Chodzi mi o to, że gdyby w 2009-2010 Canon wypuścił to szkło razem z Lką - czyli do wyboru do koloru, to nikt by na Tamrona nawet nie spojrzał. Ale jednak wielu pasjonatów, amatorów na Lkę nie stać i ci wybrali Tamrona, na czym Canon z pewnością stracił.
Dobrze że producenci niezależni w ostatnich latach zajęli bardzo ofensywną pozycję i zarówno Sigma serii Art, jak i Tamron odkąd wprowadził wreszcie ultrasonic motor i super stabilizację poważnie zagrozili Canonowi i Nikkorowi dając ludziom solidne optycznie i tańsze alternatywy lub zupełnie nowe konstrukcje jak T15-30/2.8, Sigma 18-35/1.8 na cropa czy wspomniane zoomy 150-600. Na tyle poważnie, że ci byli wręcz zmuszeni do odświeżenia swoich modeli i wprowadzenia nowych, ot choćby C100-400 II, 16-35/4. Dobrze dla nas, mamy wybór, sporo klientów spojrzało w tej dekadzie na producentów niezależnych. Sam na nich patrzyłem podejrzliwie jeszcze 7-8 lat temu (jak na firmy od podróbek), ale teraz dla mnie u nich jest zdecydowanie ciekawsza oferta.
O to tylko takie moje luźne refleksje![]()