Czy może ktoś wie jak można się dostać do przesłony w tytułowym obiektywie. Zablokowała się w pewnej pozycji i mimo że się przymyka to nie otwiera całkowicie. Czy można to naprawić samemu ,ewentualnie jaki jest szacunkowy koszt naprawy?
Czy może ktoś wie jak można się dostać do przesłony w tytułowym obiektywie. Zablokowała się w pewnej pozycji i mimo że się przymyka to nie otwiera całkowicie. Czy można to naprawić samemu ,ewentualnie jaki jest szacunkowy koszt naprawy?
Samemu lepiej się za to nie bierz, zdaj się na serwis.
Potraktował bym to jako znak od Opatrzności i wiał daleko od tego szkła.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Witam.
Samemu to raczej sobie odpuść.
Najprawdopodobniej masz uszkodzony flex przysłony w obiektywie.
Jak chcesz to mogę pomóc, więcej na PW
Flex to chyba nie jest ponieważ z pozycji aparatu, elektrycznie, można ją otworzyć i zamknąć całkowicie. Nie powraca tylko do pełnego otwarcia dziury po puszczeniu spustu migawki. Głosował bym raczej na jakąś sprężynkę. Czy ktoś coś takiego naprawiał? Jakie koszty? Obiektyw jest stary i nie wiem czy warto![]()
Na alledrogo sa akurat dwa takie po pare zlotych, mozesz je kupic i sobie poeksperymentowac - z trzech jeden pewnie sie uda zlozyc. Jak dla mnie gra niewarta swieczki. Jakosc i wspolpraca srednia, pelna satysfakcja tylko w momencie pozbywania sie go na stale.