Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Takie szkło f3.2, czy nawet f2.8 raczej nie powstanie. Ludzie w tej chwili jeśli kupują stałki to liczą na jasność, małą GO i bokeh.
kotleciarze tak.

ale sa jeszcze inne dzialki fotografii. i ludzie ktorzy zupelnie dobrze foca stalkami nie majacymi wielkosci wiaderka. to moze malo widac w systemie Canona (zwlaszcza cropie), ale juz chocby w bezlusterkowcach instytucja ciemniejszej ale za to mniejszej i lzejszej stalki ma sie wyraznie lepiej.

Bez względu na rozmiary. Przykładem niech będą 24mm/f2.8 is i 28mm/2.8 is - praktycznie brak zainteresowania.
ale skad wiesz, ze brak zainteresowania?

jeszcze raz powtorze: rozroznijmy internetowe bicie piany od faktycznej sprzedazy sprzetu. wedlug tego pierwszego Olympus, Sony i Fuji rozniosly rynek DSLR juz jakies 5 lat temu. w realu... jest nieco inaczej

ale zgadzam sie, ze cenowo 24 czy 28 IS nie sa jakies powalajace na tle innych szkiel Canona. z drugiej strony... male, lekkie stalki do OM-a albo do Fuji potrafia kosztowac jeszcze wiecej (vide Fuji 35/2 za 450EUR!) i wbrew pozorom sie sprzedaja!

a tak z zupelnie innej beczki - w Canonie sa tez takie ciemne stalki 24/2.8 STM czy 40/2.8 STM. albo chociaz 50/1.8 STM. i nie bedziemy sie klocic o ich popularnosc

Mi też się marzy żeby canon odświeżył stałki typu 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 - nawet w wersjach f2, ale tak samo małe i lepsze optycznie. Coś jak 35mm/f2 IS. Przecież to są konstrukcje z początku lat 90tych. Nikon wszystkie odnowił.
mnie z kolei EF-S 22/1.8 IS w rozmiarze 50/1.8 STM. w zasadzie jedyna stalka Canona, ktorej mi naprawde brakuje...