No cóż w internetach to ja czytam masę rzeczy. Problem w tym że to może się mieć zupełnie nijak do wyników sprzedaży. Szczególnie że Polska to mało reprezentatywny kraj (ze względu na zarobki) - strategia firm idzie w kierunku rynków gdzie zarabia się zupełnie inne pieniądze - zarówno entuzjaści jak i zawodowcy.
A jeśli już powołujemy się na przykłady u nas, to znam dwa gdzie znajomi kupili niesieni falą entuzjazmu rzeczone Tamrony. W efekcie po pewnym czasie pozbyli się ich z ulgą na rzecz 70-300L.
Ja uważam że to działa zupełnie inaczej niż piszesz. Nikt nikomu niczego nie podbiera, ani nie zabiera. Zwyczajnie firmy się mijają i w efekcie zarabiają wszyscy i mali i duzi.
Np. takie coś:
Nikon Nikkor 200-500mm f/5.6E AF-S ED VR - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl ? Przy tym delikatnie mówiąc wypas optyczny to nie jest.
Robienie ciemnych stałek jest o tyle bez sensu, że nawet przy światłosile o jakiej piszesz rozmiary soczewek będą na tyle duże że zbyt tanio nie wyjdzie. Zaprojektowanie też kosztuje. Czyli amatorzy się nie rzucą, a entuzjaści i zawodowcy oleją i kupią "normalne". Szczególnie że na zachodzie kilka tysięcy papierków to jest często jedna wypłata więc po co kupować substytut jak można mieć wypas. Myślę że to jest przyczyna że powstają raczej takie konstrukcje jak Sigmy czy Tamrona 150-600.