Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Wystarczy poczytac opinie klientow w internecie i zobaczyc ilosc recenzji z kilku sklepow online, przejrzec galerie np flickr żeby wiedziec jak popularne jest to szkło. To wszystko sa klienci ktorzy nie wybrali szkla systemowego, m.in starenkiego i srednioudanego 70-300is usm. Potem sie zreflektowali i wypuscili Lke za 6k ale w nizszej półce nie bylo konkurencji dla Tamiego. Teraz dopiero sie pojawiła. Po 6 latach.
    No cóż w internetach to ja czytam masę rzeczy . Problem w tym że to może się mieć zupełnie nijak do wyników sprzedaży. Szczególnie że Polska to mało reprezentatywny kraj (ze względu na zarobki) - strategia firm idzie w kierunku rynków gdzie zarabia się zupełnie inne pieniądze - zarówno entuzjaści jak i zawodowcy.
    A jeśli już powołujemy się na przykłady u nas, to znam dwa gdzie znajomi kupili niesieni falą entuzjazmu rzeczone Tamrony. W efekcie po pewnym czasie pozbyli się ich z ulgą na rzecz 70-300L .

Ja uważam że to działa zupełnie inaczej niż piszesz. Nikt nikomu niczego nie podbiera, ani nie zabiera. Zwyczajnie firmy się mijają i w efekcie zarabiają wszyscy i mali i duzi.

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ja bym wolał dla odmiany coś ciemniejszego w zakresach 400-600 i prostszego, nie musi być L, byleby było ostre od pełnej dziury. Niech zrobią 400/5.6, 500/5,6, 600/6.3 i byłbym happy nie musi od razu być turboświetlne 500/2.8 L. I dziwne że jakoś nikt z niezależnych producentów takich instrumentów (dobrych) nie zrobił. Pierwszy który by wypuścił taki zestaw w rozsądnej cenie pozamiatałby wszystkie systemowe telestałki.
    Np. takie coś:
    Nikon Nikkor 200-500mm f/5.6E AF-S ED VR - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl ? Przy tym delikatnie mówiąc wypas optyczny to nie jest .
    Robienie ciemnych stałek jest o tyle bez sensu, że nawet przy światłosile o jakiej piszesz rozmiary soczewek będą na tyle duże że zbyt tanio nie wyjdzie. Zaprojektowanie też kosztuje. Czyli amatorzy się nie rzucą, a entuzjaści i zawodowcy oleją i kupią "normalne". Szczególnie że na zachodzie kilka tysięcy papierków to jest często jedna wypłata więc po co kupować substytut jak można mieć wypas . Myślę że to jest przyczyna że powstają raczej takie konstrukcje jak Sigmy czy Tamrona 150-600.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-09-2016 o 14:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów