Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Litości. Jak czytam taką teorię to mi się przekleństwa cisną na usta. Obiektyw lustrzankowy nie jest projektowany pod kątem czujnikow AF. Ani centralnych ani bocznych. Ma dawac jak najlepszy obraz. W całym kadrze. System AF bedzie działał sprawniej czym ostrzejszy obiektyw. By boczne działały lepiej to obiekyw musi rysować na boku ostrzej. To dotyczy tak samo lustrzanek jak i bezluster. Nie wiem skąd u ciebie pomysł, że konstruktorzy szkieł do lustrzanek chcą mieć nieostre boki.
    Lustrzanki mają łatwiej bo łatwiej spełnić u nich warunek telecentrycznosci, to tez ma wpływ na ostrość po bokach kadru. W bezlustracb Sony jest mały bagnet i mała odległość matrycy od bagnetu. Dlatego jest problem w ostroscia na bokach kadru szczegolnie z szerokimi kątami.
    JP chcesz zobaczyć co to znaczy ostrość w brzegach kadru to kup na Sony A Sigme Art 135 albo 85. Wtedy zobaczysz co jest możliwe w lustrzankach na brzegu kadru.

PS. Jak się pokaże bezlustro FF to założymy mowy dział. Mogę wydzielic z tego (ale to kupa roboty) wątek o plotkach o bezlustrach, ale na razie to musi być w dziale o dslr.
    Przestawiłeś/"zamotałeś akcenty"

1.
    Nikt nie twierdzi że obiektywy lustrzanek były projektowane pod kątem sprawności AF
    Były projektowane by dawać ostry i bez wad obraz "optyczny" z całej matrycy, a punktów AF było mało, "zgrupowane w środku" na specjalizowanym układzie.

2.
    Ale technologia "poszła w kierunku" czujników AF na jak największej powierzchni matrycy.
    I okazało się że to co wystarcza do uzyskania optycznie ostrego i bez wad obrazu (z korekcją lub bez w sofcie) na skraju matrycy FF to nie wystarcza dla wymaganej dokładności i szybkości wyznaczania odległości przez tam umieszczone czujniki AF fazy

3.
    I tak pojawiają się (fizycznie lub doniesienia/patenty) nowo projektowane obiektywy pod bezlustra FF także przez Canona i Nikona do ich systemów.

4.
    "Każdy" nowy bagnet przechodził przez "story" że za mały, że się nie da itd.
    Teraz to doświadcza bagnet E, pewno "za chwilę" dostąpi tego bagnet Z Nikona
    I tak są obiektywy FF systemu E 12mm/2,8; 14mm/1,8; 15mm/2,0;
    Są jakieś krótsze/jaśniejsze obiektyw bagnetu EF ?

jp

PS.
    Nie jestem specjalistą od konstrukcji obiektywów.
    To są informacje z "przedzierania się" przez materiały Zeiss gdy starałem się dowiedzieć dlaczego obiektywy Batis pokazują zakres GO zupełnie różny od "klasycznych"
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-07-2018 o 17:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów