Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3608

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III]

Zamieszczone przez jaś Zobacz wpis
    Lytro się nie spodziewam, ale cieszy jakieś realne wykorzystanie DP (nie twierdzę że to temat na każde zdjęcie ale DP zaczyna coś robić bo dotąd miałem wrażenie że nic nie robi, oprócz kłopotów oczywiście) - widział ktoś jakiś bardziej teoretyczny opis tej zmiany płaszczyzny ostrości przez DP - chętnie przeczytam bo z wypowiedzi na forum nie bardzo wynika jak to niby miałoby działać
    Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...

P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.

P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ...
    Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7449

Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• LukasS
        Bywalec
        • 2004
        • 217

Zamieszczone przez Cichy Zobacz wpis
        Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
        Ja przechodzę z classica, więc dla mnie głównie liczy się w tej chwili AF i matryca.
        Po pracy z 7d2 czasami ciężko się wraca do starej piątki
        10D + Stuff

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Zamieszczone przez jotes25 Zobacz wpis
          Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...

P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.

P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ...
          Jakiś uczony w piśmie jest potrzebny - może akustyk ogarnia matematycznie temat - ja kiedyś co prawda popełniłem pracę z przetwarzania obrazów, nawet ponoć się podobała ale to było dość dawno .
          Ogólnie to pewnie jest jak piszesz normalny obrazek z polączonych pikseli oraz dodatkowa informacja z odległością od płaszczyzny ostrości (bo to da się wyciagnąć z dual piksela dla każdego pixela) plus dekonwolucja, pytanie czy taka informacja wystarczy do sensownego obliczania obrazów w innych płaszczyznach ostrości - niektóre pluginy (topaz?) mają takie filtry do poprawiania ostrości ale one chyba zgadują tą odległość (lub przesunięcie) - wydaje się że to jest zależne od obiektywu - czyli trzeba wiedzieć jak obiektyw rozmywa - albo twierdzić że i tak rozmywają podobnie (tak twierdzą chłopaki co do DLO podtawiają informację z innego obiektywu wpisując w exifa ze zamiast podłego 70-300 za 400 zł mają elkę za 4000zł i jakoś to im działa lub wydaje się im że działa - kto to wie).
          potencjalne zastosowania duże typowo np. macro z focus stackingiem z jednego zdjęcia pytanie w jakim zakresie to będzie działać nie mówiąc o trywialnej korekcie słabo trafionego zdjęcia.
          widzę rownież pewne problemy
          DPP - nie przepadam zwykle włączam raz po pojawieniu się nowej wersji i to jest ostatni raz
          Tylko wybrane obiektywy (podobnie jest z DLO)
          Oczywiście tylko obiektywy canona (o to nasza ulubiona firma może zadbać) - na szczęście moja S50A trafia za każdym razem

ale se pospekulowałem
          Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
          Jestem szumofobem
          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.
            Zapraszam

Komentarz

• jaś
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2601

no to zawodowcy powinni być zadowoleni - marzenia się spełniają będzie większy próg wejścia dla amatorów

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez michalab Zobacz wpis
              Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.
              to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie (i raczej nie bedą zapisywać pixeli DP bo to chyba nikomu do szczęścia niepotrzebne chyba że do zabaw typu dual iso jak w ML ale o tym nikt nie pisze - to zrobią w piątej wersji)
              Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
              Jestem szumofobem
              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Zamieszczone przez jaś Zobacz wpis
                to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie
                No właśnie do tego chyba jednak trochę za mało informacji, bo z tego nie zbuduje się pełnego modelu 3d. Natomiast oczywiście reklamować będą to tak jak napisałeś.

Moim zdaniem to będzie właśnie tak efektywne jak napisałem - tzn. dodanie ostrości będzie działać znacznie lepiej niż dotychczasowe algorytmy wyostrzania, ale znacząco gorzej niż gdyby oryginalnie wyostrzyć w innym miejscu. Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości. Przesunięcie ostrości to nic innego, jak dodanie jej w jednym miejscu a ujęcie w innym.

No ale zobaczymy.
                Zapraszam

Komentarz

• radiki
                  Początki nałogu
                  • 2014
                  • 341

Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto.
                  Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4592

Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości
                    To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Zamieszczone przez marfot Zobacz wpis
                      To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
                      Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
                      Zapraszam

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18776

Zamieszczone przez akustyk Zobacz wpis
                        natomiast matryca z dwoma rodzajami pikseli, z ktorych jedne sa "mniejsze" od drugich, daje fenomenalne mozliwosci w zakresie dodatkowego DR w swiatlach i zdolnosci do rejestrowania przejsc tonalnych. jesli jeszcze na dodatek te mniejsze piksele bylyby tylko czerwone i niebieskie (bo zielony i tak sa malo istotne w kontekscie roznicowania kolorow)... to to moglby byc mega hit. prawda, ze to by bylo kosztem czulosci matrycy i jej wydajnosci na wysokich ISO... ale w landszafcie to akurat mocno drugorzedna kwestia...
                        Moim zdaniem nie ma to większego sensu. Już są matryce mające 16 EV i raczej jest tylko kwestią czasu kiedy będzie się dało wyciągnąć jeszcze więcej przy zachowaniu dotychczasowej technologii.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• kupisk3
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 38

według Canon Rumors: Canon EOS 5D Mark IV 3499 USD; 3700 EUR
                          6d mkII

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
                            A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.

Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.

--- Kolejny post ---

Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
                            Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez radiki Zobacz wpis
                              Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...
                              Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2304

Zamieszczone przez aptur Zobacz wpis
                                Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.
                                Jezeli w ogóle stanieje.

Komentarz

Pracuję...
                                X