Strona 61 z 198 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD
    Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty .

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez LukasS Zobacz posta
    Adaptery wyrzuciłem, natomiast obie microSD nie miały śladów korozji. Używam ich głównie w kamerkach
    Tak ,micro SD w dedykowanych slotach ,działaja bez zarzutu ,a le z adapterm ?-IMHO kilka niepotrzebnych dodatkowych styków .

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Jakie SD nie sa, warto miec jedna w aparacie jako backup.
    Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
    czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
    czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
    A ja na 2x64 SD mam 4x32CF ^^

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty .
    To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!

P.S. a karta SD 1GB sprzed pewnie ponad 10 lat ciągle jak nowa. Ale wtedy dobry plastik był tańszy

P.S.2 Teraz wyrzucam do kosza co najwyżej adaptery, ale one prawie nic nie kosztują.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-08-2016 o 18:02

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Myślę, że będziecie zaskoczeni in plus jakością nowego 24-105. Obejdzie się bez BR i innych cudów. Po prostu pierwsza wersja była projektowana nieco na od... A i możliwości projektowania optyki od tego czasu mocno się zmieniły.
    Resztą (np. dystorsje) zajmie się soft w postprocesie albo puszce (o ile dobrze kojarzę 5d4 ma już w puszce pełne DLO).
    Nie ma żadnych podstaw to twierdzenia, że obecna wersja była w jakikolwiek sposób gorsza niż mogła być. Ani, że technologia optyki zmieniła się dramatycznie od 2005 poza normalnym postępem wynikającym z doświadczenia. Dla mnie pozostaje jednym z najbardziej udanych szkieł w historii Canona. Ciągle nie da się zbudować lepszego obiektywu o tych parametrach w tej cenie i gabarytach. Na pewno da się zawsze ulepszyć budowę i wyeliminować wady mechaniczne, które wyszły w praniu

Zaostrzyły się natomiast wymagania użytkowników i konkurencja, nie tylko ze strony "kundelków" ale i innych systemów.

Na pewno pozostanie duża dystorsja na szerokim końcu, z tej prostej przyczyny, że zumy o takim zakresie tak mają. Choćby stolec wystąpił obficie na minerałach (akustyk wie coś o proktologii geologicznej ) póki co, szeroki zum będzie miał beczkę. Ilu kolegów może pochwalić się posiadaniem tak wyśmienitego produktu jak 11-24/4, "ciemnego" zuma ledwo ponad 2x, który jednak na szerokim końcu ma zniekształcenia większe niż 24-105. ( Za to na 24 mm ma zero zniekształceń). Sigma 24-105 Art ma niewiele mniejszą dystorsję na szerokim, kosztem większej dystorsji na reszcie zakresu i większych gabarytów.

Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych.... Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście jest to niemożliwe.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-08-2016 o 18:06
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A gdzie to można znaleźć? Ja używam i zwykłych SD i mocro SD w adapterze i z micro SD jeszcze nie miałem problemu, za to kilka zwykłych SD już się pokruszyło.
    Pierwszy przykład z góry.
    http://www.canon-board.info/pierwsza...afiami-100960/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych.... Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście jest to niemożliwe.
    Nie, możliwości makro pozostały bez zmian praktycznie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    różnica w kolorach jest widoczna gołym okiem między MKI a nowszymi puchami, w classicu delikatne, miękkie z łagodnymi przejściami tonalnymi, w nowych nachalne, twarde, cukierkowe, techniczne. Bynajmniej ja je tak odbieram
    Dokładnie moje odczucia, po 5mk1 obrazek żadnej 5-ki już mnie nie zachwyca... techniczny, sztuczny i cukierkowy, dlatego żadne mk2 i 3 mnie nie skusiła, myślę że podobnie będzie z mk4, po prostu sztucznie. Podobną zmianę na gorsze w obrazku zauważyłem w Fuji, X-100, X-Pro1/ X-E1 miały ładny naturalny obrazek, ale już nowsze X-E2, X-T1, X-100S/T (z nowym X-Trans) od niego odeszły w stronę cukierkowatości i sztuczności. W życiu do krajobrazu nie wybrałbym nowego Fuji (chyba że X-A2 z Bayerem bo obrazek jest cudny) ani Canona. Do iwentów i ludzi ok, bo tu cukierkowatość wielu wręcz pożąda.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!
    Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznegod jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznegod jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie .
    I tu się różnimy. Karty micro jak już napisałem używam dwa lata i zamierzam jeszcze przynajmniej kilka (wspomnianą kartę SD ponad 10-letnią również używam do fotopułapki, obecnie pod norą borsuczą , najwyżej pogryzą ). W mojej okolicy raczej nikt nie wyrzuca rocznych aut, mimo, że wielu narzeka i jeździ na naprawy gwarancyjne

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Widać gołym okiem, że niektóre dzisiejsze karty SD są cienke i delikatne, inne o wiele solidniejsze, wystarczy pomacać, żeby wiyciągnąć wnioski na temat obchodzenia się z nimi. Dla mnie nie problem, bo nigdy nie wkładam do kieszeni gołych kart (w CF zapychają się dziury śmieciem i kurzem a gubienie kart nie jest dla mnie akceptowalne) i używam jak największych pojemności żeby nie przekładać ciągle. Laptopy mają tandetne czytniki, ale ja laptopów do fotografowania w ogóle nie używam. W ten sposób udało mi się nie zepsuć ani jednej karty. A moja pierwsza karta to był CF o pojemności 4 MB. Na jeden jpeg.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 61 z 198 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów