"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Sorki, miało być kilka tysięcy a nie kilkadziesiąt.
Nie mówię że jestem alfą i omegą w robieniu zdjęć, bo człowiek całe życie się uczy a i tak umiera nie wiedząc wszystkiego.
Po to się kupuje oryginały Canona a nie jakieś zamienniki (nie twierdzę że gorsze) żeby jednak czegoś wymagać.
Przypuszczam że tą moją setkę po prostu muszę opanować i będzie git.
W planach jest właśnie jakieś tele do 400mm oraz tilt&shift.
Statyw mam Manfrotto (z głowica pistoletową) i wyłączam stabilizację.
Tylko żeby zdjęcie zostało zaakceptowane np. na shutterstocku to jednak musi być pierwsza liga.
Moje niezadowolenie w 80% wynika raczej z tego że jeszcze nie pobawiłem się tym szkiełkiem żeby je rozpracować.
To samo może być w przypadku tele.
Jeśli masz problem z uzyskaniem przyzwoitego obrazka z 100 makro canona - to obawiam się, że z 400 będzie trudniej do 4 potęgi. Nawet na statywie może być spory problem przy zbyt długim czasie (więcej niż 1/250) i kilka tysięcy poleci w błoto. W lustrzance od 100mm powinno się troszkę potrenować trzymanie zestawu. Nawet wciskanie spustu może powodować poruszenie jeśli za bardzo człowiek się spina ;-) Drugą ważną sprawą jest poznanie układu AF. Czujniki są troszkę większe niż kwadraciki widoczne w wizjerze. Również nie na wszystkim pracują tak samo dobrze i nie w każdym świetle.
Ja, po powrocie z pierwszego pleneru ze swoim 100-400 byłem załamany - swoimi umiejętnościami i brakiem zapobiegawczego myślenia. Wszystko z ręki powyżej 200mm miałem rozmazane/poruszone, łącznie ze strzałami ze statywu. Z drugiego pleneru foty przyniosłem ostre, bo i trzymać się nauczyłem i przypomniełem sobie gdzie się włącza MLU...
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT