I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Bardzo przepraszam Koleżankę ... moja ślepota i gafa![]()
Prawda, ręka trzęsie mi się tak samo jak mężczyznom (tylko trochę trudniej mam jak dziecię noszę na plecach i próbuję fotografować)
Nic nie szkodzi, ale przyznam, że zastanawiałam się czy ktoś to zauważy
Dzięki wszystkim za pomoc, rzeczywiście za duże wymagania postawiłam temu szkiełku na początek, ale nie wiedziałam jeszcze ile się po nim spodziewać.
Pozostaje iść w las i czekać na dobre światło.
moje zdjęcia głownie lotnictwo:
http://kcfoto.pl/
Takie parametry były tutaj celowane na daszek:
http://imageshack.com/a/img913/9030/566ADx.jpg
Właśnie to 'w miarę' trochę mnie wkurza, ale się przyzwyczaję. Mądrych warto posłuchać...
Ostatnio edytowane przez Edycja ; 03-03-2015 o 00:09
Pierwsze w aparacie zmienił bym ustawienia PICTURE STYL na STANDART w stylu tym podbił ostrość na +7 i zobaczył jaki efekt taka zmiana da.
Następnie w ustawieniach:
- C.Fn II: Autofokus zminił pozycję nr.3 czyli Priorytet 1. zdj. Al Servo na Prior. ostr.
- C.Fn II: Autofokus zminił pozycję nr.4 czyli Priorytet 2. zdj. Al Servo na Prior. ostr.
Sprawdź i daj znać czy jest lepiej.
Ogólnie to zdjęcia wydają się być w porządku. Jak to już ktoś wspomniał "za wiele oczekujesz" - też tak miałem. Staraj się robić zdjęcia z krótkim czasem 1/800 i krótszym o ile to możliwe. W lesie 400 5,6 przy odrobinie wprawy też daje radę (statyw lub monopod musowo).
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 03-03-2015 o 11:27
Przejrzalem sobie te wczesniejsze fotki i osobiscie nie mam do tego obiektywu wiekszych zastrzezen. Ciezko jest sie pogodzic z brakiem stuprocentowej ostrosci (nie mowie o Twoim przypadku) , kiedy jeszcze na dodatek jakis dobry przyjaciel szepnie "serdeczne" slowko , ze jest slabo - wystarcza sobie uzmyslowic, ze zdjec "osobistych" nie oglada sie z lupa w reku i od razu czlowiekowi latwiej zyc. Tutaj jest fajny obiektyw, ktory dobrze sie spisuje , ale ktory trzeba rozpoznac i z nim wspolpracowac - za miesiac,dwa wszystko bedzie super - tylko sie nie daj zwariowac.
Pozmieniałam, są efekty. Więcej zobaczę jak pójdę z nim w plener, ale widzę już różnicę.
Długa droga przede mną, żeby ten zestaw rozpracować. Dzięki wielkie.
--- Kolejny post ---
To prawda, trzeba go rozpoznać. Ważne że wg Was z obiektywem wszystko ok, a reszta należy do mnie. Dzięki za dobre słowo.
--- Kolejny post ---
Wszelkie uwagi techniczne oczywiście wciąż mile widziane.