Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Rawy a kolorystyka

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Rawy a kolorystyka

Zdjęcia, które wykonałem maja różne parametry wyjściowe i presety, które tworzę przesuwają te parametry o jakieś zmienne a finalnie barwy na zdjęciach różnią się od siebie. Problem tkwi w tym, że wyczerpałem już swoje możliwości i cierpliwość, a nadal nie potrafię nad tym zapanować. Niżej wklejam przykładowe rawy.

RAW 89
    IMG_0089.CR2 - Przeklej.org

RAW 444
    IMG_0444.CR2 - Przeklej.org

RAW 382
    IMG_0382.CR2 - Przeklej.org

Zamierzony efekt (prosto z puszki, wywołany z rawu, obróbka)

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Rawy a kolorystyka

Czekaj czekaj bo troche nie kumam, masz rawa i wowłujesz go, to chyba normalne ze efekt finalny zalezy od ciebie i to jaka jest kolorystyka tez zalezy od obróbki. Jezeli chodzi ci o to aby kazde z tych zdjęć było w tej samej tonacji oraz zblizonej kolorystyce polecam zobaczyć poradnik Kuby Kazimierczaka odnośnie własnie tego zagadnienia. Nie do końca zrozumiałem pytanie ale moze to byc wywołane późną nocną porą, jednakże sprawdz jego kanał na YT
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Bydgoszcz

Całe sedno tkwi w tym aby właśnie wydobyć zbliżona serie zdjęć, a niestety nie potrafię uzyskać tego efektu "żonglując" suwakami. Proszę o link do poradnika.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Gavardi Zobacz posta
    Całe sedno tkwi w tym aby właśnie wydobyć zbliżona serie zdjęć, a niestety nie potrafię uzyskać tego efektu "żonglując" suwakami. Proszę o link do poradnika.

teraz wiem o co chodzi , to sa rozne zdjecia, a pokazujesz w miniaturkach to samo.

dostalem te sam kolorystyke dziewczyny klikajac pipeta balansu bieli na ten szary tapczan , tuz obok dziewczyny.

cialo ma te sama barwe , mnimalnie sie rozni tlo , to nie razi , ale tez mozna to zrobic w ps.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

zblożoną serię zdjęć? - jeśli tylko robiłeś foty na tych samych ustawieniach to polecam copy/paste.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Kolega chyba chce wywolac Raw'a tak zeby wygladal jak z puszki? A czym wywolujesz te zdjecia?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Kolega chyba chce wywolac Raw'a tak zeby wygladal jak z puszki? A czym wywolujesz te zdjecia?
    te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach
    jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu.

na szczescie mamy szara wykladzine sofy , jesli na nia kliknac to postac bedzie tak samo zabalansowana kolorystycznie.
    w sumie zabieg trwajacy pare sekund.
    suwakami nie ma co mieszac , zonglowac.

choc moze chce jeszcze czegos innego - trudno sie domyslec z tak enigmatycznej wypowiedzi.

Miasto
    Bydgoszcz

Tak na chłopski rozum, co wywołałem zdjęcia to miały one inną kolorystykę, balans bieli etc. tak różniły się od siebie, że jak już obrobiłem je w photoshopie wykonując do każdego zdjęcia zbliżone czynności to w efekcie końcowym mimo, że każde oddzielnie przyzwoicie się prezentowało to łącznie nie tworzyły "serii".

"te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu."

Tu właśnie leży problem, próbowałem balans bieli ustawić na białku oka dla tych 3 zdjęć to nadal coś mi nie pasowało.

Mogę was prosić o wywołanie i zamieszczenie w jpgu tych 3 zdjęć?

Pełne uzależnienie

Tak na chłopski rozum, co wywołałem zdjęcia to miały one inną kolorystykę, balans bieli etc. tak różniły się od siebie, że jak już obrobiłem je w photoshopie wykonując do każdego zdjęcia zbliżone czynności to w efekcie końcowym mimo, że każde oddzielnie przyzwoicie się prezentowało to łącznie nie tworzyły "serii".

"te zalaczone linki to sa trzy rozne zdjecia tej samej osoby w roznych pozycjach jesli wywolac na tych samych parametrach to sie kolorystyka osoby rozni , choc robione prawie w tym samym miejscu."

Tu właśnie leży problem, próbowałem balans bieli ustawić na białku oka dla tych 3 zdjęć to nadal coś mi nie pasowało.

balans na bialka oczu daje rzeczywiscie rozne wyniki.

balanso na ta szara kanape , cialo robi sie rzeczywiscie identyczne , minimalne roznice sa tylko na scianie w tle.

mozna tutaj zamiescic te zdjecia ?

Pełne uzależnienie

Nie jestem pewien czy o to chodzilo. White balance. Temperatura, 1 zdjecie 5050K, 2 i 3 4850K, tint +1. Jak ustawisz inna temperature to dostaniesz inne colory, ale podobne na kolejnych zdjeciach
    Jezeli ustawisz taki sam WB to otrzymasz podobna kolorystyke. Pierwsze zdjecie troche plaskie swiatlo, dlatego jeszcze mla modifikacja w color mixer. Pewnie mozna to dokladniej zrobic, tylko trzeba miec czas

Mam watpliwosci czy dobrze zrozumialem Twoj problem?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów