obecnie każdy aparat jest konkurencją dla każdego innego aparatu - bo po prostu dla ogromnej większości zdjęć (np. takich jakie ogladam w stopkach dydkutantów) wystarcza każdy aparat - lustro, bezlustro, kompakt, telefon i każdego rozmiaru FF, apsc, 4/3 1" dopiero jak zaczynasz robić coś nietypowego (sport przyroda, low light i pewnie jeszcze kilka innych o których istnieniu nawet nie wiem) lub potrzebujesz nietypowej wymiennej optyki konkurencja się znacząco zmniejsza i zaczynają się schody tzn. trzeba wybrać coś konkretnego co spełni wymagania i zrobi odpowiedniej jakości technicznej zdjęcia.
a w moim poście napisałem tylko że cudnie byłoby gdyby bezlustro canona było na poziomie 5DIV i że będzie gorsze (na papierze) niż odpowiednik nikona i że nie musi do nikogo nawiązywać i z niczym się zmierzać, byłbym zadowolony jakby canon zmierzył się sam z sobą na poziomie 5DIV i nie powtarzał kolejnych szczebelków ewolucji przez cztery generacje MLa.
Ponoć nowe bezlustro może posiadać bagnet EF.
Myślicie, że zrobia tak grube bezlustro? Wątpie.
Wg mnie mogą sprzedawać aparat z kawałkiem rury(tzn adapterem) - jeśli to będzie idealnie spasowane to nie widzę różnicy.
Plus dla księgowych Canona w przypadku grubego aparatu nie będą podpinane szkła od bezlustra Nikona ani od Sony. Tylko, że to jest zarówno zaleta jak i wada.
ciekawe - bo czytalem najwiekszych znawców bezluster na portalu jak pisali że użycie natywnego bagnetu EF w MLu jest niemożliwe bo jest niemożliwe, a obiektywy do ML maja cudowne i nowe właściwości nie do końca wiadomo jakie ale na pewno mają.
--- Kolejny post ---
mogą zrobić, będzie wyglądać tak sobie ale działać bedzie lepiej niż adaptery, albo coś co się będzie wysuwać po podpięciu EFa - strach się bać takiej konstrukcji szczególnie w przypadku ciężkich tele
z punku widzenia użytkownika podpinanie obych szkieł do canona to spora egzotyka (tylko nie pisać o M42 rozmawiamy o czymś co ma być prawie pro, a to ma niski sens nawet w DLSR), a firmy raczej to nie rusza - idea podpięcia wszystkiego do wszystkiego w ML tez się nie spełni
Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-08-2018 o 19:39