Strona 109 z 190 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

^^ Canon glupi nie jest, poza tym juz raz bagnet zmienili. Wywala lustro, dadza cyfrowy wizjer, wielkosc minimalnie sie zmniejszy. Fani bezluster beda zachwyceni. Wszyscy dobrze wiedza, ze lustra kiedys odpadna, Canon to tez wie wiec robi pooooooowolna ewolucje...

Pełne uzależnienie

korzyści z adaptera mógłby mieć potencjalnie tylko canon - wycenia się takie cudo na 350 ojro (albo 500 ojro) i jest geszeft, chińczycy robią podobne ale jak zwykle coś gdzieś nie do końca funguje i wszyscy z instynktem samozachowawczym kupują oryginalne adaptery.

pożyjemy zobaczymy moim zdaniem korzyści z adaptera dla użytkownika są mitologiczne, mitologiczne obiektywy szerokokątne - ja mam już szerokokątny nie potrzebuję następnego i wątpię żeby był mniejszy, pleśniaki - mocno ograniczony temat dla absolutnych pasjonatów (jak kałuża - zbiornik wodny bez znaczenia strategicznego) wszystko to marność wobec ogromnej ilości obiektywów EF czekających na swoją szansę, dodatkowo prominentny przedstawiciel canona twierdził że kolejnego mocowania nie będzie - i dobrze bo i po co. dodatkowo korpus będzie trochę większy więc bradziej ergonomiczny i nie będzie się grzał.

mocowanie EF ma głęboki sens i jest korzystne dla użytkownika systemu.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 03-10-2017 o 23:07
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    mocowanie EF ma głęboki sens i jest korzystne dla użytkownika systemu.
    Nie ma innego wyjścia niż to, co napisałem, czyli co jest w serii M. Z tym, że bagnet na korpusie FF może być bardzo podobny do EF. Co trzeba ulepszyć w bagnecie EF? Nie widzę.

Ale nie ma takiej możliwości, żeby Canon dodał pustą rurę w korpusie bezlusterkowym, tam gdzie było lustro, po to, żeby dało się bezpośrednio mocować szkła EF.

Kto nie chce adaptera, może o nim zapomnieć i używać tylko nowych obiektywów MF. Kiedy się pojawią. Czy jest możliwość, że Canon celowo uniemożliwiłby używanie EF? Byłby to kompletnie bezsensowny krok. A więc adapter MUSI być. Bo jeżeli EF, to tylko przez adapter.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta

2. Czy "nowy" bagnet, to nie jest jedyna okazja, żeby zrobić coś zupełnie innego (innowacyjnego)?
    Ale co? Wiesz, że chciałbyś coś innowacyjnego ale nie wiesz co? Jak kobieta w ciąży....

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmotoryzowane przykręcanie i odkręcanie szkieł włączane np. komendą głosową. Z magazynkiem na kilka obiektywów.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 03-10-2017 o 23:33
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta

Ale co? Wiesz, że chciałbyś coś innowacyjnego ale nie wiesz co? Jak kobieta w ciąży....

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zmotoryzowane przykręcanie i odkręcanie szkieł włączane np. komendą głosową. Z magazynkiem na kilka obiektywów.
    To słabo, jakoś jeszcze daję sobie radę ze zmienianiem szkieł. Chociaż jak się czasami widuje pokiereszowane bagnety w szkłach, to rzeczywiście niektórym taka opcja by się przydała Wiem, co bym chciał: AF ustawiający ostrość np. 480 razy na sekundę (oczywiście nie za pomocą mechanicznego przesuwania elementów optycznych). Do tego obecny interfejs/bagnet jest za wolny. Ale ciekawsze jest nie to co ja bym chciał, ale to co chciałby Canon. Np. gdyby połączył się z firmą Apple (), to pewnie chciałby bagnet uniemożliwiający podłączanie Sigm i Tamronów. A na poważnie, to wystarczy poczytać patenty Interesującej lektury

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja po swojemu kminie tak: u Canona "biznesowo" oznacza cos wiecej niz tylko chwile obecna. i jesli porwa sie na bezlustro FF to po to, zeby z mozliwosci takiego czegos skorzystac.

a mozliwosci sa takie, ze to moze byc korpus o wywalonej jakosci obrazka, ze swietnym DPAF i to wszystko w malym opakowaniu. a male opakowanie ma sens nie pod katem szkiel EF (bo one i tak sie da do tego zapiac, tutaj nie ma najmniejszej watpliwosci) ale pod katem umiarkowanych rozmiarowo, solidnych optycznie i w miare jasnych szkiel (glownie szerokich i standardow).

czyli niech to sobie ma i mocowanie EF-M (bo co temu teoretycznie stoi na przeszkodzie, skoro w EF-M nie ma lustra, ktore by moglo zawadzac???) i dzieki temu mozliwe sa stalki EF-M 35/1.8 IS (wielkosci EF 50/1.4) i EF-M 24/1.8 (wielkosci EF 24/2.28). z czasem do kompletu EF-M 50/1.8 IS, EF-M 24-70/4 IS (gabarytu dawnego EF 24-85) i jakas malenka stalka EF-M 85/2.8 IS ze skala odwzorowania do 1:2...

... i jest po-za-mia-ta-ne
    To byłby świetny projekt (sam bym przyklasnął ), ale jakieś dziesięć lat temu, powiedzmy w epoce 5d mark I. Teraz już zamiast 12 MPix będzie 36 albo 62 (prędzej czy później) i efekt jest taki, że szkła szybko rosną (patrz "ogóry - dryblasy" tworzone przez Sigmę). Póki co może jeszcze jedynie Canon byłby w stanie robić mniejsze szkła (elementy DO), ale obawiam się, że nie byłoby wielu chętnych, żeby za nie zapłacić

A z trochę innej beczki, takie spostrzeżenie. Piszą, że 7d mark III będzie mieć 30MPx. Jakoś słabo to widzę. Po pierwsze w kategoriach przepustowości. Po drugie, Canon ma w tej chwili 7 (!!!) korpusów w sprzedaży bazujących z grubsza na tym samym sensorze (24MPx, Dual Pixel), sytuacja zupełnie bez precedensu, nie tylko u Canona. Wydaje się, że może to oznaczać dłuższy postój na tej rozdzielczości, przynajmniej jeśli chodzi o APS-C. I dobrze.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 06-10-2017 o 12:47

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To byłby świetny projekt (sam bym przyklasnął ), ale jakieś dziesięć lat temu, powiedzmy w epoce 5d mark I. Teraz już zamiast 12 MPix będzie 36 albo 62 (prędzej czy później) i efekt jest taki, że szkła szybko rosną (patrz "ogóry - dryblasy" tworzone przez Sigmę). Póki co może jeszcze jedynie Canon byłby w stanie robić mniejsze szkła (elementy DO), ale obawiam się, że nie byłoby wielu chętnych, żeby za nie zapłacić
    mysle, ze pomysl zrobienia bezlusterkowca ma racje bytu po to, zeby on byl mniejszy. ale nie jak Sony, czyli "rzucic gowniana paczke po fajkach i niech sobie zapinaja do tego wiaderka" tylko jako calosciowy ekosystem. wiec absolutnie nie ma tu mowy o zapinaniu ogorow w desen Sigm, bo to raczej bedzie celowane w uzytkownika chcacego swietnej jakosci i kompatybilnosci ze szklarnia EF, ale w mniejszym opakowaniu niz 6D. w przeciwnym wypadku ten 6D sie spokojnie broni.

wiec to musza byc mniejsze szkla. moga byc po prostu ciemniejsze, to nie jest tragedia. zreszta, krotki flange akurat powinien pomoc z rozmiarem stalek miedzy 24mm a 50mm. i to moga byc szkla spokojnie wyrabiajace sie na 24Mpix czy nawet 30Mpix. jestem sklonny zalozyc sie, ze taki 35/1.8 IS moze byc wielkosci 50/1.4 i od f/2 wzorowo ostry w srodku, a na f/3.5 w rogach. gdzie nie spodziewam sie, zeby potencjalny zainteresowany odbiorca mial temu za zle jak ostrosc bedzie "tylko" swietna a nie wzorowa ja bym nie mial. chociaz pewnie mialbym za zle cene, bo w pierwszych 2 latach obecnosci na rynku raczej nie spodziewam sie takich nadwyzej finansowych
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-10-2017 o 13:35
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mysle, ze pomysl zrobienia bezlusterkowca ma racje bytu po to, zeby on byl mniejszy. ale nie jak Sony, czyli "rzucic gowniana paczke po fajkach i niech sobie zapinaja do tego wiaderka" tylko jako calosciowy ekosystem. wiec absolutnie nie ma tu mowy o zapinaniu ogorow w desen Sigm, bo to raczej bedzie celowane w uzytkownika chcacego swietnej jakosci i kompatybilnosci ze szklarnia EF, ale w mniejszym opakowaniu niz 6D. w przeciwnym wypadku ten 6D sie spokojnie broni.

wiec to musza byc mniejsze szkla. moga byc po prostu ciemniejsze, to nie jest tragedia. zreszta, krotki flange akurat powinien pomoc z rozmiarem stalek miedzy 24mm a 50mm. i to moga byc szkla spokojnie wyrabiajace sie na 24Mpix czy nawet 30Mpix. jestem sklonny zalozyc sie, ze taki 35/1.8 IS moze byc wielkosci 50/1.4 i od f/2 wzorowo ostry w srodku, a na f/3.5 w rogach. gdzie nie spodziewam sie, zeby potencjalny zainteresowany odbiorca mial temu za zle jak ostrosc bedzie "tylko" swietna a nie wzorowa ja bym nie mial. chociaz pewnie mialbym za zle cene, bo w pierwszych 2 latach obecnosci na rynku raczej nie spodziewam sie takich nadwyzej finansowych
    Kiedyś telewizor miał mały kineskop, dużo części i ważył bardzo dużo a teraz to praktycznie "sam" duży/ogromy kineskop, jakość obrazu bez porównania
    Bezlusterkowce są mniejsze/lżejsze "przy okazji", to z powodu rozwoju technologii.
    "Za chwilę" aparat fotograficzny nie będzie miał żadnej części ruchomej.
    Żadna lustrzanka się "nie obroni" przed rozwojem technologii tak jak nie obroniły się patefony, klisze, kineskopy, telefony wybierakowe itd.

Jeśli M1 będzie porównywalny jakościowo/funkcjonalnie do EOS 1x lub EOS 5x to będzie to początek końca systemu EOS.
    Sony już ma bezlusterkowce FF a Nikon zapowiada że jego będą lepsze od Sony. No i jest rozwój funkcji foto w smartfonach.
    Canon nie ma dobrego wyjścia, jest pod ścianą

Duży rozmiar matryc i duża rozdzielczość matryc oraz szybki AF ma sens (przy klasycznej optyce) tylko wtedy gdy przypięte do nich są "duże" obiektywy.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-10-2017 o 16:21
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Jedyna wartościowa informacja w tym niusie to taka, że nie będzie zastosowany sensor z 6DII a olać tam jakiś bagnet
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jedyna wartościowa informacja w tym niusie to taka, że nie będzie zastosowany sensor z 6DII a olać tam jakiś bagnet
    a to jest rzeczywiście dobra wiadomość
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

A ja myślę,że bagnetu w ogóle nie zmienią.
    Jedynie do lustrzankowych obiektywów potrzebne będzie coś co już od dawna jest:
    Extension Tubes - Canon Professional Network
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    A ja myślę,że bagnetu w ogóle nie zmienią.
    Jedynie do lustrzankowych obiektywów potrzebne będzie coś co już od dawna jest:
    Extension Tubes - Canon Professional Network
    To byłoby teoretycznie całkiem możliwe. Adapter do M wydaje się mieć dokładnie 25 mm więc gdyby zrobili FF z dokładnie taka samą dległością matrycy od bagnetu, pierścień 25 mm II mógłbyby pasować jako adapter. Ale on i tak kosztuje $140 a większość chyba go nie ma. Choć to całkiem tanio jak na uszczelniony pierścień marki Canon, kundla można nabyć za $35.

Jednak biznesowo nowy bagnet i adapter za $350 ma chyba większy sens.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-10-2017 o 09:59
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 109 z 190 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów