Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
Nie wiem czy to dzięki nowym soczewkom DO BR, ale wielkościowo (pomijając średnice przedniej soczewki) wydaje się być krótsza nawet od mojej czterysetki. A skoro tak, to nowa technologia umożliwiała by produkowanie "kompaktowych" 600/2.8 i 800/4.
Pomysł dobry, pytanie czy ktoś będzie chciał to kupić, a raczej zapłacić. Cena rośnie pewnie w przybliżeniu z kwadratem średnicy przedniej soczewki. Jak dotąd nie było też chyba patentu Canona na takie szkła (a były na DO dla 600/4 czy 500/5.6 i inne). Z drugiej strony jest nadzieja, że być może koszt nowych supertele zmniejszy się przez zastąpienie fluorytu szkłem BR. Tak czy siak jeśli Canon zrobiłby takiego demonstratora technologii to i tak będzie się cieszyć większym zainteresowaniem niż Sigma 200-500

--- Kolejny post ---

A co do tego prototypu 600/4 DO BR: pisałem przy okazji 400 DO II, że właśnie taki obiektyw miałby największy sens w technologii DO. Czerwony pasek oznacza, że technologia DO jest już bardzo dojrzała. Możliwe, że nie będzie już "tradycyjnych" supertele?