-04-2006 o 16:27
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
Dementuje nie ma ISO 50 jest tylko H czyli 3200. To nie 5D. :-(Zamieszczone przez Rogeros
Pozdrowki
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
No to poza telewizorkiem to to cale 30D niema nic godnego uwagi. Smiech na sali... Bylem pewny, ze skok jest co 1/3 ISO od 50 :/Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Roger
Chyba nie wiesz, co piszesz. Śmiech na sali ? To chyba najfajniej zupdate'owany aparat jaki wyszedł ostatnio.Zamieszczone przez Rogeros
O obiektywach wiem prawie wszystko
Doskonale wiem co pisze. Jestem fotografem i wymagam od sprzetu przede wszystkim jakosci. Klatki na sekunde, telewizorek i bzdety mnie nie interesuja.Zamieszczone przez Cichy
Coz jesli bede wiecej zarabial na fotografii niz teraz to jedynym sensownym wyjsciem dla mnie jest przesiadka na 5D. 30D to wciaz kosmetyka moze bardziej zaawansowana ale jakosciwo nic mi nie oferuje. Spot o ile umiem sie poslugiwac histogramem rowniez. Czyli wydanie tych 1500zl lub wiecej aby przesiasc sie z 20D na 30D jest dla onanistow sprzetowych. Ja bym wolal te pieniadze ulokowac w lepszej optyce albo zostawic na 5D, ktory powoli tanieje. Krotko mowiac jesli ktos mi udowadni na _zdjeciu_ formatu conajmniej 20x30cm ze 30D jest lepszy to cofne moje slowa... ale poki co nie daje mi on nic poza wodotryskami
Roger
No z tym się nie zgodze... Monitorki LCD przekłamuja.. zdjecia sa rozjaśnione. Jak CI się wydaje, ze masz dobrze naświetlone ujecie, po zgraniu na kompa wychodzi, ze jednak jest za ciemne. Zdarza sie to permanentnie, wieć ze światłomierza jednak nalezy korzystać, nawet fotografując cyfrą.Zamieszczone przez Rogeros
Zamieszczone przez Yooreck
Po coś w końcu masz histogram...