moze i jest ale imo tra dluzej i koszt laptopa to okolo conajmniej 2000pln...Zamieszczone przez Adamwo
to ja juz wole jakies szklo
Roger
moze i jest ale imo tra dluzej i koszt laptopa to okolo conajmniej 2000pln...Zamieszczone przez Adamwo
to ja juz wole jakies szklo
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
Dementuje nie ma ISO 50 jest tylko H czyli 3200. To nie 5D. :-(Zamieszczone przez Rogeros
Pozdrowki
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
No to poza telewizorkiem to to cale 30D niema nic godnego uwagi. Smiech na sali... Bylem pewny, ze skok jest co 1/3 ISO od 50 :/Zamieszczone przez Paweł Grabowski
Roger
Chyba nie wiesz, co piszesz. Śmiech na sali ? To chyba najfajniej zupdate'owany aparat jaki wyszedł ostatnio.Zamieszczone przez Rogeros
O obiektywach wiem prawie wszystko
Doskonale wiem co pisze. Jestem fotografem i wymagam od sprzetu przede wszystkim jakosci. Klatki na sekunde, telewizorek i bzdety mnie nie interesuja.Zamieszczone przez Cichy
Coz jesli bede wiecej zarabial na fotografii niz teraz to jedynym sensownym wyjsciem dla mnie jest przesiadka na 5D. 30D to wciaz kosmetyka moze bardziej zaawansowana ale jakosciwo nic mi nie oferuje. Spot o ile umiem sie poslugiwac histogramem rowniez. Czyli wydanie tych 1500zl lub wiecej aby przesiasc sie z 20D na 30D jest dla onanistow sprzetowych. Ja bym wolal te pieniadze ulokowac w lepszej optyce albo zostawic na 5D, ktory powoli tanieje. Krotko mowiac jesli ktos mi udowadni na _zdjeciu_ formatu conajmniej 20x30cm ze 30D jest lepszy to cofne moje slowa... ale poki co nie daje mi on nic poza wodotryskami
Roger
Dobra, ale jeśli nie przesiadka z 20D, tylko mój pierwszy dSLR, to warto dołożyć i brać tą 30tkę..?? Właśnie jestem na kupnie i się waham. DSC-717 to fajny aparacik na początek, ale dojrzałem do lustra i ślina mi leci na 30D![]()
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 06-04-2006 o 01:55
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
Jakosci czego? Puszki? No to sie troszke poprawilo. Jakosci zdjec? Malo Ci? Tez sie troszke poprawilo.Zamieszczone przez Rogeros
Wiecej pixeli to nie do konca jest dobry trend i ilosc nie przeklada sie bezposrednio na jakosc. Na normalnych fotach tak do a4 przejscie na 10 czy 12mpix to generalnie raczej wieksza kasza per pixel i wieksze pliki niz zmiana warta zachodu.
Narazie mamy kontynuacje trendu. Podobnie jak przy zmianie z D60 na 10D i obecnie z 20D na 30D zmiany dotycza raczej puszki niz czesci generujacej obraz.
Mozna to nazwac i wodotryskami. Zalezy co kto oczekuje od sprzetu. Nie sposob dogodzic wszystkim. Tak samo jak przy przesiadce z 10D na 20D psioczyla jedna czesc ze chce spota i iso w wizjerze bo megapixeli dosc tak samo teraz druga czesc pixelowa psioczy o zmianach niewidocznych na zdjeciach...
Zmiany sa wyrazne. Chocby przelamanie trendu spotowego jest dosyc istotna sprawa.
A ze nie kazdemu pasuje... trudno.
...
Chcialem zauwazyc, ze przesiadka z 10D na 20D to jest kolosalna roznicaZamieszczone przez KuchateK
a nie kosmetyczna... Poczawszy od wreszcie dzialajacych kart CF High Speed co daje ogromny przyrost predkosci dzialania, poprzez o niebo lepsza matryce niz w poprzedniku, no i te 2MP ktore rowniez podnosza jakosc /ciut wieksze odbitki/ i pare drobiazgow ale to juz kosmetyka. Natomiast nie czarujmy sie 20D - 30D to juz badziej lifting puszki pod katem wygladu i drobiazgi. Naprawde jedyna zaleta 30D to faktycznie przyzwoity telewizorek. Nie ukrywam bardzo bym taki chcial miec ale nie za 1500zl... :/
Roger
Na Twoje pytanie sa dwie odpowiedzi;Zamieszczone przez jazzY
1. Jesli stac Cie na wydatek 4900zl na Canona 30D pod warunkiem, ze nie obejdzie sie to kosztem podpiecia do tej puszkui KITa 18-55 to moja odpowiedz brzmi TAK
2. Jesli teraz siedzisz i sie zastanawiasz skad wziasc te 1500pln wiecej i jakie szklo do 800zl kupic potem to moja odpowiedz brzmi NIE
Reasumujac osobiscie nie kupuje nigdy nowinek technicznych bo mieszkam w Polsce i mnie na to nie stac. Znam dobrze srodowisko fotografow i zawsze jestem w stanie kupic uzywany sprzet od zaufanej osoby. Jestes teraz w stanie spokojnie nabyc 20D za okolo 3000 do 3400zl uzywany, pewnie jeszcze na gwarancji. Czyli zostaje Ci w kieszeni kwota 1500zl. Kupujac lustrzanke na pwno liczysz sie z wydatienm na szkla wiec cos juz na ten cel masz, powinna to byc przynajmniej kwota 1500zl. Czyli razem mialbys juz 3000 pln za to bedziesz miec dobre szkla...
Ale moze ja jestem inny i mysle innymi kategoriami niz wiekszosc tu obecnych, ktorzy po wyjsciu 30D przestali spac po nocach
Roger
Witam!
Moim zdaniem 30D jest dla osob chcacych nabyc nowy sprzet z aktulanym rynkowym wyposazeniem majacych na ten cel pieniadze. Jakosc zdjec w porownaniu do 20D jest identyczna, bo cale bebechy sa identyczne. Nowy LCD jest bardzo fajny, ale dla kogos kto robi zdjecia nie jest najwazniejszy. Reasumując, kupowac nalezy tak aby zostalo na dobre szkla, wiem po sobie ze dSLR wymagaja dobrych szkiel i stare standardy z analogow sie do nich nie bardzo nadaja chyba ze ktos ma super egzemplarz.
Pawel
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX