Canon 100-400 ostrość wątpliwa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Edycja
    • 2015
    • 8

Canon 100-400 ostrość wątpliwa

Witam,
    Od kilku dni mam obiektyw canon 100-400L używany i mam wątpliwości co do niego. Spodziewałam się, że ostrość będzie dużo lepsza, a mam wrażenie, że przy dużym powiększeniu wszystko jest 'prawie' ostre.
    Proszę, powiedzcie czy z ręki można wyciągnąć z niego więcej? Wiem że jest światłolubny. Myślałam, że przy słońcu będzie lepiej, ale wciąż to nie to czego się spodziewałam.
    Czy coś nie tak z obiektywem i lepiej go oddać, czy umiejętności brak?
    Linki do przykłądowych zdj. poniżej. Nie zwracajcie uwagi na kadr, bo nie o to chodziło w tym momencie. Jestem tu pierwszy raz więc wybaczcie jeśli coś nie tak piszę/robię. Jak co to poprawię.

• zysk
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1120

Odp: Canon 100-400 ostrość wątpliwa

Zamieszczone przez Edycja Zobacz wpis
    Spodziewałam się, że ostrość będzie dużo lepsza
    Każdy ma wymagania większe niż są możliwe do spełnienia.
    -z pierwszych łabędzi można wydusić dużo więcej
    -chwasty na wietrze,nie będą ostre bo 1/400 dla ruszających się trawek na 400 mm to wyzwanie.
    Próbuj znaleźć fotki ostre ,a nie nieostre.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Edycja
      • 2015
      • 8

Zamieszczone przez zysk Zobacz wpis
      -z pierwszych łabędzi można wydusić dużo więcej
      od tygodnia próbujemy "wydusić coś więcej" i niestety łabędzie to szczyt ostrości.
      Zdjęcie gołębi czy liścia na trawie również należy do ostrzejszych. Aparat potwierdza ostrość AF sygnałem, nie tego oczekiwaliśmy po L-ce

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

Aparat na statyw, wlacz LV zrob fote, przekrec ostrosc przejdz w normalny tryb i to samo foto normalnie przez wizjer, jak bedzie roznica z korzyscia dla LV (a pewnie bedzie, tylko niewiadomo jak bardzo) to obiektyw wymaga delikatnej kalibracji. Wrzuc tu najlepiej rawy jak zrobisz taki tescik.
        Pozdrawiam i powodzenia
        SONY

Komentarz

• Edycja
          • 2015
          • 8

Salas dzięki za podpowiedź już się robi

Komentarz

• crasta
            Coś już napisał
            • 2013
            • 73

Zamieszczone przez salas Zobacz wpis
            Aparat na statyw, wlacz LV zrob fote, przekrec ostrosc przejdz w normalny tryb i to samo foto normalnie przez wizjer, jak bedzie roznica z korzyscia dla LV (a pewnie bedzie, tylko niewiadomo jak bardzo) to obiektyw wymaga delikatnej kalibracji. Wrzuc tu najlepiej rawy jak zrobisz taki tescik.
            Pozdrawiam i powodzenia
            A tak z ciekaowsci pytam bo mam podobny zestaw (70D +100-400) i czy podczas testu ostrości na statywie trzeba wyłączyć stabilizacje w obiektywie?

W jakim trybie AF fotografujesz?
            Jeden punkt czy strefa?
            moje zdjęcia głownie lotnictwo:
            http://kcfoto.pl/

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Używając statywu zawsze wyłączaj stabilizację.
              Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• salas
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 3000

Jak statyw to stabilizacja zawsze wylaczona.
                Mozesz dodatkowo wlaczac opcje wstepnego podnoszenia lustra i uzywac wezyka spustowego albo samowyzwalacza zeby bylo jeszcze mniej drgan i foty jeszcze bardziej ostre, ale to raczej przy nieruchomych obiektach np krajobraz
                SONY

Komentarz

• Irek07
                  Bywalec
                  • 2014
                  • 236

Jak koledzy wyżej - na statyw z nim A tak poważnie to może się okazać że ten obiektyw jest, jak wiele z nich, ostry od f/8. A druga sprawa... Naprawdę ostre zdjęcie przy czasie np 1/640 na 400mm Canonem 100-400 może nie jest niewykonalne ale na pewno jest trudne do zrobienia. Zwłaszcza że 400mm w tym obiektywie mistrzostwem świata na pewno nie jest. Miałem, używałem i wiem co mówię

Komentarz

• Edycja
                    • 2015
                    • 8

http://imageshack.com/a/img538/7192/A3LDTf.jpg - ciuchcia ze statywu 210mm f/8.0 1/160 iso6400
                    http://imageshack.com/a/img661/1097/1VK2j9.jpg - ciuchcia z ręki te same parametry

kurka, ja różnicy nie widzę, również w porównaniu z inną ogniskową jakość zdjęć jest mierna, sorry za duże iso, ale domowe warunki wiecie jak jest
                    Ostatnio edytowany przez Edycja; 53699.

Komentarz

• słowiczek
                      Uzależniony
                      • 2014
                      • 759

100-400 miałem tylko na testach i porównując z ef400/5.6 stałka bije go na głowę. Co wcale nie przekreśla 100-400,wystarczy zapiąć pod body budżetowego 70-300 żeby szybko się ze c100-400 przeprosić. Btw, monopod w teren mógłby ułatwić życie, jeżeli zestaw okazuje się ciężki na foty z ręki.

Komentarz

• Irek07
                        Bywalec
                        • 2014
                        • 236

Zamieszczone przez Edycja Zobacz wpis
                        http://imageshack.com/a/img538/7192/A3LDTf.jpg - ciuchcia ze statywu 210mm f/8.0 1/160 iso6400
                        http://imageshack.com/a/img661/1097/1VK2j9.jpg - ciuchcia z ręki te same parametry

kurka, ja różnicy nie widzę, również w porównaniu z inną ogniskową jakość zdjęć jest mierna, sorry za duże iso, ale domowe warunki wiecie jak jest
                        Zdaje się że chciałeś zrobić rzecz niemożliwą do zrobienia. W takich warunkach tym obiektywem zdjęć się nie robi. On po prostu potrzebuje światła do życia.

Komentarz

• zysk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1120

To chyba szukanie dziury w całym.
                          Testy i testy zamiast fotek w świetle.To ciemny obiektyw.
                          Cicuchcia,ja na potrzeby internetu bym nie wybrzydzał.
                          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Na podstawie jpega na ipadzie nie można niby wyrokować, ale powiem Ci na podstawie mojego doświadczenia, w tym z podobnymi problemami użytkowników na forum, że na 99% Twojemu obiektywowi nic nie dolega, jest taki ostry jak ma być i ostrzejszy nie będzie.

Masz jakieś porównanie z czymś ostrzejszym czy po prostu wizję jak powinno być?
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Edycja
                              • 2015
                              • 8

Wybierając ten obiektyw nastawialiśmy się głównie na robienie z ręki, inaczej pewnie decyzja padłaby na stałkę.
                              Czyli wg Was w tym świetle bez statywu nic więcej się nie zrobi i to normalne dla tego obiektywu? Nie jest to jakiś problem ze stabilizacją?

Tu jeszcze zdjęcia, które chyba wyszły ostre jako jedne z niewielu, ale robione ze statywu.
                              ,
                              ,

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz wpis
                              Masz jakieś porównanie z czymś ostrzejszym czy po prostu wizję jak powinno być?
                              Bardziej chodzi o wizję tego, co widziałam w necie zrobionego niby tym obiektywem. Chcę wiedzieć, że nie wtopiłam z zakupem akurat tego egzemplarza.

Komentarz

Pracuję...
                              X