RoberON jaki obiektyw przerabiałeś 44-4 czy starszy? Ja mam 44-4 ponoć tylej soczewki nie da się odwrócić nie chce rozkręcać bez potrzeby bo dwie lewe ręce mam![]()
RoberON jaki obiektyw przerabiałeś 44-4 czy starszy? Ja mam 44-4 ponoć tylej soczewki nie da się odwrócić nie chce rozkręcać bez potrzeby bo dwie lewe ręce mam![]()
"Przerabiam" HELIOS-44-2 2/58, łatwiej jest odkręcić tylną soczewkę i ją obrócić niż przednią, która jest dość głęboko osadzona. To proste jest jak drut.
Hej,
Ja tez przmierzam się do przeróbki 44-2 2/58, chciałem obrócić przednią soczewkę, lecz po odkręceniu tego "ringu", szkło ani drgnie. Próbowałem nawet przyssawką i nic.
Miał ktoś z was podobny problem? Może zostawić tą przednią soczewkę i obrócić ostatnią którą bez problemów odkręce?
Niestety, obrócenie tylko ostatniej soczewki nie daje tak mocnego efektu.
Ja mam wersję 44-4 i łatwiej mi było odwrócić przednią :-)
Mam jeszcze 44-5 MC, ale szkoda mi go przerabiać na swirly, bo pięknie ostrzy ;-) specjalnie do tego celu kupiłem 44-2 z którym mam problemy :/
EDIT: Udało się! jeszcze raz dobrze założyłem przyssawkę na szkło i pociągnąłem kleszczami - siedziało bardzo mocno. Ale teraz to widać swirl wyraźnie![]()
Ostatnio edytowane przez lechunlx ; 07-05-2015 o 14:32
Swirl działa, tylko szkło stało się bardzo mleczne. Czy ktoś z was może zmieniał coś jeszcze w układzie soczewek, żeby było ostrzej na pierwszym planie?