Pytam zupełnie poważnie, po co zakładać polar do portretu? Nie przychodzi mi do głowy inne zastosowanie niż po to aby odciąć dopływ światła, ale wówczas filtr Nd będzie tańszym rozwiązaniem.
Pytam zupełnie poważnie, po co zakładać polar do portretu? Nie przychodzi mi do głowy inne zastosowanie niż po to aby odciąć dopływ światła, ale wówczas filtr Nd będzie tańszym rozwiązaniem.
Zawsze bedac na wakacjach zakladam. Inne kolory, kontrast. Obowiazku oczywiscie nie ma. Zakazu chyba tez nie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Niestety nic nie paliłem;( Z rozmiarem i wagą będzie łatwo bo Sigma przegieła. A z ceną to tylko nierealne, pobożne życzenie.
Ostatnio siedzę całymi dniami przed kompem i czytam opinie i wrażenia o puszkach Canona. I coś dużo osób narzeka na współpracę jasnych szkieł Sigmy z modułem Dual Pixel - czyli od 70d wzwyż. Szczególnie z 18-35 1.8. Więc pchanie się w tym wypadku w Sigmy to trochę ryzyko jeśli ktoś ma puszkę z DP. Trochę jestem podłamany tymi narzekaniami, bo choruję na to szkło od dłuższego czasu, a że z moim 100d to byłby mało komfortowy zestaw to zerkałem w stronę wyższych modeli takich jak 70d i 80d. Wczoraj pomacałem sobie 750d w MM i jak spojrzałem w wizjer to mi przeszła ochota. No i jestem w kropce z zakupami. Chyba się skończy na 7dII lub 6d i zamiast schabowego z ziemniakami na obiadki zupki Amino do końca roku...
No dobra, skoro canonrumors przepisuje już z canon-board'u![]()
, to napiszę może wieczorem coś więcej...
http://www.canonrumors.com/two-new-b...next-year-cr2/
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 20-07-2017 o 14:40
Od nowego roku Canon zabiera się za przycinanie kolejnych modeli:
Canon EOS 7D Mark III Coming First Half of 2018 [CR2]
W nowym 90D wystarczy wsadzić gorszą matrycę niż w 80D i po temacie. Obecna drażni nabywców 6DII.
W 7DIII wypadałoby nieco ograniczyć możliwości korpusu (AF itp) bo obecne nie przystają do tej matrycy, która jest w 7DII.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-08-2017 o 23:53
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
mujboze, jaki zly ten Canon...
powinien dzialac jak Sony: wypuszczac wywalone specyfikacje i sponsorowac ambasadorow, ktorzy na dlugo przed premiera pompowaliby opony internetowych fanbojow obietnicami, ze jak juz ten nowy model kupia (za horrendalne pieniadze) to w ogole lody bedzie robil i glod na swiecie zniknie
po czym po premierze wyszloby, ze cos tam nie gra, cos sie przegrzewa, cos przecieka, i w ogole jak opadnie dym to jest zwykly aparat robiacy uczciwe zdjecia. tylko niekoniecznie jest co do niego zapiac, wiec konczy sie na dzwiganiu pudelka zapalek z zapietym czerwonym paskiem Canona
zamiast tego Canon od lat dziala jak Canon... nie potrafi robic marketingu (nie pompuje opon), konfekcjonuje modele "po izraelsku" (wypuszcza specyfikacje ograniczone do kluczowych cech nie rzucajac sie na niedopracowane fiuczery) i zamiast dac w 6D mkII ficzery 5D mkIV za 2000 EUR (tak jak caly internet oczekiwal), to osmiela sie wypuscic go jakos okrojonego...
a potem frajerzy to kupuja! na ich szczescie okazuje sie, ze jakos jednak to dziala, nawet nie jest tak tragiczne i od biedy da sie znalezc jakies realne zaletu (w uzytkowaniu a nie w medialnym biciu piany). potem skazani na jedno mocowanie kupuja do tego pasujace szkla (tyle co, ze dzialaja bez adapterow), potem skazani na jeden system musza kupic nowy korpus... i po wielu latach w takim cyklu jeszcze zachecaja innych frajerow, zeby dolaczyli do tej samej sekty
albo moze byc tak, ze Canon po prostu wie co robi, ze to ma sens i ze to nie jest przypadkowe, ze w temacie DSLR juz rozwalil konkurencje, ktora przeciez "od lat wypuszcza duzo lepsze modele". a w bezlusterkowcach nawet sie jeszcze nie przylozyl (jedna M5-tka wiosny nie czyni) a juz zrobil pozycje lidera i to wszystko raczej pod medialny wiatr, niz z tym wiatrem...
tak tylko mowie...