Jakiś uczony w piśmie jest potrzebny - może akustyk ogarnia matematycznie temat - ja kiedyś co prawda popełniłem pracę z przetwarzania obrazów, nawet ponoć się podobała ale to było dość dawno.
Ogólnie to pewnie jest jak piszesz normalny obrazek z polączonych pikseli oraz dodatkowa informacja z odległością od płaszczyzny ostrości (bo to da się wyciagnąć z dual piksela dla każdego pixela) plus dekonwolucja, pytanie czy taka informacja wystarczy do sensownego obliczania obrazów w innych płaszczyznach ostrości - niektóre pluginy (topaz?) mają takie filtry do poprawiania ostrości ale one chyba zgadują tą odległość (lub przesunięcie) - wydaje się że to jest zależne od obiektywu - czyli trzeba wiedzieć jak obiektyw rozmywa - albo twierdzić że i tak rozmywają podobnie (tak twierdzą chłopaki co do DLO podtawiają informację z innego obiektywu wpisując w exifa ze zamiast podłego 70-300 za 400 zł mają elkę za 4000złi jakoś to im działa lub wydaje się im że działa - kto to wie).
potencjalne zastosowania duże typowo np. macro z focus stackingiem z jednego zdjęciapytanie w jakim zakresie to będzie działać
nie mówiąc o trywialnej korekcie słabo trafionego zdjęcia.
widzę rownież pewne problemy
DPP - nie przepadam zwykle włączam raz po pojawieniu się nowej wersji i to jest ostatni raz
Tylko wybrane obiektywy (podobnie jest z DLO)
Oczywiście tylko obiektywy canona (o to nasza ulubiona firma może zadbać) - na szczęście moja S50A trafia za każdym razem
ale se pospekulowałem