Ja obracałem drugą soczewkę od strony bagnetu (gwintu).
Efekt:
Ja obracałem drugą soczewkę od strony bagnetu (gwintu).
Efekt:
Ostatnio edytowane przez blackninja ; 07-03-2015 o 01:20
Marki trzy.
Pierścień po obróceniu soczewki i przykręceniu wystaje nieco więcej niż normalnie (o 0,8 mm) i przy ostrzeniu do nieskończoność haczy lustro w FF i trzeba uważać.
Przynajmniej ja tak mam.
Faktycznie efekt jest podobny, obracałem przednią, tylną i obie razem. Najprościej tylną.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-03-2015 o 09:25
Witajcie! Chciałbym zakupić sobie Heliosa i przerobić go. Czy modyfikacja jest trudna w wykonaniu? Trzeba rozbierać cały obiektyw?
Prozaicznie prosta, możesz odkręcić pierścień mocowania soczewki nawet suwmiarką.
Wystarczy obrócić soczewkę i gotowe?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Dokładnie tak.
Dlaczego boicie się poeksperymentować? Moje zdolności manualne są bliskie zeru a nie bałem się rozkręcić obiektywu.
Marki trzy.
a ja mam pytanie, czy po obróceniu soczewki w celu uzyskania swirly bokeh zawsze będzie mydlił? tak jak na zdjęciach na początku tematu? nie mogę osiągnąć ostrości przy odwróconej soczewce. to normalne?
dziękuję za odpowiedź, bo trochę spanikowałam. muszę znaleźć trochę czasu i pójść w plener, ale póki co, helios świetnie swirluje mój dywanujęcia z moim psem świetnie się sprawdzają :P