Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III]

Kompakty przestają się sprzedawać bo coraz więcej zdjęć ludzie robią komórkami. Poza tym mogą sobie odpalić grę wysłać smsa i przejrzeć internet. Trend będzie się nasilał. Dodatkowo tak jak pisze akustyk mogą sobie zdjęcie natychmiast wysłać do kogoś innego z telefonu czy na fejsa wrzucić. Dla mnie to zbędne bajery ale już się przyzwyczaiłem do tego, że jestem w mniejszości

Komentarz

• zdebik
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 4080

Zamieszczone przez akustyk Zobacz wpis
      no a czy gdyby uszkodzenie karty SD uniemozliwialo jakiekolwiek dalsze wykonywanie zdjec aparatem, to takich postow o SD by nie bylo? wiecej?
      Zaznaczylem tylko, ze w CF tez sie psuja czytniki, miewaja powyginane piny etc. Nie bronie SD ani CF poniewaz w mojej skromnej karierze padaly jedne jak i drugie.
      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• pan.kolega
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2817

Zamieszczone przez zdebik Zobacz wpis
        Zaznaczylem tylko, ze w CF tez sie psuja czytniki, miewaja powyginane piny etc. Nie bronie SD ani CF poniewaz w mojej skromnej karierze padaly jedne jak i drugie.
        Moja również skromna kariera z kartami pamięci zaczęła się w roku chyba 2000, kiedy stałem się posiadaczem mojej pierwszej karty pamięci flash a mianowicie 4 Mb CF do Casio Cassipeia "pocket PC".

W ciagu nastepnych ~ 15 lat nabyłem tuziny kart CF, SD i MS różnych producentów do aparatów, kamer, mp3, radyj, tabletów, telefonów, gpsów, ramek do wyświetlania zdjęć, i co tam jeszcze. SanDisk zaczałem kupować dopiero od niedawna, bo teraz w sklepie z cegły zwykle nic innego nie ma.

Nigdy nie zepsułem ani jednej karty, a mam też takie z dyskiem w środku. Co jeszcze bardziej godne podziwu, o ile wiem, nigdy nie zgubiłem żadnej karty ani nie straciłem żadnych danych wskutek awarii karty pamięci. Ale też prawie nigdy nie nosiłem kart w kieszeniach a jeśli już, to nie gołe.

Zepsułem jeden czytnik SD w laptopie prawdopodobnie wskutek wepchnięcia karty na opak.
        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4080

Co rusz pojawiają się kolejne doniesienia na temat lustrzanki EOS 5D Mark IV. Tym razem dowiadujemy się, że nowa "piątka" nie zostanie wyposażona w tryb wideo 4K. W aparacie ma znaleźć się matryca o rozdzielczości 28 Mpix z technologią Dual Pixel AF III. Sensor ma pracować w zakresie czułości ISO 100 - 204 800 (rozszerzalne do ISO 409 600) i będzie w stanie rejestrować do 12 kl/s w trybie zdjęć seryjnych.

Źródło: Optyczne

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4328

Co rusz pojawiają się kolejne doniesienia na temat lustrzanki EOS 5D Mark IV. Tym razem dowiadujemy się, że nowa "piątka" nie zostanie wyposażona w tryb wideo 4K. W aparacie ma znaleźć się matryca o rozdzielczości 28 Mpix z technologią Dual Pixel AF III. Sensor ma pracować w zakresie czułości ISO 100 - 204 800 (rozszerzalne do ISO 409 600) i będzie w stanie rejestrować do 12 kl/s w trybie zdjęć seryjnych.

To brzmi sensowniej, tym bardzie że będzie miał "brata" do filmowania.
            Cały czas zastanawiam się, co musiałby mieć abym zamienił go za 5D3, samo 6Mpix więcej, szybsza seria i jeszcze wyższe ISO dla mnie nie jest wystarczające.
            A z "drobiazgów" :
            - wkurza mnie noszenie GP-E2, miło byłoby wbudowany GPS
            - reakcja oprogramowania na IS (ON/OFF) (Av, P, AutoIso)
            - wbudowany WiFi, zrzucanie zdjęć do sieci wewnętrznej w domu

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18776

Niedługo nie będzie gdzie wyświetlać tych iso .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Fotopstryczek
                Uzależniony
                • 2013
                • 653

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
                Niedługo nie będzie gdzie wyświetlać tych iso .
                Kotlety przy F11

Szkoda, że nie idą również w drugą stronę np analogowe ISO 50 w 5Ds (przy aktualnym szumie odczytu to bez różnicy, za kilka lat kto wie ).

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4080

ISO 25 natywne ^^.

Dobrze miec dobry aparat w systemie, niestety nie korci mnie wydanie kolejnych $ na sprzet ktory na siebie nie zarabia.

Komentarz

• Fotopstryczek
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 653

ISO 25 natywne ^^.
                    Taki nagły przeskok na 25? Nie, to nie jest w stylu Canona.

Dobrze miec dobry aparat w systemie, niestety nie korci mnie wydanie kolejnych $ na sprzet ktory na siebie nie zarabia.
                    Księgowi Canona wymyślą coś, byś przestał jeść a zaoszczędzone pieniądze wydał na nowy aparat, który będzie skokiem technologicznym jak 650D -> 700D

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4080

Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz wpis
                      Księgowi Canona wymyślą coś, byś przestał jeść a zaoszczędzone pieniądze wydał na nowy aparat, który będzie skokiem technologicznym jak 650D -> 700D
                      Radioaktywne gumy , swiadomy user zna swoj sprzet i jego ograniczenia. Dodanie trybu panoramy czy auto iso mnie nie ruszaja.

W pierwszym przypadku aparat to nie komputer.
                      W drugim poprostu uzywam mozgu

Komentarz

• PoulN
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 771

Jak ktoś trafnie pod niusem na optycznych napisał - raczej dadzą coś koło 8kl/sec, bo od paru lat o dwie klatki na sec. zwiększają 60D-70D, 7D-7D2, 5D2-5D3, 1D4-1DX...

Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz wpis
                        To brzmi sensowniej, tym bardzie że będzie miał "brata" do filmowania.
                        Cały czas zastanawiam się, co musiałby mieć abym zamienił go za 5D3, samo 6Mpix więcej, szybsza seria i jeszcze wyższe ISO dla mnie nie jest wystarczające.
                        A z "drobiazgów" :
                        - wkurza mnie noszenie GP-E2, miło byłoby wbudowany GPS
                        - reakcja oprogramowania na IS (ON/OFF) (Av, P, AutoIso)
                        - wbudowany WiFi, zrzucanie zdjęć do sieci wewnętrznej w domu

jp
                        Najbardziej brakuje mi korekty ekspozycji w trybie M i czasem wyraźniejszego, a raczej w ogóle widocznego potwierdzenia wybranego punktu ostrości w jasnym świetle bo "beep" w niektórych sytuacjach wskazany nie jest ale suma-sumarum przyzwyczaiłem się...
                        Z podniety z pierwszych tyg. po zakupie wysokim ISO - zauważyłem że po dwóch latach przez większość czasu wykorzystuje realnie nie wyższe niż 3200-4000, a że na tych wartościach na jakość narzekać nie można - na razie styka...
                        ISO, isem wiadomo że jest ważne, w moim przypadku po przejściu z 30D mocny kop był, ale jeszcze większą różnicę i więcej zdjęć wykonałem z pomocą dobrego AFu niż wyższej czułości...

4K mnie nie interesuje, dual pixel także - bo nie filmuje.
                        Ostatnio edytowany przez PoulN; 7344.
                        ...

Komentarz

• Demonos
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 251

Zamieszczone przez PoulN Zobacz wpis
                          Najbardziej brakuje mi korekty ekspozycji w trybie M
                          Że niby co? Przecież w trybie M korektę ekspozycji robi się Manualnie.

Ja też nie sądzę, żeby ta nowa piątka miala 12kl/s - zbyt mocno by konkurował z nowym 7DmkII i 1Dx - wprowadzanie reportersko szybkiej piątki mogłoby skutecznie ograniczyć sprzedaż tych 2 wymienionych puszek. Tak sobie myślę.
                          1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• kulek855
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 326

Zamieszczone przez Demonos Zobacz wpis
                            Że niby co? Przecież w trybie M korektę ekspozycji robi się Manualnie.
                            Tak ale taka korekcja jest "nietrwała" obrócisz się w inną stronę i światłomierz wskaże już inną wartość.
                            ARTLIMITED

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12208

Zamieszczone przez kulek855 Zobacz wpis
                              Tak ale taka korekcja jest "nietrwała" obrócisz się w inną stronę i światłomierz wskaże już inną wartość.
                              wlasnie dlatego to sie nazywa tryb Manualny, a nie automatyka. Manualny, czyli uzytkownik manualnie (tj. "recznie") dobiera parametry ekspozycji: czas, przyslone ale i ISO (dawniej to byla _stala_, przynajmniej na kazde 36 fot), a aparat jedynie odpowiada co jego swiatlomierz mysli na temat tych parametrow.

jesli dobrze rozumiem to to czego ci brakuje to tryb TAv, czyli mozliwosc zablokowania czasu, przyslony i kompensacji, a automatyczny dobor ISO. taki cos ma Pentax, w Canonie nie ma.
                              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                              www albo tez flickr

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3608

Zamieszczone przez akustyk Zobacz wpis
                                wlasnie dlatego to sie nazywa tryb Manualny, a nie automatyka.

jesli dobrze rozumiem to to czego ci brakuje to tryb TAv, czyli mozliwosc zablokowania czasu, przyslony i kompensacji, a automatyczny dobor ISO. taki cos ma Pentax, w Canonie nie ma.
                                Hehe. Oczywiście, że Canon ma. W 7d2 I pewnie w następnych puszkach xd też będzie, ażebyście mogli wesprzeć finansowo naszą ulubioną firmę

Komentarz

Pracuję...
                                X