Strona 69 z 198 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    M5 wygląda na fajny korpus, choć jest parę rzeczy, które mi się mniej podobają (brak 4K i , chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3). Jest za to parę innowacji w ofercie Canona od drobiazgów typu bluetooth po stabilizację video (DIGIC 7 na coś się przyda). Najbardziej jednak jestem ciekaw DPAF tzn. czy będzie istotna jakościowo (np. małe punkty ostrości) i ilościowo różnica w stosunku do tego co jest np. w 80d.

P.S. Skrytykowałem tylko to czego nie ma. Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje
    Nie marudź już z tymi kółkami .
    4K .

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    .....

ja tylko czekam na cene ale juz odkladam w skarpete... bo dokladnie na cos takiego czekalem.
    Tu rodzi się właśnie pytanie na ile Canon zwietrzył te oczekiwania, bo że czytają rankingi sprzedaży to widać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu), a pisałem tutaj o tym korpusie pewnie parę miesięcy temu. Oczywiście wiem co było przyczyną i dlatego bardzo jestem ciekaw rezultatu końcowego. Gdyby AF okazał się choć zbliżony możliwościami do A6300, to nie był to czas zmarnowany.

Mimo, że mam już sporą część szklarni EF-M (notabene bardzo fajną), to osobiście wątpię, żebym dołączył do grona właścicieli M5. Musiałby być lepszy od 80d, a i tak skreśla go brak 4K.

P.S. Szkoda, że 5dIV nie ma pięciu kółek, byłby model olimpijski albo dla feministek

--- Kolejny post ---

P.S. 2. Jeszcze a propos wietrzenia (tu pozdrowienia od moich borsuków ). Canon zwietrzył też bardzo mocno 4K. Miało nie być, a jest. I w 1dx2 i w 5dIV... Który następny? Nie mam pojęcia i osobiście wątpię. Najpierw trzeba trochę wydoić, potem pomyśli się o reszcie. Może 7d3? Bo 6d2 to chyba jeszcze nie...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-09-2016 o 21:38

Miasto
    Pod Tatrami

Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu)....
    Nie o to chodzi ile nad nim myśleli tylko jak wycenią.
    Krótko mówiąc parametry na papierze to jedno a cena drugie.
    Co z tego że np. takie C700 wygląda na papierku całkiem nieźle jak cena jest idiotyczna i podejrzewam że jak nie przecenią (i to mocno) to będzie ją można zobaczyć jedynie w Canon Camera Museum .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli tylko nikt nie potrafił powiedzieć do czego to jest .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli
    Ja nie miałem. I dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3).
    Nie wiem co to jest gibany EVF, ale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.

Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje
    No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.

M już miał zresztą bardzo dobry system obsługi dotykowej.

Tyle, że z aparatu poniżej 300 g z baterią robi się bliżej pół kilo i jakiś taki fudżikowaty.
    Tani raczej nie będzie, ale obawiam się, że się skuszę.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.
    Szczerze? Nie mam ochoty patrzeć na te kółka ani na aparat w ogóle. Chcę widzieć tylko obraz i informacje w wizjerze, resztę załatwiać odruchowo bez odrywania oka od kadru. Kółka to dla mnie gadżet, nie ergonomia.

Niestety Canon zdaje się szykować kolejny taki gadżet: elektroniczne okienko w obiektywie. Po jaką cholerę mam jeszcze patrzeć dodatkowo na obiektyw? Wszystkie informacje o głębiach ostrości, trybie pracy IS itp powinny być w wizjerze. No, ale podobnie jak kółka taki bajerek świetnie się sprzeda bazując na różnych sentymentach ery analogowej i tradycyjnym gadżeciarstwie
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-09-2016 o 21:52

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Bardzo "luszczankowaty" i ciężki.
    Mi się kółka podobają. Serii trzycyfrowej nie umiem obsłużyć niestety.
    Matryca będzie chociaż z 80D? Bo to byłby plus.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie wiem co to jest gibany EVF, ale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.
    Chodzi o wizjer z możliwością odchylania w górę. Dla mnie to super sprawa, bo odpada noszenie i podłączanie wizjera kątowego. EVF dołączany do M3 ma taką możliwość, wbudowany w M5 niestety chyba już nie.

Bywalec

Wymiary prawie identyczne jak w lustrzankowym 100D - mam nadzieję że to będzie osobna linia bezlusterkowców i nie zarzucą kompaktowego wzornictwa pierwszych M-ek
    6D/M100/MeizuM8

Strona 69 z 198 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119169 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów