Ostatnio edytowane przez becekpl ; 22-08-2016 o 13:25
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Mieszkając kiedyś w UK sprawdzałem ceny i szału nie było. Nie widziałem większej różnicy w stosunku do cen w PL. Stany to wiadomo, mają taniej.
--- Kolejny post ---
50 mpx to wciąż ewenement. O ile mnie pamięć nie myli to na forum udziela się JEDEN użytkownik tego body.
Dodatkowo w najbardziej wypasionej puszcze canona (1DXII) dowalili jedynie 20mpx.
Ostatnio edytowane przez aptur ; 22-08-2016 o 14:09
Myślę, że będziecie zaskoczeni in plus jakością nowego 24-105. Obejdzie się bez BR i innych cudów. Po prostu pierwsza wersja była projektowana nieco na od... A i możliwości projektowania optyki od tego czasu mocno się zmieniły.
Resztą (np. dystorsje) zajmie się soft w postprocesie albo puszce (o ile dobrze kojarzę 5d4 ma już w puszce pełne DLO).
Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-08-2016 o 14:50
Nie ma żadnych podstaw to twierdzenia, że obecna wersja była w jakikolwiek sposób gorsza niż mogła być. Ani, że technologia optyki zmieniła się dramatycznie od 2005 poza normalnym postępem wynikającym z doświadczenia. Dla mnie pozostaje jednym z najbardziej udanych szkieł w historii Canona. Ciągle nie da się zbudować lepszego obiektywu o tych parametrach w tej cenie i gabarytach. Na pewno da się zawsze ulepszyć budowę i wyeliminować wady mechaniczne, które wyszły w praniu
Zaostrzyły sięnatomiast wymagania użytkowników i konkurencja, nie tylko ze strony "kundelków" ale i innych systemów.
Na pewno pozostanie duża dystorsja na szerokim końcu, z tej prostej przyczyny, że zumy o takim zakresie tak mają. Choćby stolec wystąpił obficie na minerałach (akustyk wie coś o proktologii geologicznej) póki co, szeroki zum będzie miał beczkę. Ilu kolegów może pochwalić się posiadaniem tak wyśmienitego produktu jak 11-24/4, "ciemnego"
zuma ledwo ponad 2x, który jednak na szerokim końcu ma zniekształcenia większe niż 24-105.
( Za to na 24 mm ma zero zniekształceń). Sigma 24-105 Art ma niewiele mniejszą dystorsję na szerokim, kosztem większej dystorsji na reszcie zakresu i większych gabarytów.
Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych....Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście
jest to niemożliwe.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 22-08-2016 o 18:06
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Mnie padły 3 SD. Jedna to była nawet ta złota Sandiska. Masakra co za g......
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jakie SD nie sa, warto miec jedna w aparacie jako backup.
Ceny nowych sloikow wysokie, ale to nie sprzet dla amatora. Z reszta, srednio za kotleta w UK trzeba chyba zaplacic 1500-2000 funtow, wiec sie inwestycja szybko zwraca.