Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Nie jestem inwestorem, nie gram na giełdzie, nie mam/kupuję akcji.

Dla mnie jest ważne co "może mi dać" aparat jako składnik/część mojego hobby.
    Jestem przekonany że :
    - (bliska) przyszłość aparatów fotograficznych dla amatorów/zawodowców to bezlusterkowce FF
    - system A7/A9 jest aktualnie najlepszym wyborem
    - Canon, Nikon będą dążyć teraz do wprowadzenia na rynek bezluster FF co najmniej klasy A7M3
    - bezlustra FF będą tanieć
    - bezlustra APS-C zostaną skanibalizowane przez zarówno smartfony jak i bezlustra FF

No ale zobaczymy jak to będzie za 3 - 5 lat

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie jestem inwestorem, nie gram na giełdzie, nie mam/kupuję akcji.

Dla mnie jest ważne co "może mi dać" aparat jako składnik/część mojego hobby.
    Jestem przekonany że :
    - (bliska) przyszłość aparatów fotograficznych dla amatorów/zawodowców to bezlusterkowce FF
    - system A7/A9 jest aktualnie najlepszym wyborem
    - Canon, Nikon będą dążyć teraz do wprowadzenia na rynek bezluster FF co najmniej klasy A7M3
    - bezlustra FF będą tanieć
    - bezlustra APS-C zostaną skanibalizowane przez zarówno smartfony jak i bezlustra FF

jp
    To ja się totalnie nie zgodzę a swoja opinię opieram na działaniu w kilku organizacjach fotograficznych i wiem jaka to nisza oraz na próbie rozkręcenia środowiska fotograficznego wśród zwykłych ludzie w jakimś tam stopniu zainteresowanych fotografia

FF dla mas to bzdury i to, że Sony to lansuje i udało się jej wciągnąć do gry Canona i Nikona to już jest sukces. Bezlustra FF owszem będą pewnie wypychały DSLR ale będzie to szło dużo wolniej i raczej w obrębie ludzi co mają już FF DSLR. Sony nie ma szans na rynku DSLR pomimo tego, że korpusy typu A9/A99 są świetne więc się z niego wyniosła i sztucznie wykreowała rynek na FF bezlustra (bo tutaj ryzwalizować sobie może z jeszcze bardziej niszową Leica) - tyle, że ten rynek jest mały. Szkła do FF są duże i drogie i tyle. Dopóki nie uda się robić małych i tanich masówek to jest to nisza.

Komórki będą rządzić a rynek foto będzie się zmniejszał.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Raczej APS-C jeszcze długo z nami zostanie. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kompromis między wagą/wielkością a jakością zdjęć.

Dopiero zaczyna Awatar Panama Joe
    Miasto
    Gdańsk

zarówno smartfony jak i bezlustra FF

jp

Problem w tym że tego typu prognozy oraz różne zbliżone można było przeczytać dobre 10 lat temu, łącznie z tymi o FF dla mas. Prawda jest taka że rynek foto się kurczy i będzie się kurczył dalej. W dolnym segmencie został całkowicie wchłonięty przez smartfony. Aparaty fotograficzne aps-c dla wielu pasjonatów są rozsądnym kompromisem między wielkością i wagą, wiec prognozy o śmierci aps-c (wieści się ją od wielu wielu lat) są moim zdaniem sporo ale to sporo przedwczesne. Lustrzanki czy tam bezlustra FF pozostaną raczej urządzeniami dla zawodowców i pewnej grupy pasjonatów. Podejrzewam że zarówno Nikon jak i Canon są tego świadomi (tzn sztucznie wykreowanego przez SONY popytu na bezlustra FF ) i dlatego tak ostrożnie podchodzą do tematu. Wygląda na to że po pierwszym szale na bezlustra kurz nieco opadł i robi się spokojniej. Zarówno Canon jak i Nikon coś pokażą(bo jakaś tam presja na nich jest) i okaże się co wybiorą klienci. Nie uważam aparatów SONY za złe, ale moim zdaniem firma przestrzeliła (nie po raz pierwszy z resztą) chcąc zbyt dużo i zbyt szybko, chyba że takie było założenie - wycisnąć ile się da od napaleńców a potem zwinąć działkę i zająć się inną jak to już wiele razy u SONY bywało.
    Ostatnio edytowane przez Panama Joe ; 11-07-2018 o 14:46

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów