No to liczę na 6d2 albo obniżenie ceny mk3Moje dwie szóstki po sezonie będą się nadawały na wymianę, mają już chyba z 80k każda
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
w końcu się znalazło jakieś bardziej realne (chociaż nadal mające niewielkie znaczenie) zastosowanie dual pixel - pytanie jak będzie w rzeczywistości a nie w specyfikacji
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
A tymczasem pojawił się rumor Tamrona o rzekomym 115/1.4 VC na Photokinie. Niestety raczej tylko rumor...
Hmmm, a ja myślę, że DP RAW to może być strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Lustrzankowy AF zawsze obarczony jest pewnym błędem (w przeciwieństwie do hybrydowego, gdzie w końcowej fazie ostrzenia możliwe jest bardzo dokładne ustawienie ostrości za pomocą detekcji kontrastu). Wszyscy wiemy, że robiąc dłuższą serię fotek nawet statycznego obiektu otrzymujemy zawsze jeden lub dwa kadry różniące się wyraźnie ostrością. Gorzej, gdy mamy okazję zrobić tylko jedno ujęcie i właśnie ono charakteryzuje się suboptymalną ostrością. I jeśli teraz w postprocesie otrzymamy możliwość mikrokorekcji ostrości, to będzie super sprawa!
P.S. Rozpatrując ten cały wynalazek w szerszym kontekście, jest to próba zniwelowania przewagi jaką mają bezlusterkowce. Lustrzanki mają szybszy i pewniejszy AF (zwłaszcza w przypadku sporego "defokusa" - jasne szkła albo długoogniskowe), ale mniej precyzyjny. Teraz jeśli ktoś będzie potrzebował większej precyzji, to otrzyma ją za cenę większych plików (i być może mniejszej szybkostrzelności). Patrząc jeszcze dalej, to perspektywa bezlusterkowego FF od Canona znowu się oddala![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-08-2016 o 12:17
Ale jak ma działać ten DP Raw ? Wyobrażam sobie to tak, że jeden poziom pikseli jest minimalnie pod drugim i wtedy naturalnie będzie różna odległość od obiektywu, co będzie umożliwiało zarejestrowanie 2 różnych punktów ostrości, ale nie wyobrażajmy sobie, że będzie można jakoś płynnie korygować tę ostrość w jakimśtam zakresie![]()
alternatywny punkt widzenia (landszafciarza): tego rodzaju Dual Pixel jest kompletnie bezuzyteczny. bo przy f/8 tak czy siak bedzie ostre
natomiast matryca z dwoma rodzajami pikseli, z ktorych jedne sa "mniejsze" od drugich, daje fenomenalne mozliwosci w zakresie dodatkowego DR w swiatlach i zdolnosci do rejestrowania przejsc tonalnych. jesli jeszcze na dodatek te mniejsze piksele bylyby tylko czerwone i niebieskie (bo zielony i tak sa malo istotne w kontekscie roznicowania kolorow)... to to moglby byc mega hit. prawda, ze to by bylo kosztem czulosci matrycy i jej wydajnosci na wysokich ISO... ale w landszafcie to akurat mocno drugorzedna kwestia...
Mniej więcej. Ale oba punkty "ostrości" pewnie nie będą optymalne (bo wtedy de facto otrzymalibyśmy ten sam obraz), więc prawdopodobnie będzie istnieć właśnie możliwość regulacji w niewielkim zakresie pomiędzy nimi? Możliwe zresztą, że ta mikrokorekcja będzie się odbywać po prostu automatycznie.
--- Kolejny post ---
He, he, a landszafciarze to używają AF do czegoś??
Co do konstrukcji matrycy, to oczywiście DPAF ma oba subpiksele identyczne. W międzyczasie pojawiło się sporo różnych patentów Canona (np. heksapixel), a i pewnie także podobnych do opisanych przez Ciebie. Lektura patentów jest bardzo specyficzna, a to co przedstawiają różne witryny z cyklu xxxrumors, to niestety najczęściej kompletne pomieszanie z poplątaniem (i stąd biorą się potem takie rewelacje jak 200-600/5.6).
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-08-2016 o 12:38