Dzieki za odpowiedzi akustykHmm co do cokina polara to myslałem o tym p164 - ale słyszałem dużo złego o tym polarze i testy na optycznym pokazują ,że jest słabo z nim ponoć winieta i odblaski go kładą ale nie wiem nigdy nie używałem - może polecisz podobny ale nie cokina lub lepszy pod ten system( o heliopanach na 105mm lub 95 mm wiem ale cena miażdży
. Znalazłem kilka polarów na 67mm z cieńką oprawką slim z gwintem zewnętrznym MARUMI FILTR POLARYZACYJNY KOŁOWY CPL 67 MM SUPER DHG - Cyfrowe.pl - nie wiem czy da sie do tego przykrecic pierścień - dlatego to wszystkie pytania
może ktoś z forum używa i może sie wypowiedzieć ?
Mieszkam na podkarpaciu niedaleko Bieszczad Pogórze - jakie filtry na początek, pewnie softy i reverse soft do wschodów zachodów i w dzień ? Chce też łazić po rzekach potokach - woda wodospady kamienie itp. tu chyba trzeba szary jakie wartości w dzień wieczór , z użyciem polara(polar chyba daje blokuje światło 2 działki 1,5 czy cos takiego) itp.? Czy filtr Hitech 85 ProStop IRND 10 czarny jak okulary spawacza się też nada do tego czy za dużo? Jaki filtr do mgły rozmycie uwydatniania itp. ?
Z góry dzieki za info