Strona 155 z 198 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 541 do 1 550 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Jak już to raczej możliwości procesora plus oprogramowanie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Jak już to raczej możliwości procesora plus oprogramowanie.
    W opisie
    https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-m50/7

pole działania AF i gęstość pokrycia na matrycy zależy wyraźnie od typu obiektywu.
    Wydaje się jednak, ze jest to cecha/własność tej technologii a nie (tylko) zaleznośc od typu procesora

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Kielce

Gdyby nawet tak było, co raczej wątpliwe, to Canon najlepiej zna własności swoich matryc i swoich obiektywów bo je sam konstruuje. Odpowiednio skonstruowanym procesorem i potem jego oprogramowaniem może to wszystko co sprawia problemy uwzględnić.
    ps. Jak trzeba było to sam AF obsługuje drugi równoległy procesor.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Gdyby nawet tak było, co raczej wątpliwe, to Canon najlepiej zna własności swoich matryc i swoich obiektywów bo je sam konstruuje. Odpowiednio skonstruowanym procesorem i potem jego oprogramowaniem może to wszystko co sprawia problemy uwzględnić.
    ps. Jak trzeba było to sam AF obsługuje drugi równoległy procesor.
    Z tym należy się zgodzić.

Zaskoczyła mnie zależność pola pokrycia działania DPAF od typu obiektywu.
    W M50 to od 99 punkty detekcji na 64% powierzchni do 143 punkty na 88% powierzchni dla niektórych obiektywów.
    Wygląda na to że DPAF jest silnie zależny od konstrukcji optycznej (kąt padania promieni na matrycę) obiektywu, obraz optyczny uzyskuje się przecież z całej matrycy

W systemie E Sony AF to specjalizowany układ wbudowany w matrycę, opiera się na detekcji fazy i detekcji kontrastu, pole pokrycia na matrycy nie zależy od typu obiektywu.
    W detekcji AF fazy :
    - A6300/6500 to 425 punkty na 84% powierzchni
    - W A7 III to 693 punkty na 93% powierzchni, -3EV przy f/2,0

Pewno w belustrze FF Canona będzie porównywalny (punkty, pokrycie, czułość) z A7 III system DPAF
    Tylko co z działanie DPAF przy podpinaniu wszystkich obiektywów EF

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-07-2018 o 06:13
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Ja w tej chwili widzę inny problem. DPAF bardzo często się myli. Co w teorii nie powinno mieć miejsca. Tak przynajmniej jest w 6dmk2. O śledzeniu obiektów przez litość nie wspomnę obszar/punkt AF jest często za duży, bardzo brakuje eye af. Podejrzewam, że to wszystko jest do zrobienia z poziomu softu, ale canon to będzie poprawiał przez wiele modeli.
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ja w tej chwili widzę inny problem. DPAF bardzo często się myli. Co w teorii nie powinno mieć miejsca...
    Przecież pisałem że to wszystko jest już opanowane EOS M50.
    A co do odpowiedzi jp to zgoda jest mile widziana.
    Natomiast uwaga o obrazie pochodzącim od obiektywu i jego zależności od jego osi optycznej jest oczywista.
    Co do ilości punktów AF nie zawsze więcej musi znaczyć lepiej , powinno być optymalnie aby AF dobrze działał.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 02-07-2018 o 09:39

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Ja w tej chwili widzę inny problem. DPAF bardzo często się myli. Co w teorii nie powinno mieć miejsca. Tak przynajmniej jest w 6dmk2. O śledzeniu obiektów przez litość nie wspomnę obszar/punkt AF jest często za duży, bardzo brakuje eye af. Podejrzewam, że to wszystko jest do zrobienia z poziomu softu, ale canon to będzie poprawiał przez wiele modeli.
    z tym ze w statycznych ujeciach kontrastowy AF (nawet nie DPAF) dziala jak zloto. 750D + 50/1.4 trafia w punkt nawet przy dziurkach pokroju f/1.6 czy f/1.8, co przy standardowym fazowym AF mu sie bynajmniej nie udaje.

z ruchomymi obiektami juz jest duzo gorzej chociaz sledzenie twarzy, nie powiem, przy przewidywalnym ruchu obiektu, sprawdza sie dobrze
    www albo tez flickr

Uzależniony

Może ja się do końca nie znam ale jakoś możliwość wyboru punktów na brzegu pełnej klatki nie do końca jest mi potrzebna. Wystarczy, mi aby punkty AF były zlokalizowane w okolicach mocnych punktów trójpodziału. A jako bonus do tego obiektywy były tańsze niż u konkurencji, u której trzeba stosować specjalnie zaprojektowane obiektywy (i wyjątkowo drogie), aby ustawianie ostrość na brzegach matrycy działało prawidłowo.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Może ja się do końca nie znam ale jakoś możliwość wyboru punktów na brzegu pełnej klatki nie do końca jest mi potrzebna.
    Moim pierwszym aparatem z możliwością ustawiania ostrości również poza środkiem kadru jest G7XII . Działa to sprawnie (AF kontrastu) i jest użyteczne jak już jest. A że to pstrykacz to nie zmienia istoty sprawy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

W przededniu premiery dwóch bezluster FF Nikona na Photokinie mamy taki "news" ze stajni Canona :
    Canon’s Full Frame Mirorrless Cameras [CR2]
    W połowie 2019 roku ugrdulą bezlustro z sensorem z 5DIV. Brawo Canon.
    Już nie wiem czy to robienie sobie jaj z pogrzebu czy prawdziwa informacja.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 155 z 198 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów